SIGNUP
  LOGIN

Πραγματοποιήθηκε χθες, 18 Ιανουαρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, κ. Αντώνης Λιάτσος.

Η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, προτού αποχωρήσει μαζί με τον κ. Αντώνη Λιάτσο, Δικαστή, παρέδωσε δήλωση στους συμμετέχοντες ξεκαθαρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση, όπως ενσωματώνεται στα τρία Νομοσχέδια, είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο με ανυπολόγιστες πλέον συνέπειες στο Κράτος Δικαίου. Πρόκειται για μία σοβαρή προειδοποίηση από τη Δικαστική εξουσία και απευθύνεται προς τους πάντες αλλά κυρίως στη Νομοθετική Εξουσία, τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων που ήταν παρόντες και σε όλους τους βουλευτές. Αυτή είναι η ύστατη προσπάθεια μεταρρύθμισης της ανώτατης βαθμίδας της Δικαιοσύνης.

Τα τρία Νομοσχέδια έτυχαν της έγκρισης επιπλέον τόσο του ΠΔΣ, της Επιτροπής Βενετίας, της Επιτροπής Greco, των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων μετά την υποβολή της έκθεσής τους τον Μάρτιο του 2018, του Κράτους Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, εγκρίθηκαν και από ην επιστημονική ομάδα καθηγητών με την οποία συνεργάστηκε ο  ΠΔΣ.

Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε για να αρχίσει η ουσιαστική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Έπεται το πρόγραμμα μεταρρύθμισης των κατώτερων δικαστηρίων μετά τη σύσταση του νέου Δικαστικού Συμβουλίου, Εφετείου, Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, νέου Ανωτάτου και Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Ο ΠΔΣ ήδη προωθεί τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα Επαρχιακά Δικαστήρια, την ενσωμάτωση των ειδικών δικαστηρίων σε αυτά, τις ακροάσεις με ODR(onlinedisputeresolution) και την εμπλοκή έμπειρων δικηγόρων για εκδίκαση του backlog.  

Προωθεί επίσης, τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών και έγκαιρη απομαγνητοφώνησή τους και διάθεση στους δικηγόρους και διαδίκους και σωρεία άλλων μέτρων που θα μεταρρυθμίσουν ριζικά τη δικαιοσύνη.

Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δυστυχώς εξακολουθούν να φέρουν ενστάσεις προβάλλοντας νομικής  ή πολιτικής φύσεως επιχειρήματα κατά της μεταρρύθμισης, θα πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι πιο πάνω, συμπεριλαμβανομένου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, να στηρίζουν τη μεταρρύθμιση γιατί θα επιφέρει τη σύντομη εκδίκαση των εφέσεων αλλά αυτές να επιμένουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Ο ΠΔΣ προειδοποίησε πολλές φορές ότι ο πολίτης δεν θα προσφεύγει πλέον στη δικαιοσύνη και θα επιζητά άλλους τρόπους επίλυσης των διαφορών του με κίνδυνο να διεμβολισθεί ανεπανόρθωτα το Κράτος Δικαίου.

Ευελπιστούμε ότι μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό με τη συμμετοχή των αρχηγών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων ότι, η Βουλή, διαισθανόμενη την ευθύνη την οποία έχει, θα προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην έγκριση των νομοσχεδίων και θα αρχίσει παράλληλα η μεταρρύθμιση και των κατώτερων δικαστηρίων.

Η δικαιοσύνη θα φορέσει το νέο της κουστούμι το 2022 με τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, της Βουλής, της Εκτελεστικής, της Δικαστικής εξουσίας και του ΠΔΣ.