SIGNUP
  LOGIN

Το Ίδρυμα Ευρωπαίων Δικηγόρων (European Lawyers Foundation) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Τσεχίας φιλοξένησαν το πρόγραμμα Multilateral Exchange of Lawyers 2022 – 2025 που έχει στόχο την ανταλλαγή νέων δικηγόρων μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτό.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 03 Ιουνίου 2022 συμμετείχαν εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της Τσεχίας, του Παρισιού, της Πολωνίας, του ΠΔΣ, της Πολωνίας, της Ισπανίας και Βαρκελώνης, της Ρουμανίας, των Αθηνών, της Σλοβακίας και της Ιταλίας που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα LAWYEREX 2 καθώς και εκπρόσωποι του European Lawyers Foundation.

Τον ΠΔΣ εκπροσώπησε η λειτουργός του Τμήματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΣΕΕ), κ. Σαλώμη Χαραλάμπους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναπτύχθηκαν τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος και οι υποχρεώσεις εκάστου Δικηγορικού Συλλόγου.

Έγινε επίσης ενημέρωση για τις κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι συμμετέχοντες προκειμένου το πρόγραμμα να υλοποιείται στη βάση ενιαίου συντονισμού.

Μεταξύ των στοχεύσεων του προγράμματος είναι να δοθεί συνέχεια στο πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής δικηγόρων, το οποίο αρχικά είχε τεθεί από το MULTILAW και ακολούθως μετεξελίχθηκε στο LAWYEREX 1.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επίσης παρέχει την ευκαιρία ανταλλαγής σε 124 δικηγόρους από τους 10 Δικηγορικούς Συλλόγους που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Από την Κύπρο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμμετάσχουν 10 δικηγόροι με παράλληλη φιλοξενία στην Κύπρο 10 δικηγόρων από τους προαναφερθέντες Δικηγορικούς Συλλόγους. Η περίοδος ανταλλαγής θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων και θα περιλαμβάνει έξι κύκλους.

Οι ανταλλαγές δικηγόρων μπορούν να οδηγήσουν σε ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών, εμπειρογνωμοσύνης και γνώσεων, μέσω της διάδρασης και της αλληλεπίδρασής με δικηγόρους από διαφορετικά νομικά συστήματα της Ευρώπης.

Επιδίωξη αποτελεί και η ενίσχυση, διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής δικαστικής κουλτούρας. Παράλληλη επιδίωξη είναι και η συμβολή του προγράμματος στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κατάρτιση, στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης των δικηγόρων, του 15% των δικηγόρων μέχρι το 2024.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της ΣΕΕ και θα προσμετρήσει για 80 πιστοποιημένες μονάδες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.