SIGNUP
  LOGIN

ΑΝΑΛΕΚΤΑ

 

Συγγραφέας: Δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης Λευκωσία 2020

Εκδότης: Άλφα Δημιουργική Λτδ, Λευκωσία ISBN978-9925-580-27-9

Τιμή: €21

 

______

 

 

Σκέψεις, προβληματισμοί και εισηγήσεις για το Κυπριακό και μια σειρά από άλλα καίρια θέματα, περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Δρα Κύπρου Χρυσοστομίδη υπό τον τίτλο «Ανάλεκτα», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βιβλίο φιλοξενεί απόψεις, κρίσεις και μαρτυρίες του συγγραφέα, καθώς και ομιλίες που απηύθυνε κατόπιν προσκλήσεων Πανεπιστημίων και άλλων Οργανισμών στην Κύπρο και το εξωτερικό. Η έκδοση, περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις του Κ. Χρυσοστομίδη σε διάφορες πολιτικές δραστηριότητες και άλλες εκδηλώσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανθολογία παλαιότερων κειμένων του Κ. Χρυσοστομίδη, εμπλουτισμένης με νέα κείμενα, τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Όλα σκιαγραφούν μια πολιτική πορεία των τελευταίων τριάντα πέντε τουλάχιστον χρόνων.

 

Λόγω της πολυετούς ενασχόλησης του συγγραφέα με το Κυπριακό, υπό την ιδιότητα του ως νομικού αλλά και ως πολιτικού, το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου παραμένει ο κυρίαρχη πηγή προβληματισμού και αγωνίας για το αύριο. Γράφει σχετικά στο προλογικό του σημείωμα: «Είναι τραγικό 50 χρόνια διαπραγματεύσεων να συντηρούν άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα. Συντηρείται με τη δύναμη των όπλων ο ακρωτηριασμός της χώρας και του λαού από την κατοχική δύναμη που ακόμη και παράνομη απόσχιση επιχείρησε. Το δε παράνομο μόρφωμά της δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υποτελής διοίκηση της ίδιας κατοχικής δύναμης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, η EE, οι κυβερνήσεις ισχυρών κρατών, μονίμων μελών του ΣΑ, αδυνατούν μπροστά στα ίδια τα συμφέροντά τους να επιβάλουν αποφασιστικά την διεθνή ειρήνη και τάξη σύμφωνα με τον Χάρτη των HE, την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αρκούνται κατά κανόνα σε προφορικές δηλώσεις και την «συντήρηση της αρνητικής ειρήνης».

 

Πέραν του Κυπριακού ο Κ. Χρυσοστομίδης πραγματεύεται άλλα ζητήματα όπως είναι οι πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι νομικές και άλλες πτυχές της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Κύπρο, και άλλα. Υπάρχουν επίσης παρεμβάσεις στις οποίες ο συγγραφέας διατυπώνει πνευματικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Σε όλα τα κείμενα, διάχυτη είναι η άδολη έγνοια για τον τόπο και τους ανθρώπους, η αγάπη για την οικογένεια, ο νόστος για την γενέθλια γη και η

αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση οικουμενικών αξιών, όπως είναι η ελευθερία και η δικαιοσύνη.

 

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία: Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, Galaxy, Πάργα, Βιβλιοπωλείο Κυριάκου (απέναντι από τα δικαστήρια Λεμεσού). Τα έσοδα θα διατεθούν στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».