SIGNUP
  LOGIN

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός μήνα από την πλήρη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης (ijustice), ο ΠΔΣ εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συναδέλφους καθώς και την κατανόηση που επιδεικνύεται στις δυσκολίες που εντοπίζονται σε λειτουργικό και τεχνικό επίπεδο, οι οποίες τυγχάνουν χειρισμού από τους αρμόδιους.

Για συναξιολόγηση των προβλημάτων που προκύπτουν, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων με πρωτοβουλία του ΠΔΣ, με στόχο τη συντονισμένη αντιμετώπισή τους και τη συνακόλουθη υλοποίηση διορθωτικών ενεργειών.   

Πιο συγκεκριμένα, προέκυψαν προβλήματα τα οποία αφορούν:

  • Την αποδοχή εγγράφων από τμήματα του δημόσιου τομέα: Ως ΠΔΣ έχουμε καυτηριάσει το γεγονός ότι δημόσιες υπηρεσίες και τμήματα έχουν ενημερωθεί ανεπαρκώς ή καθόλου, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στη λειτουργία του συστήματος. Για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος το Υφ. Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής θα αποστείλει εγκύκλιο εντός ημερών σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες του δημοσίου. ­­­­
  • Πληρωμές μέσω του συστήματος:
    Έχουμε λάβει αναφορές για καταχωρίσεις με διπλές χρεώσεις καθώς και λανθασμένη καταχώριση ποσών. Του θέματος επιλαμβάνονται  η ανάδοχη εταιρεία σε συνεννόηση με την JCC.

Περαιτέρω, ο ΠΔΣ έχει εισηγηθεί την οργάνωση διαδραστικής εκπαίδευσης για δικαστές, Πρωτοκολλητεία και δικηγόρους, όπου θα δοθεί η δυνατότητα διευκρινίσεων και απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του ijustice.

Με αυτή την ευκαιρία υπενθυμίζουμε, εκ νέου, τη λειτουργία των σημείων εκπαίδευσης στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους, τα οποία έχει οργανώσει ο ΠΔΣ με τη στήριξη του Υφ.  Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ούτως ώστε να επιλύονται τεχνικής φύσεως δυσκολίες.

Ως εκ τούτου, παρά τα όποια πρακτικά ζητήματα, η εφαρμογή του ijustice αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης του συστήματος δικαιοσύνης, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των λειτουργών της καθώς και της κοινωνίας ευρύτερα.

Αντιλαμβανόμαστε δε ότι τα προβλήματα που προκύπτουν στο σύντομο χρονικό διάστημα της πλήρους εφαρμογής του ijustice, θα πρέπει να επιλύονται εντός εύλογου χρόνου, προκειμένου να μην παρεμποδίζονται οι εργασίες των χρηστών.

Η συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών καταδεικνύεται ουσιαστική και προσθέτει σταθερά βήματα στην πορεία μας προς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία σήμερα, ούτως ώστε να επιτύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης.

Έχει σημασία ο στόχος αυτός να προσεγγίζεται με θετική διάθεση προκειμένου να εφαρμόζουμε τις βέλτιστες πρακτικές για την υποστήριξη της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του δικαστικού μας συστήματος.