SIGNUP
  LOGIN

Αγαπητά Μέλη,

Θέμα: Προετοιμασία για την επερχόμενη αξιολόγηση της Κύπρου από τη  Moneyval

Με την παρούσα ανακοίνωση, πληροφορήστε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - MONEYVAL θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 13 – 24 Μαΐου 2019 για να εξετάσει και να αξιολογήσει το εθνικό πλαίσιο καταπολέμησης ΞΠΧ/ΧΤ και το γενικό επίπεδο συμμόρφωσης της χώρας.

Στην επικείμενη αξιολόγηση θα συμμετέχουν όλες οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Εποπτικές Αρχές. Ως εκ τούτου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (Π.Δ.Σ) συμμετέχει ενεργά στη προετοιμασία για την αξιολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π.Δ.Σ έχει υιοθετήσει διάφορα μέτρα και διαδικασίες προκειμένου να ενισχυθεί το επίπεδο συμμόρφωσης των εποπτευόμενων μελών του όσον αφορά τις διαδικασίες και τα μέτρα που λαμβάνονται για την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, η Moneyval θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και στις υπόχρεες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων δικηγορικών γραφείων, δικηγορικών εταιρειών (Δ.Ε.Π.Ε.) καθώς και εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες (Ε.Π.Δ.Υ), ούτως ώστε να αξιολογήσει την αντίληψη, την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, διαδικασιών και μέτρων που εφαρμόζει ο Π.Δ.Σ. για ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά την καταπολέμηση και την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τονίζεται ότι η επικείμενη αξιολόγηση της Moneyval είναι ύψιστης σημασίας για τη χώρα, την οικονομία και το δικηγορικό επάγγελμα.

 Δεδομένων των πιο πάνω, ο Π.Δ.Σ. καλεί όλα τα μέλη του όπως διασφαλίζουν ότι είναι ενήμερα για όλες τις πολιτικές, μέτρα και διαδικασίες που εφαρμόζει ο Π.Δ.Σ, την Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων (για την έκθεση ακολουθήστε τον σύνεδσμο link)όπως επίσης να ενισχύσουν το επίπεδο συμμόρφωσης τους τόσο με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας όσο και των Οδηγιών που ο Π.Δ.Σ. εκδίδει.

 

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

 25 Απριλίου 2019