Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών με σημείο αναφοράς τα τρία Νομοσχέδια της Δικαστικής Μεταρρύθμισης.

Κατά την τοποθέτησή του ο δρ Κληρίδης ανέπτυξε διεξοδικώς τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τίθεται πλέον θέμα διατήρησης του ενιαίου Ανώτατου Δικαστηρίου. Όπως εξήγησε, ο αμοιβαίος έλεγχος και οι ισορροπίες δεν διασφαλίζονται με την ύπαρξη ενός ενιαίου Ανώτατου Δικαστηρίου και δεν καθίσταται δυνατή η προώθηση προσφυγής στο Συνταγματικό για διορισμούς και προαγωγές δικαστών.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι απαιτείται αρκετός χρόνος για να αφαιρεθούν οι διάφορες εξουσίες που αφορούν τη διοίκηση των δικαστηρίων και μεταφορά από το Ανώτατο στην υπηρεσία δικαστηρίων με αποτέλεσμα να υφίσταται ο φόρτος εργασίας για το Ανώτατο Δικαστήριο και να προκύπτουν διαρκώς δυσκολίες στη διεκπεραίωση των εργασιών του. Εάν παραμείνει ενιαίο Ανώτατο και σαν Δικαστικό δε Συμβούλιο, δήλωσε ότι θα παραμείνει και ο φόρτος προαγωγών και διορισμών. Συνεπώς, επεσήμανε ο δρ Κληρίδης δεν επιτυγχάνεται η εξειδίκευση η οποία θα συμβάλει στην ποιότητα και στην ταχύτερη απονομής της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει το Ηπειρωτικό Δημόσιο Δίκαιο, το οποίο προβλέπει δυο εξειδικευμένα δικαστήρια.

Επίσης, εξέφρασε και ανέπτυξε τη θέση ότι δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα συνταγματικότητας για τη συμμετοχή του Προέδρου του ΠΔΣ και του Γενικού Εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Άποψη την οποία συμμερίζεται τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης όσο και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, κ. Κώστας Κληρίδης. Ωστόσο, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, το εν λόγω θέμα δεν θα αποφασιστεί ούτε από τη Βουλή ούτε από οποιονδήποτε άλλο αλλά, αν και εφόσον εγερθεί, την απόφαση θα λάβει το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας και δικηγόροι επί σειρά ετών, με τη πρώτη μεταρρύθμιση του 1964. Εξάλλου, επισημείωσε, ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε με την εισήγηση που προέρχεται και από την Greco, ότι δηλαδή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν εκτός από δικαστές του Ανωτάτου, όπως προνοείται στο Σύνταγμα, και Εφέτες, Πρόεδροι και Ανώτεροι Επαρχιακοί καθώς και Δικαστές Ειδικών Δικαστηρίων.

Κατά συνεπεία, διασαφήνισε ο δρ Κληρίδης, δεν μπορεί να προβάλλεται επιλεκτικά η επίκληση της συνταγματικότητας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, κ. Νίκος Τορναρίτης, ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι θα δοθεί χρόνος ενός μήνα επιπλέον για τελικό προβληματισμό και για μία εκ νέου κατ’ άρθρο συζήτηση, και ακολούθως θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας το αποτέλεσμα για την τελική τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων.

Ο ΠΔΣ υπογράμμισε για πολλοστή φορά την υψηλή προτεραιότητα της προώθησης και υλοποίησης της δικαστικής μεταρρύθμισης και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν στάση ευθύνης και συναίνεσης για το καλό της δικαιοσύνης και της κοινωνίας ευρύτερα. Αντίθετα, σε περίπτωση απόρριψης των Νομοσχεδίων ή περαιτέρω καθυστέρησης, ο ΠΔΣ διά του Προέδρου του, επανατόνισε ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση.