SIGNUP
  LOGIN

Ενόψει των διαταγμάτων που θα εκδοθούν σήμερα αναφορικά με τα νέα απαγορευτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ψες 11/11/2020 και αφορούν απαγόρευση στις μετακινήσεις, ο ΠΔΣ απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Υγείας επιστολή με αίτημα να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από τα απαγορευτικά μέτρα μετακίνησης στα δικαστήρια Λεμεσού και Πάφου, αφού ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης, υπέχουν καθήκον να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης ως ουσιώδους υπηρεσίας. Η μετακίνηση από και προς τα δικαστήρια στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου θα πρέπει να επιτραπεί σε όλους τους δικηγόρους.

 

Για το αίτημα του ΠΔΣ έχει ενημερωθεί γραπτώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και ο Γενικός Εισαγγελέας και η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

 

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ μαζί με τον Αντιπρόεδρο, σήμερα είχαν εκτάκτως συνάντηση με την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου και υποστηρίχτηκε το αίτημα του ΠΔΣ. 

 

Ακολούθως κατόπιν διαβούλευσης, αναμένεται στο σχετικό Υπουργικό Διάταγμα να περιλαμβάνεται εξαίρεση για επείγουσες υποθέσεις και όπου θίγονται τα συνταγματικά δικαιώματα εκπροσώπησης διαδίκων να είναι επιτρεπτή η διακίνηση δικηγόρου ή διαδίκου κατόπιν σχετικής βεβαίωσης από την Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα δίδεται μεταξύ άλλων είτε με τηλεομοιότυπο είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

 

 Παρότρυνση προς τους Δικηγόρους Μέλη του ΠΔΣ είναι όπως συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του ΑΔ του Οκτωβρίου και όπως ειδικότερα για τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για την περίοδο που ισχύουν τα ειδικότερα μέτρα ήτοι 12.11.-30.11 διευκολύνουν τους συναδέλφους που επηρεάζονται από την εφαρμογή των μέτρων.

 

Ο Πρόεδρος  του ΠΔΣ διατύπωσε έντονα την διαμαρτύρια του προς την Υπ. Δικαιοσύνης και στον Γενικό Εισαγγέλεα για την δυσμενή διάκριση είς βάρος των δικηγόρων με δεδόμενο ότι στην οικοδομική βιομηχανία επετράπει ελεύθερα η διακίνηση των εργαζόμενων χωρίς περιορισμούς.

 

Στην Αγγλία οι δικηγόροι όλοι έχουν ενταχθεί σαν λειτουργοί της δικαισύνης στην κατηγορία των ουσιωδών υπηρεσιών χωρίς τους αυστηρούς αυτούς περιορισμούς που επεβλήθησαν στην Κύπρο.