SIGNUP
  LOGIN

O ΠΔΣ σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσής του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και των ενημερώσεων που λαμβάνει από μέλη του αναφορικά με καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, σημειώνει τα εξής:

  • Ο ΠΔΣ είναι σε στενή επικοινωνία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και τον Σύνδεσμο Τραπεζών και παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα, ούτως ώστε να ενημερώνει ανελλιπώς και εγκαίρως τα μέλη του.

    Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση που έχουμε λάβει, οι όποιες καθυστερήσεις σημειώνονται στις τραπεζικές συναλλαγές οφείλονται στην πρακτική ερμηνεία και εφαρμογή του νέου πλαισίου κυρώσεων.

    Για διαχείριση των ζητημάτων αυτών, έχουμε ήδη αποστείλει επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μέσω της οποίας καθίσταται σαφής η αναγκαιότητα της έγκαιρης και αποτελεσματικής δράσης προκειμένου να αποφευχθούν καίριες επιπτώσεις σε ένα βασικό άξονα της οικονομίας μας.
     
  • Παράλληλα, ο ΠΔΣ παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με άλλους επαγγελματικούς φορείς, στοχεύοντας σε μια συντονισμένη, συλλογική προσπάθεια άμεσης αντιμετώπισης των νέων δεδομένων και επίλυσης των δυσκολιών που ανακύπτουν και επηρεάζουν και/ή αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικές εργασίες ευρύτερα.  

Για την ενημέρωσή σας σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρατίθενται οι πιο κάτω σύνδεσμοι:

Source: U.S. DEPARTMENT OF THE TREASURY:
Sanctions List Updates: https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-actions/1316

Source: GOV.UK
Guidance Financial sanctions: https://www.gov.uk/government/publications/financial-sanctions-ukraine-svereignty-and-territorial-integrity

Άρθρο από BBC02/03/2022: https://www.bbc.com/news/world-europe-60125659

Η παρούσα ανακοίνωση είναι ενημερωτικού χαρακτήρα ΜΟΝΟ και το περιεχόμενό της έχει σκοπό να παρέχει έναν γενικό οδηγό για το υπό αναφορά θέμα. Η συμβουλή ειδικού θα πρέπει να ζητείται αναφορικά με τις ειδικές περιστάσεις.