SIGNUP
  LOGIN

Συνάντηση με τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο είχαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του ΠΔΣ κ. Λάρης Βραχίμης, με αντικείμενο τις συζητήσεις για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Επίσκοπος Καρπασίας εξέφρασε την άποψη ότι οι λόγοι διαζυγίου αφορούν την Πολιτεία, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Εκκλησία θα πρέπει να έχει λόγο στην απόπειρα συνδιαλλαγής, σε μία προσπάθεια να διασώσει τον εκκλησιαστικό γάμο.

Προς τον σκοπό αυτό, ανέφερε, έχει συσταθεί ειδική μονάδα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία θα μπορεί να δέχεται γνωστοποιήσεις πρόθεσης καταχώρισης αιτήσεων διαζυγίου ηλεκτρονικά με άμεση απάντηση. Ζήτησε, επίσης, να δίνεται λογικό περιθώριο χρόνου, όχι λιγότερο του ενάμιση μηνός, μέσα στο οποίο η εκκλησία θα επιχειρεί τη συνδιαλλαγή. Παρελθούσης της συγκεκριμένης προθεσμίας θα μπορεί να προχωρά και η αίτηση για διαζύγιο από τα Οικογενειακά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις πρόνοιες του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο δρ Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει την πρόταση αυτή, δεδομένου ότι η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι το διαζύγιο δεν αποτελεί μυστήριο αλλά θέμα που αφορά την Πολιτεία.

Περαιτέρω, επεξήγησε ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο, υπό τας περιστάσεις, και παρόλο που η αρχική τοποθέτηση ήταν ότι θα πρέπει να καταργηθεί παντελώς η απόπειρα συνδιαλλαγής και η πνευματική λύση του γάμου, θα επανεξετάσει το θέμα σε συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του ΠΔΣ, κ. Λάρη Βραχίμη.

Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα ιδιαίτερα ενόψει και της τοποθέτησης εκ μέρους της Εκκλησίας ότι οι εκκλησιαστικές δίκες για το διαζύγιο δεν υφίστανται πλέον.