SIGNUP
  LOGIN

Ενόψει της μαύρης επετείου της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θεώρησε αναγκαίο να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο αναδεικνύοντας τη νομική πτυχή της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, με στόχο να αποσαφηνιστούν οι έννομες συνέπειες των μακροχρόνιων παραβιάσεων της Τουρκίας και ακολούθως να διαφανεί ο ρόλος της διεθνούς έννομης τάξης στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Η εξαιρετικά υψηλή προσέλευση επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται τόσο από τους συναδέλφους δικηγόρους όσο και από το σύνολο της κοινωνίας για την αξιοποίηση κάθε μέσου για την απελευθέρωση του τόπου.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Sir Malcolm Evans, Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου προβαίνοντας σε μια ανασκόπηση της εξέλιξης του διεθνούς δικαίου ανά τους αιώνες καταλήγοντας ότι το διεθνές δίκαιο σήμερα υπερισχύει της όποιας «πραγματικότητας», η οποία δεν μπορεί να κανονικοποιηθεί ελλείψει νομιμότητας. Άλλωστε, σήμερα ολοένα και περισσότερα κράτη στρέφονται προς το διεθνές δίκαιο, είτε για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους σε μια προσπάθεια να τις περιβάλλουν με το μανδύα της νομιμότητας, είτε για να απαιτήσουν λογοδοσία. Επιπλέον, τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο παραμένει ισχυρό εργαλείο στα χέρια του κράτους που υφίσταται τις συνέπειες μιας παραβίασης, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές περιπτώσεις κρατών που κατόρθωσαν να καταστήσουν τους παραβάτες υπόλογους των πράξεων τους μετά από χρόνια, και μάλιστα σχετικά πρόσφατα, αφού λόγω της εξέλιξης τους διεθνούς δικαίου οι συνθήκες είναι πλέον ευνοϊκότερες. Συμπερασματικά, ο Καθηγητής Evans διαβεβαίωσε ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, και οι ειδικά οι σοβαρές παραβιάσεις, δεν εξαφανίζονται και δεν λησμονούνται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία πλέον δεν γυρίζει την πλάτη στα θύματα, όσα χρόνια και να περάσουν.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, διακεκριμένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και δικηγόροι, από Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι ανέπτυξαν σε βάθος ειδικότερες θεματικές όπως τη χρήση βίας, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τη σύσταση και αναγνώριση κρατών, το διεθνές ποινικό δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθεστώς των εγκλωβισμένων/αγνοουμένων, το νομικό καθεστώς της νεκρής ζώνης, καθώς και ζητήματα αστικού και ποινικού δικαίου που προκύπτουν από το σφετερισμό περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Μέσα από τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις, κατέστη σαφές ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της Κύπρου και, λόγω της φύσης τους, οι παραβιάσεις της Τουρκίας δεν θεραπεύονται ούτε με την πάροδο του χρόνου ούτε με κανέναν άλλο τρόπο.

Αναδείχθηκε ακόμη πως υπάρχουν νομικά εργαλεία στη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και των πολιτών της και για αντιμετώπιση της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της σημαντικής εκδήλωσης και ευελπιστεί στην επικράτηση του δικαίου και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, μέσω της αξιοποίησης από όλους, όλων των δυνατοτήτων που παρέχονται από το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο.

Η βιντεοσκόπηση του διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου βρίσκεται στις πιο κάτω διαδικτυακές διευθύνσεις:

5 Ιουλίου 2024
https://youtu.be/d7rcdsmq2pM?feature=shared

6 Ιουλίου 2024
https://youtu.be/M6xEz_z0JTs?feature=shared

Για την ομιλία του Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Sir Malcolm Evans πατήστε ΕΔΩ