SIGNUP
  LOGIN

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης παρευρέθηκε σήμερα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» όπου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται λόγω του υποχρεωτικού ελέγχου στον οποίο υπόκεινται οι δικηγόροι μέσω των αψίδων κατά την είσοδό τους στο δικαστήριο καθώς και στο ζήτημα που προκύπτει όσον αφορά την εκδίκαση και δημοσιότητα που δίδεται σε εκκρεμούσες ποινικές υποθέσεις σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

Για το θέμα των αψίδων, ο δρ Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι οι δικηγόροι δεν αρνούνται τον έλεγχο και θέτουν σε υψηλή προτεραιότητα την ασφάλεια των δικαστηριακών χώρων, αλλά αντιτίθενται στον συγκεκριμένο έλεγχο των αψίδων.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι δικηγόροι δεν πρέπει να παρουσιάζονται σαν εν δυνάμει τρομοκράτες, αλλά ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης θα πρέπει να μεταβαίνουν στα δικαστήρια όπως και οι δικαστές, που εξαιρούνται από τον προαναφερθέντα έλεγχο.

Αντ’ αυτού, π.χ. στα δικαστήρια Λευκωσίας ένας δικηγόρος μπορεί υποβληθεί την ίδια ημέρα σε έλεγχο στο Οικογενειακό Δικαστήριο, στο Επαρχιακό, στο Διοικητικό και στο Ανώτατο καθώς και στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών. Πέντε έλεγχοι μέσω αψίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους και την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία που προκύπτει.

Περαιτέρω, επεξήγησε ότι στο εξωτερικό, λ.χ. στην Αγγλία, ο δικηγόρος ελέγχεται διά της παρουσίασης της ταυτότητάς του με ειδικό κωδικό QR και το σύστημα καταγράφει αυτόματα τις λεπτομέρειες εισόδου και εξόδου του δικηγόρου.

Με αυτή την ευκαιρία, ο δρ Κληρίδης υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του ΔΣ του ΠΔΣ για εξαίρεση των δικηγόρων από τον συγκεκριμένο έλεγχο είναι ομόφωνη και αμετάθετη, και κατά συνέπεια το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση προς όφελος της εύρυθμης άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.

Όσον αφορά την εκδίκαση εκκρεμουσών ποινικών υποθέσεων σε σχέση με το ΚΕΠ, ο δρ Κληρίδης εισηγήθηκε ότι με βάση τη νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και Κυπριακών Δικαστηρίων, τα ΜΜΕ θα πρέπει να αποφεύγουν να προβαίνουν σε οποιαδήποτε συμπεράσματα σχετιζόμενα με την έκβαση της δίκης, προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και να προλαμβάνεται οποιοσδήποτε δυνητικός κίνδυνος ακύρωσης δικαστικών αποφάσεων.