SIGNUP
  LOGIN

Η ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με την επιστολή που απέστειλα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις μου.

Επιβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει επιφυλάξεις για την σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου και μάλιστα όπως αναφέρει το δήλωσε καθηκόντως.  

Επιβεβαιώνει την θέση ότι θεωρεί ότι είναι το μόνο αρμόδιο σώμα για να καθορίσει κριτήρια για διορισμούς και προαγωγές δικαστών.  Αναφέρω απλώς ότι τα κριτήρια που έχουν δημοσιευθεί από το Ανώτατο έγιναν κατόπιν πολλών πιέσεων από το δικηγορικό κόσμο και από εμένα προσωπικά και κατόπιν απαίτησης της Greco.

Επιβεβαιώνει την θέση ότι σε καμία περίπτωση οι προαγωγές των δικαστών δεν ελέγχονται από οποιοδήποτε σώμα και κυρίως δεν ελέγχεται η εφαρμογή των κριτηρίων.

Ο τελευταίος υπάλληλος σ’ αυτό τον τόπο έχει δικαίωμα να γνωρίζει τους λόγους που τον προσπερνά ένας συνάδελφος του και έχει δικαίωμα εάν δεν ικανοποιηθεί  να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο.  Οι δικαστές δεν έχουν αυτό το δικαίωμα και δεν μπορούν να αποταθούν πουθενά.

Παραμένουν όμως αναπάντητα τα ερωτήματα: 

Τι θα γίνουν τα Δικαστήρια όταν θα φύγουν 16 Πρόεδροι για να γίνουν Εφέτες;

Γιατί οι Δικηγόροι έχουν αποκλειστεί και δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση Ανώτερου Δικαστή και Προέδρου;

Γιατί να μην διορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νέους Δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου συμμετείχε στις συσκέψεις για τα νομοσχέδια.  Όχι όμως σε αυτά όπως έχουν τροποποιηθεί και κατατεθούν στη Βουλή.

Είναι αλήθεια όμως ότι την πρώτη ημέρα που κατατέθηκαν τα Νομοσχέδια στην Βουλή, πριν ένα χρόνο περίπου στην παρουσία και του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν αποδέχεται καμία τροποποίηση εάν δεν αλλάξει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Είναι αλήθεια ότι σε κάθε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών δήλωνα τα ίδια.

Είναι αλήθεια ότι σε όλες τις συσκέψεις της Επιτροπής Μεταρρύθμισης πάντοτε δήλωνα το πρόβλημά του Δικαστικού Συμβουλίου.

Είναι αλήθεια ότι όταν ήλθαν οι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και πάλιν δήλωσα το πρόβλημα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Είναι αλήθεια ότι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον Ιανουάριο, όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τα νομοσχέδια,  ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε και πάλιν ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε τροποποίηση πριν λυθεί με νόμο το θέμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Φυσικά και πάλι προβλήθηκε από κάποιους το θέμα της αντισυνταγματικότητας

Τότε δεν υπήρχε θέμα διορισμού ή προαγωγής Δικαστών.  Επαναλαμβάνω όμως τις διαχρονικές μου θέσεις.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν αμφισβητείται η εντιμότητα αυτών που συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά η αντικειμενική μορφή που πρέπει να έχει. Αυτό είναι προς όφελος της ίδιας της δικαιοσύνης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί οι ίδιοι οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποτελούν και το δικαστικό Συμβούλιο.

Επομένως το θέμα δεν τίθεται ξαφνικά σήμερα όπως αφήνεται να νοηθεί από την Ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ακόμα υπενθυμίζω ότι στην επιστολή μου στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας διευκρίνισα  ότι δεν τίθεται θέμα προσώπων.  Εξάλλου το Ανώτατο Δικαστήριο γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε προσωποποίησα οποιαδήποτε εισήγηση μου.  Είναι το θέμα των διαδικασιών που πάντοτε αμφισβητούσα.

Διότι όπως αναφέρω στην επιστολή μου, εάν έχουν διοριστεί και έχουν  προαχθεί οι καλύτεροι που υπάρχουν στο χώρο της Δικαιοσύνης και λέγω ότι και αυτό δεν το αμφισβητώ, διότι σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι σ’ αυτούς που έχουν διοριστεί ή σ’ αυτούς που έχουν προαχθεί αλλά οι εισηγήσεις μου αφορούν μόνο τις διαδικασίες. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αυτούς που τους προσπερνά κάποιος συνάδελφός τους, το Δικαστικό Συμβούλιο ποτέ δεν θα τους πείσει ότι έπραξε δίκαια, αφού δεν μπορούν να απευθυνθούν σε άλλο σώμα για να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα.

Είναι γι’ αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει με τόση βιασύνη η επιχειρούμενη τροποποίηση στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ακόμα υπενθυμίζω για λόγους τάξης ότι σε όλες τις συνεδρίες που συμμετείχα, η θέση μου ήταν πάντοτε η ίδια και έλεγα πόσο μεγάλο λάθος είναι να φύγουν 16 πρόεδροι από τα επαρχιακά δικαστήρια. Πάντοτε δε οι συμμετέχοντες συμφωνούσαν μαζί μου και έλεγαν ότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα.  Τώρα ξαφνικά δεν μπορώ να αντιληφθώ πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Τέλος υπενθυμίζω ότι την 27η Απριλίου του 2020 στην σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργού Δικαιοσύνης, επανέλαβα και πάλιν ότι δεν πρέπει να προχωρήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πριν λυθούν τα θέματα που επανειλημμένα έχω εγείρει και ειδικά το θέμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Τα πρακτικά της συνεδρίας υπάρχουν.

Επομένως οι θέσεις μου δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, αλλά είναι διαχρονικές.

Τελειώνοντας απλώς αναφέρω ότι οι θέσεις που έχουν πληρωθεί έχουν δοθεί από την Κυβέρνηση κατόπιν αγώνων και εισηγήσεων από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο στα πλαίσια της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης και όχι για να πληρωθούν εκ των προτέρων και πριν προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

 

Δώρος Μ. Ιωαννίδης

Πρόεδρος

Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου