SIGNUP
  LOGIN
Αγαπητά Μέλη,
 
Στις 06 Οκτωβρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έκδοση της 8ης δέσμης, Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1904 του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022, όπου μεταξύ άλλων, τροποποιεί το Άρθρο 5ιδ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία.
 
Σύμφωνα με την τροποποίηση της παράγραφος 2 του Άρθρου 5ιδ:
Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση παροχή αρχιτεκτονικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μηχανικού, υπηρεσιών νομικών συμβουλών και συμβουλευτικών υπηρεσιών ΤΠ:
α)
στην κυβέρνηση της Ρωσίας· ή
β)
σε νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που έχουν την έδρα τους στη Ρωσία.
 
Αναφορικά με τις πιο πάνω διατάξεις, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:
 
Η παράγραφος 2 δεν ισχύει για την παροχή υπηρεσιών που είναι απολύτως αναγκαίες για την καταγγελία έως τις 8 Ιανουαρίου 2023 συμβάσεων που δεν συμμορφώνονται με το παρόν άρθρο και συνήφθησαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2022 ή συμπληρωματικών συμβάσεων αναγκαίων για την εκτέλεση των εν λόγω συμβάσεων.
 
Η παράγραφος 2 δεν ισχύει για την παροχή υπηρεσιών που είναι απολύτως αναγκαίες για την άσκηση του δικαιώματος υπεράσπισης σε δικαστικές διαδικασίες και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής.
 
Η παράγραφος 2 δεν ισχύει για την παροχή υπηρεσιών που είναι απολύτως αναγκαίες για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε δικαστικές, διοικητικές ή διαιτητικές διαδικασίες σε ένα κράτος μέλος, ή για την αναγνώριση ή την εκτέλεση δικαστικής ή διαιτητικής απόφασης που εκδίδεται σε κράτος μέλος και υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω παροχή υπηρεσιών συνάδει προς τους στόχους του παρόντος κανονισμού και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 269/2014 του Συμβουλίου.
 
Η παράγραφος 2 δεν ισχύει για την παροχή υπηρεσιών που προορίζονται για την αποκλειστική χρήση νομικών προσώπων, οντοτήτων ή φορέων με έδρα στη Ρωσία που ανήκουν ή ελέγχονται αποκλειστικά ή από κοινού από νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που έχει ιδρυθεί ή συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο κράτους μέλους, χώρας μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, της Ελβετίας ή χώρας εταίρου όπως απαριθμούνται στο παράρτημα VIII.
 
Νομικές Συμβουλές
 
Στον εν λόγω όρο περιλαμβάνεται η παροχή νομικών συμβουλών αναφορικά με εξωδικαστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συναλλαγών, που αφορούν την εφαρμογή ή την ερμηνεία του δικαίου· συμμετοχή από κοινού με πελάτες ή εξ ονόματος πελατών σε εμπορικές συναλλαγές, διαπραγματεύσεις και άλλες συναλλαγές με τρίτους· και σύνταξη, επικύρωση και επαλήθευση νομικών εγγράφων. Στις υπηρεσίες νομικών συμβουλών δεν περιλαμβάνονται η εκπροσώπηση, η παροχή συμβουλών, η σύνταξη εγγράφων ή η επαλήθευση εγγράφων στο πλαίσιο υπηρεσιών νομικής εκπροσώπησης, ιδίως σε υποθέσεις ή διαδικασίες ενώπιον διοικητικών υπηρεσιών, δικαστηρίων, ή άλλων δεόντως συσταθέντων επίσημων δικαιοδοτικών οργάνων, ή σε διαδικασίες διαιτησίας ή διαδικασίες διαμεσολάβησης.
 
Για τον τροποποιητικό Κανονισμό ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2022 PublicationsOffice(europa.eu).
 
Επίσης, στον κατάλογο καθορισμένων προσώπων προστίθενται ακόμα 30 φυσικά πρόσωπα και 7 νομικά πρόσωπα, βάσει του(ΕΕ) Κανονισμού 2022/1906 για την εφαρμογή του (ΕΕ) Κανονισμού 269/2014. Για τον κατάλογο EUR-Lex- 32022R1906 - EN- EUR-Lex(europa.eu)
 
 
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος
 
1Οκτωβρίου 2022