Tuesday 16 September 2025, 03:00pm - 05:00pm
Hits : 789
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Η Ακαδημία Παπαφιλίππου διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο ‘Εγκλωβισμένοι αγοραστές: Το πρόβλημα, η ρύθμιση, η συνταγματικότητα’, το οποίο θα λάβει χώρα την Τρίτη 16/9/2025 και ώρα 15:00 - 17:00.
Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ένα από τα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν εκείνο των ούτω καλούμενων ‘εγκλωβισμένων αγοραστών’. Ο όρος αντιστοιχεί στους αγοραστές ακινήτων οι οποίοι, ενώ κατέβαλαν το τίμημα και/ή συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους ως απέρρεαν από τη σύμβαση πώλησης και κατέθεσαν αυτήν στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης, δεν απέκτησαν τίτλο επί του ακινήτου για λόγους που δεν ενέπιπταν -εκ πρώτης τουλάχιστον- στη σφαίρα της ευθύνης τους. Το ζήτημα ήταν -και παραμένει- περίπλοκο αφενός ένεκα του μεγάλου αριθμού εμπλεκόμενων προσώπων με συγκρουόμενα δικαιώματα και συμφέροντα και αφετέρου ένεκα των πολλαπλών νομικών ζητημάτων που το ίδιο το πρόβλημα αλλά και η προσπάθεια επίλυσής του εγείρουν.
Η προσπάθεια ρύθμισης του ζητήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών συνδέεται με την εισαγωγή και την τροποποίηση του Μέρους VIB, με τίτλο ‘Προστασία αγοραστών’, στον Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο Ν.9/1965. Το 2014 το Μέρος VIB εισήχθη στον Ν.9/1965, περιλαμβάνοντας μία μερική και μεταβατική ρύθμιση του ζητήματος. Το 2015 το Μέρος VIB τροποποιήθηκε, περιλαμβάνοντας -ή στοχεύοντας να περιλάβει- μία συνολική ρύθμιση τούτου. Πρόνοιες της εν λόγω ρύθμισης κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα κυπριακά δικαστήρια. Το 2019 το Μέρος VIB τροποποιήθηκε εκ νέου, σε μία προσπάθεια ρύθμισης του ζητήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών με τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα. Και πάλι, πρόνοιες του Μέρους VIB κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στο συγκείμενο αυτό, η πώληση ενυπόθηκων ακινήτων από ενυπόθηκους δανειστές σε περιπτώσεις καλόπιστων αγοραστών που καταχώρησαν αίτηση δυνάμει του Μέρους VIB του Ν.9/1965 έχει ανασταλεί, η διαβούλευση για την εξεύρεση λύσης βρίσκεται σε εξέλιξη και η εκ νέου τροποποίηση του Μέρους VIB του Ν.9/1965 προκειμένου να περιλαμβάνει μία ρύθμιση του ζητήματος σύμφωνη με το Σύνταγμα εκκρεμεί.
Το παρόν σεμινάριο στοχεύει στο να παρουσιάσει και να προσεγγίσει κριτικά το πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών, τη ρύθμιση που εισήχθη προς αντιμετώπισή του, τα ζητήματα συνταγματικότητας που προέκυψαν σχετικώς. Τούτο, τόσο δια της ανάλυσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και δια της εξέτασης της πρακτικής εφαρμογής αυτών ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων.
Ομιλητές του σεμιναρίου θα είναι οι εξής:
- Μάριος Μενελάου, Δικηγόρος - Ανώτερος Συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Λ. Παπαφιλίππου & Σία Δ.Ε.Π.Ε.
- Δρ. Σαλώμη Γιάλλουρου, Δικηγόρος - Ανώτερη Συνεργάτιδα στη δικηγορική εταιρεία Λ. Παπαφιλίππου & Σία Δ.Ε.Π.Ε.
Το σεμινάριο αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης των δικηγόρων και μοριοδοτείται με 2 πιστοποιημένες μονάδες. Οι μονάδες θα καταχωρηθούν σε όσους θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο στο σύνολό του.
Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: