SIGNUP
  LOGIN

1. Η ολοκλήρωση του ενδιάμεσου συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

2. Η συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Ανώτατο Δικαστήριο υπήρξε άψογη καθόλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας και τους ευχαριστούμε θερμά για την εποικοδομητική στάση.

3. Οι λειτουργίες του νέου συστήματος εξελίσσονταν συνεχώς από τον Μάιο μέχρι σήμερα και η πρακτική εφαρμογή του διαφοροποιείτο ανάλογα με τις αδυναμίες που εντοπίζονταν και τις αναγκαίες διορθώσεις. Σε ένα τόσο μεγάλο έργο αναπόφευκτα υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια λειτουργικά ή και δικονομικά θέματα, όμως το τελικό αποτέλεσμα βρίσκει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ικανοποιημένους.

4. Η απόφαση για αλλαγή στην ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του συστήματος, δίνοντας εν τω μεταξύ τη δυνατότητα εικονικής χρήσης του, βασίστηκε στα πραγματικά δεδομένα με βάση τα οποία λειτουργούν δικηγόροι και πρωτοκολλητεία. Απαιτείται σίγουρα χρόνος εξοικείωσης με το σύστημα, προτού καταστεί υποχρεωτική η χρήση του. Υποχρεωτική, αφού δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο να έχουμε νέες υποθέσεις που θα διατηρούνταν μερικώς ηλεκτρονικά και μερικώς σε φακέλους.

5. Η ομαλή και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επέτρεψε την επιτυχή ολοκλήρωση του συστήματος και τη δυνατότητα εικονικής χρήσης του για ένα χρονικό διάστημα. Παράλληλα οδήγησε σε συμφωνία ως προς την οικονομική διαχείριση του συστήματος την οποία και έχει αναλάβει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, και βελτίωσε τη δικονομία αφαιρώντας την εξουσία των Πρωτοκολλητείων να εγκρίνουν τις καταχωρίσεις, όπως ήταν και οι ανησυχίες πολλών συναδέλφων. Ταυτόχρονα εκπαιδεύτηκαν δικηγόροι στη χρήση του συστήματος για να παράσχουν με τη σειρά τους βοήθεια και καθοδήγηση σε άλλους συναδέλφους, καθώς επίσης ετοιμάστηκαν demo videos και εγχειρίδια για να διατεθούν σε όλους τους δικηγόρους. 

6. Κάθε νέα αρχή έχει δυσκολίες και η πρόοδος ακολουθεί πάντοτε μια εξελικτική πορεία. Ενδεχομένως στην πράξη να παρουσιαστούν αδυναμίες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Σημασία έχει να υπάρχει και ετοιμότητα αλλά και καλή διάθεση επίλυσης και διόρθωσής τους. 

Τέλος, αισθανόμαστε ως ΠΔΣ την ανάγκη να απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Κόκκινο αφού χωρίς τη δική του πρωτοβουλία και συντονισμό, δεν θα φτάναμε στο τελικό αποτέλεσμα.