Αγαπητά Μέλη,

Μετά από σχετική ενημέρωση από το Σύνδεσμο Τραπεζών αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Με βάση την παράγραφο 142 της Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την Παρεμπόδιση Ξεπλύματος Παράνμου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, για τις περιπτώσει&sig maf; που αναφέρονται στις παραγράφους 139-141 της Οδηγίας, τονίζεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να ανοίγουν γενικούς λογαριασμούς πελατών (“pooled accounts”) νοουμένου ότι το πιστωτικό ίδρυμα μπορεί να τηρεί υπο-λογαριασμούς ή συνδεδεμένους λογαριασμούς (“sub-accounts” or “connected accounts”) στο σύστημα του και είναι σε θέση να γνωρίζει και να έχει εξακριβώσει την ταυτότητα των πραγματικών δικαιούχων πιστωτικών συναλλαγών για ποσά που είναι ίσα ή υπερβαίνουν τα 15.000 Ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ανοίγεται συγκεκριμένος λογαριασμός πελάτη (“specific client account”) και να εξακριβώνεται η ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου πριν το άνοιγμα του λογαριασμού καθώς επίσης και να λαμβάνονται αποδεικτικά έγγραφα της συναλλαγής.

Βάσει των παραγράφων 139-141 της Οδηγίας επηρεάζονται:

-      Αδειούχοι Αποδέκτες Κλάσης Β, ως ορίζονται  στο άρθρο 61(1) του περί Στοιχημάτων Νόμου του 2012,

-      ελεγκτές/λογιστές/φορολογικοί σύμβουλοι ή ανεξάρτητοι επαγγελματίες νομικοί/δικηγόροι ή πάροχοι υπηρεσιών εμπιστευμάτων και εταιρικών υπηρεσιών ή κτηματομεσίτες και διαχειριστές κτιρίων, σπιτιών σε σχέση με την είσπραξη κοινοχρήστων ή άλλων εξόδων από τους ιδιοκτήτες.

Παρακαλώ σημειώστε ότι οι πάνω κατηγορίες θα καλούνται από τις τράπεζες να προσκομίζουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για εξακρίβωση της ταυτότητας των πραγματικών δικαιούχων πιστωτικών συναλλαγών για ποσά που είναι ίσα ή υπερβαίνουν τα 15.000ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ανοίγονται γενικοί τραπεζικοί λογαριασμοί πελατών. Να σημειωθεί ότι η πρόνοια αυτή ισχύει και για υφισταμένους γενικούς λογαριασμούς πελατών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τους εν λόγω πελάτες σας το συντομότερο δυνατό.