SIGNUP
  LOGIN

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Απριλίου 2022 η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του ΠΔΣ δρος Χρίστου Κληρίδη και του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα σχετικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και των Δικαστηρίων Ειδικής Δικαιοδοσίας, (Οικογενειακού Δικαστηρίου και Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών).

Για τα δύο τελευταία, αναμένεται ότι τον ερχόμενο Μάιο θα ζητηθούν προσφορές για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του κτηρίου ΑΣΤΡΑ πλησίον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου θα μεταστεγαστούν τα δικαστήρια.

Η διαδικασία αυτή υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και η κατασκευαστική περίοδος σε 18 μήνες ενώ το συνολικό έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επισπευσθεί η υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο Ανώτατο Δικαστήριο για έγκριση των αναγκαίων κονδυλίων για έναρξη των εργασιών που έχουν συμφωνηθεί και παρατίθενται σε επιστολή του Προέδρου του ΠΔΣ προς την Υπουργό Δικαιοσύνης ημερ. 20.12.2021.

Επισυνάπτεται αντίγραφο της σχετικής επιστολής για τις προγραμματισθείσες εργασίες.

Με την έγκριση των κονδυλίων από το Ανώτατο Δικαστήριο θα αρχίσει η άμεση υλοποίηση των εργασιών.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, στο πλαίσιο της συνάντησης, ήγειρε και το θέμα της έλλειψης χώρων αιθουσών δικαστηρίων και γραφείων δικαστών, ιδιαίτερα ενόψει της αύξησης του αριθμού των δικαστών, με στόχο να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλονται και δρομολογούνται προσπάθειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να διατεθούν κάποιοι χώροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις άμεσες ανάγκες, νοουμένου ότι το Κράτος θα αντικαταστήσει τους χώρους αυτούς για τα Ηνωμένα Έθνη. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης, οι εργασίες για βελτίωση και επέκταση θα αρχίσουν την  Εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Τέλος, δεδομένης της σημαντικότητας των συγκεκριμένων ζητημάτων, εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση η ανάγκη της διαρκούς επικοινωνίας και συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός νέας σύσκεψης περί τα τέλη Μαΐου για στενή παρακολούθηση του όλου θέματος καθώς και της προόδου των εργασιών.