Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει να κατέχει το 37% της πατρίδας, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας.

Μνημονεύουμε και τιμούμε με σεβασμό όλους όσοι αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στον εισβολέα, υπερασπιζόμενοι το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας, θυσιάζοντας τη ζωή τους στα πεδία των μαχών.

48 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα, την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον τουρκικό εποικισμό.

Οφείλουμε να έχουμε μνήμη της διαρκούς και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διατηρούμε στάση εγρήγορσης ενόσω η Τουρκία επιδιώκει αδιάλειπτα τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής.

Οι προκλητικές ενέργειες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια διαλόγου με στόχο την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Στην καταδικαστέα παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας θα πρέπει να αντιδρούμε με ωριμότητα, σύνεση, διαρκή συντονισμό και αποφασιστικότητα όπως μας επιβάλλει η ιστορική και η εθνική ευθύνη.

Ο ΠΔΣ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική εισβολή, τις μεθοδευμένες ενέργειες και εξαγγελίες της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, οι οποίες είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, με ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις συνθήκες προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταξύ άλλων, παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με στόχο και ύψιστη προτεραιότητα την εξεύρεση λύσης που θα ενώνει την πατρίδα μας, θα την απαλλάσσει από τα στρατεύματα κατοχής και το παρωχημένο καθεστώς εγγυήσεων, τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι επιβάλλεται εθνική σύμπνοια, ενότητα και πολιτικός ορθολογισμός.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής της λύσης, μας βρίσκουν αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους.

Ο ΠΔΣ εκφράζει εκ νέου την ετοιμότητά του και την ουσιαστική του βούληση να συμβάλει και να εργαστεί συμβουλευτικά σε θέματα που άπτονται νομικών πτυχών του κυπριακού ζητήματος με γνώμονα την αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διασφάλιση των ευρύτερων συμφερόντων του κράτους και του συνόλου των Κύπριων πολιτών.