SIGNUP
  LOGIN

Ο ΠΔΣ χαιρετίζει τη σημερινή έγκριση του Νομοσχεδίου για τροποποίηση του Συντάγματος ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας των δικαστηρίων.

Η κυπριακή δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την καθυστέρηση που σημειώνεται στην εκδίκαση των υποθέσεων σε όλες τις βαθμίδες, κάτι το οποίο αναμφίβολα αντανακλά πολλές φορές και στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων.

Ως ΠΔΣ τονίζουμε επανειλημμένα ότι δικαιοσύνη η οποία απονέμεται καθυστερημένα δεν είναι δικαιοσύνη. Δικαστές οι οποίοι λειτουργούν κάτω από πίεση λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων αναπόφευκτα δεν θα αποδώσουν όπως αναμένεται.

Συνεπώς, με τη σημερινή έγκριση του Νομοσχεδίου για τροποποίηση του συντάγματος, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη δημιουργία ενός νέου 16μελούς Εφετείου, τη δημιουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο για διορισμούς στην ανώτατη βαθμίδα, όπως επίσης και νέου Δικαστικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή στα δύο τελευταία θεσμικά όργανα του Προέδρου του ΠΔΣ μεταξύ άλλων.

Επαναφέρεται η φιλοσοφία του ελέγχου (checksandbalances) μεταξύ των δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα και δημιουργείται για πρώτη φορά η δυνατότητα προσβολής δικαστικά ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για διορισμούς και προσαγωγές δικαστών.

Περαιτέρω, θα ενισχυθεί η εξειδίκευση, τόσο στο νέο Εφετείο με τον διορισμό εξειδικευμένων δικαστών και τμημάτων, όσο και σε τριτοβάθμιο επίπεδο με διορισμό εξειδικευμένων δικαστών στο γνωστικό αντικείμενό τους, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Έπεται βεβαίως η μεταρρύθμιση και της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας για την οποία ο ΠΔΣ έχει ήδη αρχίσει τις διεργασίες με στόχο, μέχρι το τέλος του χρόνου, να εισαχθούν ριζοσπαστικά μέτρα για επίλυση του προβλήματος των καθυστερημένων υποθέσεων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Με τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα, οι 5.000 εφέσεις θα διανεμηθούν για εκδίκαση μεταξύ των τριτοβάθμιων δικαστηρίων και του δευτεροβάθμιου εφετείου και αναμένεται να συντμηθεί ο χρόνος εκδίκασης των εφέσεων από έξι έως οκτώ χρόνια σε τρία.

Με την ευκαιρία αυτής της θετικής έκβασης, ο ΠΔΣ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κ. Νίκο Τορναρίτη και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, όπως επίσης την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου, και τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη, με τους οποίους συνεργάστηκε στενά και παραγωγικά τους τελευταίους 20 μήνες για να περάσει αναβαθμισμένη η μεταρρύθμιση.

Ο ΠΔΣ ευχαριστεί επίσης τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης, την οποία είχαν εγκρίνει και συστήσει η Επιτροπή Grecoκατά της Διαφθοράς, τoRuleofLawτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Βενετίας, το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και φυσικά ο ΠΔΣ.

Αντικρύζοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η Βουλή με την ψήφο της ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη δικαιοσύνη στον τόπο μας, ευελπιστούμε ότι μέσα από την ορθολογική προσέγγιση και συντονισμένη ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών μπορούμε να διορθώσουμε χρόνιες στρεβλώσεις, αποβλέποντας στην αναβάθμιση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Κάθε πρωτοβουλία που τελεσφορεί προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύει στη συνείδηση των πολιτών τον θεσμό της δικαιοσύνης, συντελεί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και εξυψώνει το κύρος της Κύπρου ως κράτους δικαίου.

Δεδομένου ότι οι προκλήσεις στον τομέα της δικαιοσύνης είναι πολλαπλές, ο ΠΔΣ συνεχίζει την προσπάθειά του σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, για μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης προοδευτικά ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό.

Με σταθερά βήματα προχωρούμε μπροστά κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.