SIGNUP
  LOGIN

Ο Π.Δ.Σ. από τον Οκτώβριο του 2020 συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες, διαδικασίες και διαβουλεύσεις για τη δικαστηριακή μεταρρύθμιση. Υπέβαλε μετά από εκτενή διαβούλευση με τα μέλη του συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις. Προέβη στη σύσταση επιστημονικής ομάδας καθηγητών πανεπιστημίων και δικηγόρων για την επεξεργασία των νομοσχεδίων και στα τελικά νομοσχέδια υιοθετήθηκαν σε ένα μεγάλο βαθμό οι απόψεις και θέσεις τους. Τα νομοσχέδια τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελούν το προϊόν συναινετικών λύσεων.

Δεδομένης της αναγκαιότητας προώθησης της δικαστηριακής μεταρρύθμισης προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο Π.Δ.Σ. ενέκρινε τα προτεινόμενα νομοσχέδια σαν το πρώτο στάδιο και ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση της δικαστηριακής μεταρρύθμισης.

Ο Π.Δ.Σ. ευελπιστεί ότι τα νομοσχέδια θα προωθηθούν στην Ολομέλεια της παρούσης Βουλής για ψήφιση και έγκριση με δεδομένο ότι έχουν καθυστερήσει μέχρι σήμερα αρκετά. Κάνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις όπως συνεργαστούν για την ψήφισή τους χωρίς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση με δεδομένο ότι θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα, το δε νέο Εφετείο 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μετά από την ενεργή συμμετοχή του σε επανειλημμένες συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο,έχει εγκρίνει πλειοψηφικά τα τρία Νομοσχέδια:

  • «Άρθρα του περί Δικαστηρίων Νόμου που τροποποιούνται για τη δικαστική μεταρρύθμιση»,
  • «Απονομή της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμος – ενοποιημένος»,
  • «Άρθρα του Συντάγματος που τροποποιούνται»

για τη δικαστική μεταρρύθμιση, τα οποία έχουν κατατεθεί σήμερα (31/3/2021) στην Επιτροπή Νομικών για τις τελικές παρατηρήσεις με στόχο να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από τη λήξη των εργασιών της ενόψει των εορτών του Πάσχα και των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα υπό αναφορά Νομοσχέδια συγκροτείται νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, νέο Ανώτατο Δικαστήριο και νέο Εφετείο. Επίσης, περιλαμβάνεται η συγκρότηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και νέου Δικαστικού Συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχει ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος του ΠΔΣ.

Με αυτή την ευκαιρία ο Π.Δ.Σ. εκφράζει ξανά τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι έχουν συμβάλει θετικά και δημιουργικά στον διάλογο και την πράξη της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.