SIGNUP
  LOGIN
 
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβίου στη Λεμεσό το Best Legal Conference 2022 με την υποστήριξη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, το οποίο αποτελεί ετήσιο θεσμό από το 2014.
 
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης. Εκ μέρους του ΠΔΣ παρευρέθηκαν επίσης η Εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ κα Τζώρτζια Κωνσταντίνου - Παναγιώτου, η Εκτελεστική Διευθύντρια κα Κούλια Βάκη και η Υπεύθυνη του Τμήματος Εποπτικού Ελέγχου κα Μαρία Χατζηβασιλείου.
 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θεματικές και απαντήθηκαν ερωτήματα για θέματα που απασχολούν το νομικό και επιχειρηματικό κόσμο, μεταξύ αυτών, το κανονιστικό πλαίσιο των κυρωτικών μέτρων κατά της Ρωσίας, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.
 
Η πρώτη θεματική του συνεδρίου επικεντρώθηκε στις πρόσφατες αλλαγές σε νομοθεσίες του Κυπριακού Δικαίου σε συνάρτηση με τη δημιουργία προοπτικών προσέλκυσης διεθνών επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση και επέκταση στην Κύπρο.
 
Ο δρ Κληρίδης παρέθεσε λεπτομερή ανάλυση για τις εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην ανώτατη δικαστική βαθμίδα, επεξηγώντας την άμεση βελτιωτική επίδραση που θα έχουν στην αποδοτικότητα και ποιότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη νέα δικαστηριακή δομή σε συνάρτηση με τον στόχο της διαχείρισης των καθυστερημένων υποθέσεων (backlog), δεδομένης και της δέσμευσης που έχει αναλάβει η ΚΔ για μείωση του backlog των αστικών υποθέσεων σε ποσοστό 40% μέχρι τα μέσα του 2026.
 
Προς τον στόχο αυτό τόνισε επίσης τη θεσμοθέτηση και προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών, της διαιτησίας και διαμεσολάβησης, για αποσυμφόρηση του συστήματος, καθώς οι υποθέσεις που συσσωρεύονται στα δικαστήρια, έχουν ως αποτέλεσμα να παρατείνονται οι διαδικασίες με όλες τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις.
 
Παράλληλα, ο δρ Κληρίδης αναφέρθηκε στους Νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας και στη συμβολή που θα έχουν σε σχέση με το διαρκές ζητούμενο της επιτάχυνσης του ρυθμού της απονομής της δικαιοσύνης, που αποτελεί βασική συνιστώσα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.
 
Τη δεύτερη θεματική του συνεδρίου, η οποία αφορούσε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την ΕΕ ανέπτυξε η κα Τζώρτζια Κωνσταντίνου- Παναγιώτου.
 
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχει θεσπίσει μέχρι στιγμής η ΕΕ καθώς και στον αντίκτυπο που έχουν στην πράξη τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών ,βασικός εταίρος του οποίου είναι οι δικηγόροι, καθώς και στις ευρύτερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.