SIGNUP
  LOGIN

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο η τελετή ολοκλήρωσης του έργου εκσυγχρονισμού των Κανόνων Πολιτικής Δικονομίας στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, το ιστορικό, οι ενέργειες υλοποίησης και οι στοχεύσεις του όλου εγχειρήματος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, Διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο κ. Γιασεμής Ν. Γιασεμή, Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, oκ. DanielleDotto, Deputy Director; Head of Unit - Governance and Public Administration chez European Commission και ο κ. TigranKarapetyan, Head of Transversal Challenges and Multilateral Projects Task Force του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, επανατόνισε στον χαιρετισμό του ότι η εν λόγω προσπάθεια εκσυγχρονισμού στοχεύει στην ταχεία και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και συνεχάρη όλους όσοι έχουν συνδράμει με την υποστήριξή τους στην επιτυχία του έργου.

Η στενή συνεργασία του ΠΔΣ με τους συμβαλλόμενους εταίρους του έργου, με την ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του Λόρδου Dyson, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει συμβάλει ουσιαστικά αναφορικά με τη στόχευση της παροχής δυνατότητας στο Δικαστήριο χειρισμού υποθέσεων κατά τρόπο δίκαιο και με αναλογικό κόστος.

Ο ΠΔΣ έχει ήδη υλοποιήσει επιτυχώς την εκπαίδευση 500 δικηγόρων σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Τμήμα Μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τη Σχολή Δικαστών, και σε αυτό το στάδιο προχωρεί στην οργάνωση του νέου κύκλου εκπαιδεύσεων.

Η ενσωμάτωση των νέων Κανονισμών στο Κυπριακό Αστικό Δίκαιο, που ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα αγγλικά πρότυπα, εμπίπτει στη φιλοσοφία της επιχειρούμενης προσπάθειας για τη δικαστική μεταρρύθμιση, σκοπώντας ευρύτερα στη δημιουργία νέας κουλτούρας για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Μεταξύ των εισηγήσεων του ΠΔΣ είναι η εφαρμογή εναλλακτικών πρακτικών εκδίκασης υποθέσεων (διαιτησία, διαμεσολάβηση ADR).

Δεδομένου ότι το δικαστήριο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της δικαστικής ύλης, είναι αναγκαίο οι δικαστές να γνωρίζουν επαρκώς την κάθε υπόθεση. Έτσι, το Δικαστήριο θα μπορεί να δίνει οδηγίες πριν από την έναρξη της δίκης, ούτως ώστε να διαμορφώνεται εκ των προτέρων ένας σκελετός για την υπόθεση. Η εξειδίκευση της δικαστικής ύλης θα λειτουργήσει βελτιωτικά στην εξοικονόμηση χρόνου ως προς τις ακολουθητέες διαδικασίες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφαρμογή των νέων Κανονισμών θα αφορά τις νέες υποθέσεις, ως ΠΔΣ θεωρούμε ότι μέρος αυτών μπορεί να ισχύσει και για παλαιότερες υποθέσεις. Αυτό θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την εξοικείωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης πριν από την πλήρη εφαρμογή των Κανονισμών.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με το ζητούμενο της ταχύτητας των δικαστικών διαδικασιών, προβάλλει η αναγκαιότητα της καθιέρωσης των εξ αποστάσεων ακροάσεων. Σημειωτέον, ότι το κόστος της ενέργειας αυτής είναι μηδενικό καθότι θα αξιοποιούνται οι παρεχόμενες τεχνολογικές δυνατότητες.  

Το νέο οικοσύστημα της πολιτικής δικονομίας αποτελεί θεμέλιο λίθο για προοδευτική αναβάθμιση του επιπέδου άσκησης της δικηγορίας τα επόμενα χρόνια. Η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών είναι βασική συνιστώσα και προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης, την ανάπτυξη του τόπου και την κοινωνική σταθερότητα.  

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΠΔΣ, δρος Χρίστου Κληρίδη