SIGNUP
  LOGIN

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

Εναρκτήρια Τελετή του Προγράμματος HELP με θέμα «Διαδικαστικές Εγγυήσεις σε Ποινικές Διαδικασίες και Δικαιώματα Θυμάτων»

 

Στις 15 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή κοινή Εναρκτήρια Τελετή των συμμετεχόντων στο εξ’ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Διαδικαστικές Εγγυήσεις σε Ποινικές Διαδικασίες και Δικαιώματα Θυμάτων».

 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Βρετανική Κυβέρνηση, εκ μέρους της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. SamMorgan, Επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος στηΒρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης μεταξύ άλλων οι κύριοι Γιώργος Ερωτοκρίτου, Διευθυντής του Τμήματος Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και η κα. Eva Pastrana, Προϊστάμενη του HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα παρουσίασε ένας από τους τρεις δημιουργούς του, κ. Paul Harvey, δικηγόρος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι το δεύτερο, σε σειρά, εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του εκπαιδευτικού Προγράμματος HELPτο οποίο αποτελεί την κύρια εκπαιδευτική πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ευρωπαϊκά πρότυπα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε Δικαστές, Δικηγόρους, Μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, Νομικούς Λειτουργούς του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Μέλη της Αστυνομίας.

 

Το Πρόγραμμα διεκπεραιώνεται με τη βοήθεια Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Προς τον σκοπό αυτό, έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης για να διευθύνουν το εξ’ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου οι δικηγόροι κύριοι Νικόλας Τσαρδελλής, Σωτήρης Γεωργίου και Δημήτρης Λοχίας και εκ μέρους της Σχολής Δικαστών, οι κα. Σοφία Κλεόπα, Ανώτερη Επαρχιακός Δικαστής και κ. Νικόλας Α. Π. Γεωργιάδης, Επαρχιακός Δικαστής.

 

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Data Protection and Privacy Rights» άρχισε τον Νοέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020, με την πραγματοποίηση της γραπτής εξέτασης από τους συμμετέχοντες. Είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 20 Δικηγόροι.

 

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εγγράφηκαν και θα το παρακολουθήσουν πέραν των 100 Δικηγόρων. Η εκπαίδευση τους αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2021.

 

Τα εξ’ αποστάσεως αυτά εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνεχιστούν και ευελπιστούμε ότι θα γίνονται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα για την καλύτερη δυνατή επιμόρφωση των Δικηγόρων σε άκρως εξειδικευμένα και επίκαιρα θέματα.