SIGNUP
  LOGIN
Με στόχο τη συζήτηση πτυχών που άπτονται του διορισμού των δικαστών και της διασφάλισης της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, αναφορικά με την επιχειρούμενη προσπάθεια για τη δικαστική μεταρρύθμιση, ο ΠΔΣ συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας (Venice Commission).
 
Εκ μέρους του ΠΔΣ παρέστησαν στη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, ο Γραμματέας κ. Νικόλας Τσαρδελλής και η Εκτελεστική Διευθύντρια κα Κούλια Βάκη.
 
Ο δρ Χρίστος Κληρίδης, παρέθεσε εκτενή και ολοκληρωμένη ενημέρωση για το ανωτέρω θέμα καθώς και για άλλες πτυχές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.
 
Μεταξύ άλλων, τόνιστηκε η αναγκαιότητα εμπλουτισμού του Δικαστικού Σώματος στην ανώτατη βαθμίδα με προσοντούχους δικηγόρους, η αναγκαιότητα συμμετοχής δικηγόρων στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κρονητισμού, η σημασία και οι λόγοι του διαχωρισμού του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και η σημαντικότητα του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία της μεταρρύθμισης και στα κατώτερα Δικαστήρια και δόθηκε σχετικό έγγραφο με τις προτάσεις του ΠΔΣ.
 
Ο ΠΔΣ, για μία ακόμη φορά, επανέλαβε με έμφαση ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι επιβεβλημένη διότι χωρίς αυτή η κυπριακή δικαιοσύνη είναι ανύπαρκτη, επισημαίνοντας ότι η έγκαιρη υλοποίησή της θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, ο δρ Κληρίδης και ο κ. Τσαρδελλής, επεξήγησαν στα μέλη της αντιπροσωπείας τις προβαλλόμενες ενστάσεις και/ή επιφυλάξεις κάποιων δυνάμεων, οι οποίες εδράζονται σε πολιτικούς λόγους, όσον αφορά την άμεση προώθηση των τριών Νομοσχεδίων όπως έχουν κατατεθεί στη Βουλή.