SIGNUP
  LOGIN

Ο ΠΔΣ συμμετείχε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 στην παρουσίαση που πραγματοποίησε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥφΕΚΨΠ), αναφορικά με το στάδιο υλοποίησης του έργου εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος ejustice.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναπτύχθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, τα οφέλη της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, της αναβάθμισης και επέκτασης των πληροφοριακών συστημάτων της,  συγκριτικά με την υφιστάμενη κατάσταση, η λειτουργικότητα του συστήματος ejustice, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου, η διαχείριση ενταλμάτων προστίμου κ.ά.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΠΔΣ ο Γραμματέας κ. Νικόλας Τσαρδελλής και η Εκτελεστική Διευθύντρια κα Κούλια Βάκη, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία και την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΠΔΣ, ως εξωτερικού χρήστη, στις διάφορες ομάδες ελέγχου του συστήματος, πριν αυτό τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή, ούτως ώστε να συναξιολογούνται και να τυγχάνουν άμεσου χειρισμού δεδομένα που αφορούν πρακτικές πτυχές του συστήματος.

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η παροχή στοχευμένης εκπαίδευσης στα μέλη του ΠΔΣ, είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να εξοικειωθούν επαρκώς με τη χρήση του συστήματος εντός εύλογου χρονικού πλαίσιο πριν αυτό τεθεί σε εφαρμογή.

Είναι σαφές ότι στα οφέλη του έργου ανήκει η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης, καθώς, μεταξύ άλλων, οι λειτουργοί της δικαιοσύνης θα έχουν αμεσότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση σε απαραίτητες πληροφορίες και έγγραφα, ενώ θα μειωθεί ο φόρτος διεκπεραίωσης συγκεκριμένων εργασιών χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία και κατ’ επέκταση ο χρόνος ολοκλήρωσης εκκρεμουσών υποθέσεων.

Συνεπώς, ο ΠΔΣ λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συγχρονισμού του τομέα της δικαιοσύνης με τα νέα δεδομένα, στηρίζει την προσπάθεια που αποβλέπει στη συνολική μετάβαση του δικαστικού μας συστήματος στην ψηφιακή εποχή με γνώμονα την αποτελεσματικότητα, την ανεξαρτησία και την ποιότητά του.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΠΔΣ τονίζει εκ νέου τη σημασία της τακτικής ενημέρωσης των μελών του για τα βήματα που δρομολογούνται σε σχέση με τον ανωτέρω στόχο.