SIGNUP
  LOGIN

Ο ΠΔΣ στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης που υιοθετήθηκε πέρυσι, έχει προχωρήσει σε δημιουργία Ταμείου Υποτροφιών, με σύσταση νέας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης διά Εγγυήσεως με την επωνυμία «Ταμείο Υποτροφιών Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου», κατόπιν πρότασης που υποβλήθηκε από την Επιτροπή Νέων Δικηγόρων και εγκρίθηκε από το ΔΣ.

Βασικοί στόχοι του Ταμείου Υποτροφιών αποτελούν τα ακόλουθα:

1)         Η δημιoυργία και/ή λειτoυργία προγραμμάτων χορήγησης υποτροφιών, οικονομικής υποστήριξης και κάθε είδους χρηματικής και/ή άλλης υποστήριξης («Υποτροφίες»),  για σπουδές ή έρευνα, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, στον ευρύτερο τομέα των νομικών επιστημών, σε μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και/ή άλλα πρόσωπα, σπουδαστές, φοιτητές και/ή άλλως πως.

2)         Η εξασφάλιση και/ή λήψη πόρων, χρηματικών ποσών, δωρεών και επιδοτήσεων, καθώς και υποτροφιών από τον ιδιωτικό τομέα, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, κυβερνήσεις, πρεσβείες, ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς, δικηγορικές εταιρίες, δικηγόρους, κ.ο.κ.

3)         Να διεξάγει ή συμμετέχει ή συνδράμει σε ερευvητικά πρoγράμματα πoυ έχoυvως στόχoτηvαvάπτυξη vέωvή τηvβελτίωση υφιστάμεvωvμεθόδωvπαρoχής voμικής πληρoφόρησης, της νομικής επιστήμης και εκπαίδευσης καθώς και στη γεvικότερη πρoώθηση και αvάπτυξη της voμικής επιστήμης και της δικηγορίας.

Τo Διoικητικό Συμβoύλιo του Ταμείου Υποτροφιών απoτελείται από τουλάχιστον 6 (έξι) μόνιμα μέλη/συμβούλους: τον εκάστοτε Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον εκάστοτε Πρόεδρο της Επιτροπής Νέων Δικηγόρων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον/την Εκτελεστικό/ή Διευθύντή/τρια του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον εκάστοτε Αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον εκάστοτε Γραμματέα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και τον εκάστοτε Ταμία του του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Το Ταμείο Υποτροφιών δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για τον καθορισμό και τη λειτουργία μηχανισμού κριτηρίων επιλογής των κατάλληλων υποψηφίων για σκοπούς παροχής υποτροφίας καθώς και για την ετήσια παρακολούθηση της προόδου των υποτρόφων και/ή Κανονισμούς που διέπουν τις υποτροφίες, κατά την αποκλειστική τους διακριτική ευχέρεια, με μόνη επιφύλαξη τη συμμόρφωση τους με τους σκοπούς τoυ Ταμείου Υποτροφιών και τον τρόπο λειτουργίας του.

Οι υποτροφίες που παρέχονται απευθείας και με ίδιους πόρους του Ταμείου Υποτροφιών, ανάλογα με τους όρους της προκήρυξης, προορίζονται μόνο για φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τα καθοριζόμενα στην προκήρυξη προσόντα ή ιδιότητα και αφορούν χορήγηση υποτροφιών, οικονομικής υποστήριξης και κάθε είδους χρηματικής και/ή άλλης υποστήριξης,  για σπουδές ή έρευνα, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, στον ευρύτερο τομέα των νομικών επιστημών, σε μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και/ή άλλα πρόσωπα, σπουδαστές, φοιτητές και/ή άλλως πως, ως ήθελε καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο με ψήφισμά του.  

Υποτροφίες δύναται να προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για φυσικά πρόσωπα που δεν ξεπερνούν το 28ο έτος της ηλικίας τους, εκτός εάν συντρέχουν ειδικές συνθήκες και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσει άλλως πως κατά την αποκλειστική διακριτική του ευχέρεια. Όλες οι υποτροφίες θα προκηρύσσονται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και ανακοινώνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΔΣ στο διαδίκτυο.  Στην προκήρυξη καθορίζονται τα απαιτούμενα για διεκδίκηση της υποτροφίας προσόντα και/ ή προϋποθέσεις, το περιεχόμενο σπουδών, το είδος της υποτροφίας και γενικά όλα τα στοιχεία τα σχετικά με την υποτροφία. Οι Κανονισμοί εκδιδόμενοι από το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να καθορίζουν γενικά ή ειδικά προσόντα και/ ή προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση υποτροφιών.

Το Ταμείο Υποτροφιών δύναται να προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς  εξασφάλιση πόρων, χρηματικών ποσών, δωρεών και επιδοτήσεων, καθώς και υποτροφιών από τον ιδιωτικό τομέα, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, κυβερνήσεις, πρεσβείες, ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς κ.ο.κ.

Διά της παρούσης ανακοίνωσης, ο ΠΔΣ καλεί όλες τις δικηγορικές εταιρίες, δικηγόρους, εταιρίες και οργανισμούς κοκ που ενδιαφέρονται να προβούν σε δωρεά ή άλλη συνεισφορά που θα υποβοηθήσει το Ταμείο Υποτροφιών στο έργο του να επικοινωνήσουν με την Εκτελεστική Διευθύντρια του ΠΔΣ/Γραμματέα του Ταμείου Υποτροφιών, στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: info@cba.org.cy

Οι Υποτροφίες δύνανται να είναι ονομαστικές και με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως θα συμφωνηθεί από τον δωρητή και το Ταμείο Υποτροφιών.