SIGNUP
  LOGIN

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα στον «Φιλελεύθερο» υπό τον τίτλο: «Στον αέρα παραμένει το i-justice», με σημείο αναφοράς την οικονομική διαχείριση του συστήματος της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ως Πρόεδρος του ΠΔΣ καθίσταται αναγκαίο να παραθέσω διευκρινίσεις για τα ακόλουθα σημεία, τα οποία σημειώνονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ:

[…] «Το μέγα “αγκάθι” στο να εφαρμοστεί πιλοτικά το i-justiceαποτελεί το δικηγορόσημο που θα πρέπει να πληρώνεται ηλεκτρονικά για τα σχετικά έγγραφα. Πρόκειται, σημειώνεται, για ένα ποσό γύρω στις €55.000 τον χρόνο, το οποίο οι δικηγόροι ζητούν να καταβάλλεται από την Κυβέρνηση, αφού αποτελεί το αντίτιμο για την καταβολή ποσοστού χρήσης της JCCγια τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η Κυβέρνηση, διά της υπουργού Δικαιοσύνης, απαντά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο αφού θα θεωρείτο ως χορηγία, ενέργεια που απαγορεύεται από την ΕΕ».(ημερ. 8/6/2021)

Κρίνεται λοιπόν επάναγκες να διασαφηνίσω ότι οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων δεν εφαρμόζονται σε σχέση με το Ταμείο Συντάξεως των δικηγόρων το οποίο δεν αποτελεί ούτε επιχείρηση ούτε υπάρχει θέμα νόθευσης ανταγωνισμού, δεδομένου ότι το Ταμείο δεν έχει ανταγωνιστικό προσανατολισμό και συνεπώς δεν ανταγωνίζεται κανένα.

Όσον αφορά το υπολογιζόμενο κόστος σε σχέση με την καταβολή των δικαιωμάτων στην εταιρεία που παρέχει το σύστημα πληρωμών, πρόκειται για ένα deminimisποσό ύψους 40.000-55.000 ευρώ το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Επιπρόσθετα, δεν υφίσταται νομικό πρόβλημα για την καταβολή των δικαιωμάτων της JCCαπό την Κυβέρνηση ακόμα και επί των δικηγορόσημων τα οποία θα εισπράττονται, και αφορούν το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων. Συναφώς, δεν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα.

Επίσης, όσον αφορά τη λειτουργία του συστήματος, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε νομική βάση δεδομένου ότι αυτό θα λειτουργεί στη βάση συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Σε περίπτωση δε που θα κρινόταν απαραίτητη η νομική βάση για τη λειτουργία του, την ευθύνη για τη διασφάλιση της νομικής βάσης, θα έφερε η Κυβέρνηση και όχι ο ΠΔΣ ή το Ταμείο Συντάξεως.

Επανειλημμένα ο ΠΔΣ έχει εκφράσει και διατυπώσει την πάγια θέση του ότι από τη στιγμή που το σύστημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης είναι ένα κρατικό σύστημα το οποίο παρέχεται προς όφελος όλων των πολιτών και των δικηγόρων, η καταβολή των όποιων δικαιωμάτων στην εταιρεία που παρέχει το σύστημα πληρωμών με κάρτες, αποτελεί ευθύνη του οικονομικού διαχειριστή του συστήματος. Έχουμε πολλάκις διασαφηνίσει την αντίθεσή μου στη μετακύλιση οποιουδήποτε κόστους στον ΠΔΣ, στους δικηγόρους μέλη του ή στο Ταμείο Συντάξεως.

Ο ΠΔΣ παραμένει σταθερός εταίρος της επιχειρούμενης προσπάθειας υλοποίησης της ενδιάμεσης ηλεκτρονικής καταχώρισης καθώς και της εν γένει προσπάθειας προώθησης και εφαρμογής εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Εν όψει λοιπόν των ανωτέρω, καλώ για μια ακόμη φορά το κράτος, την Κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα να εγκύψουν επισταμένα και με διάθεση συνεργασίας ούτως ώστε να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία τόσο του i-justiceσε πρώτη φάση καθώς και του e-justiceμεταγενέστερα.

*Το λινκ του δημοσιεύματος

«Στον αέρα παραμένει το i-justice»