SIGNUP
  LOGIN

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του ΠΔΣ χαιρετίζουν τον διορισμό μελών του ΠΔΣ στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, κατόπιν εισηγήσεων του Συμβουλίου του ΠΔΣ που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αντώνη Λιάτσο ο Πρόεδρος δρ Χρίστος Κληρίδης.

Ως εκ τούτου, διορίζονται στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο οι δικηγόροι κ. Χάρης Δημητρίου και κα Αλεξάνδρα Πελαγία Χριστοδούλου και στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο οι δικηγόροι κ. Θεόδωρος Ιωαννίδης και κ. Μιχάλης Βορκάς.

Πρόκειται για μία κομβική στιγμή στην πορεία, τη δράση και τη συνολική ιστορία του ΠΔΣ αφού στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης μετέχουν στα ανωτέρω συμβούλια μέλη από τις τάξεις των δικηγόρων. Ο ΠΔΣ θεωρεί την εξέλιξη αυτή σαν το πρώτο ουσιαστικό βήμα για περεταίρω μεταρρυθμίσεις και την εμβάθυνση της συμμετοχής των λειτουργών της δικαιοσύνης στο Κράτος Δικαίου. 

Η εξέλιξη αυτή εκπληρώνει επίσης τον καταλυτικό ρόλο που έχει – και πρέπει να έχει - ο ΠΔΣ ως βασικός εταίρος στις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, συναισθανόμενος πλήρως τον αντίκτυπο της ενίσχυσης της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του δικαστηριακού συστήματος.

Οι δικηγόροι, εξάλλου, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, οφείλουν να συμβάλουν και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επικεντρώνονται οι συγκροτημένες προσπάθειες και οι συντονισμένες πρωτοβουλίες του ΠΔΣ προκειμένου η δικαιοσύνη στο σύνολό της να προσαρμοστεί στις σύγχρονες αλλά και ραγδαίες εξελίξεις καθώς και στις συστάσεις που έχουν δοθεί από την Επιτροπή Greco, τo Rule of Law της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Επιτροπή Βενετίας.

Μετά δε και τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας (5/8/2022)  των νόμων της δικαστικής μεταρρύθμισης στην ανώτατη βαθμίδα {Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022} μπορούμε να βαδίζουμε ταχύτερα προς τον στόχο της υλοποίησης των εν λόγω μεταρρυθμίσεων για τη βέλτιστη άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος και την εν γένει επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης.