SIGNUP
  LOGIN
Η απρόσκοπτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο και συνταγματικό δικαίωμα και σε ένα κράτος δικαίου δεν θα πρέπει να επιδέχεται κανένα περιορισμό που οδηγεί στην υπολειτουργία ή ακόμα και στην κατάργησή της.

Υπηρετώντας την βασική αυτή αρχή, ο Π.Δ.Σ. έχει εκφράσει την θέση ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η παράλληλη λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος i-justice με την φυσική καταχώριση στα Πρωτοκολλητεία, τουλάχιστον για μια επαρκή μεταβατική περίοδο. Πατήστε εδώ 

Η θέση μας αυτή υποστηρίζεται και από την διεθνή πρακτική σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η οποία διασφαλίζει την ομαλή και απαρακώλυτη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο.  

Περαιτέρω, τη δημιουργία και λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος i-justice από κάθε άποψη, έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το Κράτος και συνεπώς ο Π.Δ.Σ. ευελπιστεί ότι θα τακτοποιηθούν λίαν συντόμως και εγκαίρως, τα εύλογα αιτήματά του, όπως επεξηγήθηκαν εκτενώς στους ίδιους τους αρμόδιους φορείς και έχουν ήδη κοινοποιηθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις. Αυτά αφορούν τόσο σε πρακτικά και τεχνικά ζητήματα λειτουργίας όσον και σε ζητήματα οικονομικής φύσης. Πατήστε εδώ.

Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία και η προκαλούμενη δυσλειτουργία των Δικαστηρίων και Πρωτοκολλητείων έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στα μέλη του Π.Δ.Σ. και στην Δικαιοσύνη γενικότερα.
Ο Π.Δ.Σ εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για το συμφέρον της Δικαιοσύνης και για την διασφάλιση τόσο των δικαιωμάτων των δικηγόρων ως συλλειτουργών της, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών ευρύτερα.

Η προσωρινή μετάθεση λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος i-justice όπως αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και κοινοποιήθηκε σήμερα 4/2/2021, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά ως ευκαιρία για βελτίωση των τεχνικών δυσκολιών του νέου ηλεκτρονικού συστήματος και για την εξοικείωση και εκπαίδευση των δικηγόρων. Ο Π.Δ.Σ. έχει λάβει όλα τα μέτρα απαραίτητα για την εισαγωγή του i-justice, πατήστε εδώ.

Είναι επάναγκες να γίνει από όλους κατανοητό πλέον ότι όταν διακηρύττουμε ότι η Δικαιοσύνη είναι ουσιώδης υπηρεσία, αυτό αυτονόητα καλύπτει τόσο τα Δικαστήρια και τα Πρωτοκολλητεία όσο και όλους ανεξαίρετα τους λειτουργούς της και ότι στη πράξη, Δικαστήρια, Πρωτοκολλητεία, δικηγόροι και δικηγορικά γραφεία θα πρέπει να εργάζονται, να προσφέρουν και να υπηρετούν απρόσκοπτα τη Δικαιοσύνη ως πυλώνα της δημοκρατίας μας, εννοείται λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας.