SIGNUP
  LOGIN

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί ημέρα υπενθύμισης της διαχρονικής παρουσίας της γυναίκας και του αδιάκοπου αγώνα της μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους για την οικοδόμηση μιας ισότιμης κοινωνίας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου.

Ωστόσο, οι γυναίκες σήμερα ανά τον κόσμο εξακολουθούν να μετέχουν σε μικρότερα ποσοστά στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην πολιτική και σε άλλους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας. Αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά βία και κακοποίηση στον εργασιακό τους χώρο, η σταδιοδρομία τους αμείβεται χαμηλότερα και η πρόσβασή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων καταγράφει ακόμη χαμηλά ποσοστά.

Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι: «DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων».

Οι αυξανόμενες ανισότητες γίνονται όλο και πιο εμφανείς στο πλαίσιο των ψηφιακών δεξιοτήτων και της πρόσβασης στις τεχνολογίες, με τις γυναίκες να μένουν πίσω ως αποτέλεσμα αυτού του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων. Η ανάγκη για τεχνολογία και ψηφιακή εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς είναι επομένως ζωτικής σημασίας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο ΠΔΣ τιμώντας και εξαίροντας τη σπουδαιότητα της αρχής της ισότητας των δύο φύλων συνεχίζει την προσπάθειά του προς στην κατεύθυνση της εξάλειψης υφιστάμενων διακρίσεων, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη ότι στο Μητρώο Εγγραφής Δικηγόρων του ΠΔΣ πλειοψηφούν συντριπτικά οι γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η «Δράση Κοινής Αντίληψης του ΠΔΣ για ενίσχυση της ισότητας των φύλων και καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων στον εργασιακό χώρο της δικηγορίας». Επίσης, οργανώνεται από τον ΠΔΣ για τον ερχόμενο Απρίλιο, το συνέδριο με θέμα «Women in Law», στο οποίο θα συμμετάσχουν ως ομιλήτριες και ομιλητές, σημαντικές προσωπικότητες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η 8η κάθε Μάρτη δεν είναι μια ακόμα επέτειος, αλλά μια συμβολική μέρα, με σαφή μήνυμα ότι οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν ίσες ευκαιρίες.

Ως ΠΔΣ διατρανώνουμε τη θέλησή μας να συμβάλουμε σε κάθε συλλογική προσπάθεια που μας φέρνει πιο κοντά σε μία κοινωνία ισότιμη και δίκαιη, εξαλείφοντας νοοτροπίες και στερεότυπα του παρελθόντος. Τονίζουμε δε για ακόμα μια φορά ότι η ισότητα των δύο φύλων θα πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα των δημόσιων παρεμβάσεων όπως και η ανάπτυξη δράσεων επέκτασης των μέτρων κοινωνικής προστασίας της γυναίκας με στόχο στην προώθηση της πρόσβασης στην απασχόληση και σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ανάπτυξης. Παρέχοντας διευκολύνσεις που θα επιτρέπουν σε κάθε γυναίκα να ανταποκρίνεται στο ρόλο και την αποστολή της.

Κυρίως όμως, επιβεβαιώνοντας τα δικαιώματα των γυναικών και καταρρίπτοντας στερεότυπα, προκαταλήψεις και αναχρονιστικά εμπόδια. Χωρίς κενά συνθήματα ή προτάσεις αποσυνδεδεμένες από ουσιαστικό και εφαρμόσιμο περιεχόμενο.

Ημέρα τιμής, λοιπόν, αλλά και προβληματισμού για την πλήρη καθιέρωση της ισότητας αλλά και μια ισχυρή υπενθύμιση και προτροπή σε δράσεις για όσα πρέπει να πράξουμε.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα – και πρέπει- για να προωθήσουμε και να πετύχουμε τους πιο πάνω στόχους ούτως ώστε να ευθυγραμμιστούμε με τις προκλήσεις της εποχής μέσω έλλογων κινήτρων και προγραμμάτων καθοδήγησης και ευαισθητοποίησης που βοηθούν τις γυναίκες να υπερκεράζουν παγιωμένες αντιλήψεις.

(φωτογραφία από τη σημερινή διάσκεψη Τύπου του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων)

335006371_2223833671150397_6689931596579829543_n.jpg