SIGNUP
  LOGIN
Ο ΠΔΣ στο πλαίσιο της ανάπτυξης και διεύρυνσης της συνεργασίας του με αρμόδιους φορείς και οργανισμούς, συναντήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, με εκπροσώπους της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας με κεντρικό θέμα το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάγκη για επίτευξη μίας ολιστικής προσέγγισης στον τομέα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού στην Κύπρο.
 
Τον ΠΔΣ εκπροσώπησε η Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Επενδυτικών Προγραμμάτων του ΠΔΣ, κα Μελίνα Πύργου, καθώς και μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΔΣ.
 
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναφορά στις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι των προνοιών του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Κλιματική Αλλαγή, εκφράστηκαν απόψεις σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό των στόχων με βάση τους άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης και τονίστηκε η σημασία της διαμόρφωσης περιβαλλοντικής κουλτούρας, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων σε σχέση με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και πώς δικαστικές διαδικασίες θα μπορούσαν να πιέσουν για υλοποίηση των στόχων αυτών.
 
Η κ. Πύργου ανέφερε ότι ενώ οι νομοθεσίες στην Κύπρο είναι εναρμονισμένες με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, προκύπτουν ζητήματα ως προς την πρακτική τους εφαρμογή. Ενημέρωσε επίσης, για πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος για την κατοχύρωση του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον.
 
Υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων δεδομένων, εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η πρόθεση ανάπτυξης κοινών συνεργειών, όπως είναι ο προγραμματισμός ανοικτής εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετάσχουν και σχετικές αρχές και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, προκειμένου να συζητηθούν σφαιρικά τα συγκεκριμένα ζητήματα.
 
Προς τον στόχο αυτό, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα το εκπαιδευτικό σεμινάριο υπό τον τίτλο: «Governing Net Zero: Trends in legislation and litigation in the transition to low carbon economies», που διοργάνωσαν από κοινού ο ΠΔΣ, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Τέλος, η κα Πύργου υπογράμμισε τη σημαντικότητα της προώθησης δράσεων που θα στοχεύουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση του νομικού κόσμου στην περιβαλλοντική θεματολογία.