SIGNUP
  LOGIN
Έχει ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση των τριών Νομοσχεδίων στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής που αφορούν τη δικαστική μεταρρύθμιση.  
 
Τον ΠΔΣ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, δρ Χρίστος Κληρίδης. 
 
Μετά τις εισηγήσεις και τις μικρές βελτιώσεις που υιοθετήθηκαν, τα τρία Νομοσχέδια οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Ωστόσο, είναι εμφανής ο κίνδυνος, λόγω λήξης των εργασιών της Βουλής, ενόψει βουλευτικών εκλογών, να σημειωθεί καθυστέρηση στην εν λόγω διαδικασία. 
 
Αποτέλεσμα της μη έγκαιρης ψήφισης των τριών Νομοσχεδίων θα ήταν να μη λειτουργήσει το νέο Εφετείο, το Ανώτατο Συνταγματικό καθώς και το Ανώτατο Δικαστήριο το 2021.  
 
Συνακόλουθες συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι να προκύπτει σειρά προβλημάτων στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη με αναμενόμενη την έκφραση αντιδράσεων και κριτικής από την ΕΕ.  
 
Οι επιφυλάξεις μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίνονται σεβαστές αλλά η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Πέραν από τις απόψεις που ποικίλλουν είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υπερέχει το ενδιαφέρον και η αγάπη όλων για τη Δικαιοσύνη και τον εκσυγχρονισμό της.  
 
Τονίζεται για ακόμα μια φορά ότι ο ΠΔΣ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια της επιχειρούμενης δικαστικής μεταρρύθμισης. Η συνεχής και παραγωγική εργασία καθώς και οι συντονισμένες ενέργειες του ΠΔΣ έχουν συμβάλει θετικά στην κατάληξη σε ένα συναινετικό αποτέλεσμα.  
 
Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες τους προς την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κα Έμιλυ Γιολίτη καθώς και προς όλους τους συναδέλφους στη Βουλή για την αποτελεσματική συνεργασία.
Παροτρύνει δε όλους τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικής παράταξης, να συμβάλουν θετικά και στην τελευταία πράξη για ψήφιση των υπό αναφορά Νομοσχέδιων.
 
Τα αναθεωρημένα νομοσχέδια μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στις 7 Μαρτίου 2021