SIGNUP
  LOGIN
Ο περί Όρκων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2021, μετά από διαβούλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
 
Οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, (14(Ι)/2021) επιτρέπει στους δικηγόρους που έχουν εγγραφεί σε ειδικό μητρώο που θα τηρεί το ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ να επάγουν όρκο σε υποθέσεις που δεν έχουν συμφέρον ή σχέση.
 
Δυνάμει της τροποποίησης του «Περί Όρκων Νόμου 2021» η διαδικασία όρκισης, διαβεβαίωσης, ένορκης δήλωσης ή δήλωσης, θα είναι δυνατή και ενώπιον δικηγόρων και εξουσιοδοτημένων από το Ανώτατο Δικαστήριο υπαλλήλων της Δικαστικής Υπηρεσίας.
 
«Ο περί Όρκων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» στοχεύει στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων από πολίτες που επιθυμούν την επαγωγή όρκων, κυρίως για εξωδικαστηριακές υποθέσεις, καθώς και στη συνακόλουθη εξοικονόμηση χρόνου για το προσωπικό της Δικαστικής Υπηρεσίας.
 
Βάσει των τροποποιητικών διατάξεων δικαίωμα εγγραφής δικηγόρου στο Μητρώο Ορκιζόντων Δικηγόρων έχουν όσοι ασκούν δικηγορία για τουλάχιστον πέντε συνεχή χρόνια. Το εν λόγω αίτημα θα πρέπει να υποβάλλεται μαζί με τα απαραίτητα πιστοποιητικά στο Ανώτατο Δικαστήριο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.