SIGNUP
  LOGIN

Αγαπητά μέλη,

 
Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων για τα πακέτα κυρώσεων ΕΕ εναντίον της Ρωσίας σε σχέση με την ουκρανική κρίση, παρατίθενται πιο κάτω περαιτέρω περιοριστικά μέτρα:
 
1. Αφορά ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα και ρωσικές θυγατρικές επιχειρήσεις τους, που είναι κρίσιμα για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και εις βάρος των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί περιοριστικά μέτρα από την Ένωση ή από χώρες-εταίρους και με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, όσον αφορά τη συνεργασία με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων. Η απόφαση απαγορεύει επίσης, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, την προμήθεια τραπεζογραμματίων ευρώ στη Ρωσία. 
 
2. Απαγορεύση η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση σε συγκεκριμένους φορείς, η παροχή δυνατότητας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης ή η διευκόλυνση ή η με άλλο τρόπο συμβολή στη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση οποιουδήποτε περιεχομένου. Η απαγόρευση λειτουργίας των ΜΜΕ Κρεμλίνου, όπως το Russia Today και Sputnik, καθώς και των θυγατρικών τους εταιρειών στην ΕΕ, έγινε αφού εμπλέκονται σε πόλεμο παραπληροφόρησης και αποτελούν καθοριστικό μέρος του πολεμικού μηχανισμού και της προπαγάνδας Ρωσίας.
 
3. Λόγω της συμμετοχή της Λευκορωσίας στην εισβολή κατά της Ουκρανίας, επιτρέποντας στρατιωτική επίθεση από το έδαφός της, το Συμβούλιο πρόσθεσε 22 πρόσωπα στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα. Απαγορεύτηκε επίσης η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, ανεξαρτήτως εάν προέρχονται από την Ένωση ή όχι, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Λευκορωσία ή προς χρήση στη Λευκορωσία.
 
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

03 Μαρτίου 2022