SIGNUP
  LOGIN
Αγαπητά Μέλη,
 
Στις 08 Απριλίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έκδοση της 5ης δέσμης περιοριστικών μέτρων/ κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία τροποποιεί τον Κανονισμό 833/2014, σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, ως ο ακόλουθος σύνδεσμος.
 
 
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο άρθρο 5ιγ (5m στο αγγλικό κείμενο). Οι αναφορές στο εν λόγω άρθρο, αφορούν στην απαγόρευση σύστασης νέων καταπιστευμάτων και της παροχής υπηρεσιών καταπιστευματοδόχου και συναφών υπηρεσιών σε υφιστάμενα καταπιστεύματα που, (νέα και παλαιά καταπιστεύματα), πληρούν τις προδιάγραφες του συγκεκριμένου άρθρου. Διευκρινίζουμε ότι οι εν λόγω απαγορεύσεις δεν αφορούν εταιρείες.
 
Για την έννοια του, «παρόμοιο νομικό μόρφωμα» αναφορά γίνεται σε σχετική κοινοποίηση της ΕΕ, όπου καθορίζεται ότι ο όρος αφορά εμπιστεύματα και διεθνή εμπιστεύματα (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2019:360:FULL&from=DE)
 
Σημειώνεται ότι στο ελληνικό κείμενο του άρθρου 5ιγ του Κανονισμού, χρησιμοποιείται o όρος «Καταπιστευματοδόχος» (Trustee), για τον αγγλικό όρο Trustor (Settlor), ενώ ο σωστός όρος είναι καταπιστευματοπάροχος και συστήνεται όπως προσεγγιστεί το άρθρο με αυτή την διευκρίνηση. Προτρέπουμε τα μέλη μας όπως γίνετε αναφορά στο αγγλικό κείμενο, μέχρι να διευκρινιστεί/ διορθωθεί το θέμα με το ελληνικό κείμενο.
 
Επίσης έχουν επιβληθεί μεταξύ άλλων, κυρώσεις σε 217 επιπλέον φυσικά πρόσωπα και 18 οντότητες, σύμφωνα με τον Κανονισμό 269/2014, σχετικά με περιοριστικά μέτρα για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
 
 
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος
 
12 Απριλίου 2022