SIGNUP
LOGIN

ANNOUNCEMENTS

EVENTS, SEMINARS & LECTURES

25/06/26 Το Νομικό Καθεστώς και το Μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο
18/06/26 Διαδικτυακή εκδήλωση IPforYOU
17/06/26 STR/SAR Quality and Effectiveness: Submitting Reports that FIUs Need
16/06/26 Μεταρρύθμιση του Δικαίου Εκτέλεσης στην Κύπρο
12/06/26 Pre-Trial Detention and Alternatives to Detention: What European Lawyers need to know
11/06/26 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νομικής και Ιατρικής: Εξελίξεις στο Δίκαιο της Υγείας στην Κύπρο
09/06/26 ΓΙΝΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ! (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ) - ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2026
05/06/26 ΓΙΝΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ! ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2026
04/06/26 Παρουσίαση/ Σεμινάριο με θέμα “Η Χρηματιστηριακή Νομοθεσία για πρόσωπα που ενδιαφέρονται να εγγραφούν ως Σύμβουλοι Εισαγωγής για τη Ν.Ε.Α. Αγορά (Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά) του ΧΑΚ”
02/06/26 ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ 4 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ "ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ AML"
28/05/26 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
27/05/26 Trusts in Practice: Key Concepts and Legal Implications
27/05/26 KPMG Academy - Inside Employment / EU Pay Transparency Directive Seminar
14/05/26 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ) – ΜΑΙΟΣ 2026
13/05/26 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΡΧΕΣ AML/CTF (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ) ΜΑΙΟΣ 2026
06/05/26 Όταν η Δικαιοσύνη συναντά την παιδική ψυχή: Η ακρόαση του ανήλικου στο Οικογενειακό Δικαστήριο ανάμεσα στην πίεση και την προστασία
04/05/26 Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τα Εργαλεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA)
04/05/26 Επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Καλλιεργώντας ψηφιακή συνείδηση στην εποχή της τεχνολογίας» (Cultivating a Digital Consciousness in the Current Digital World)
29/04/26 Ημερίδα Διδακτορικών Φοιτητών Τμήματος Νομικής
28/04/26 ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΛΑΒΕΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Events Calendar

Ημερίδα Διδακτορικών Φοιτητών Τμήματος Νομικής
Wednesday 29 April 2026, 04:00pm - 07:45pm
Hits : 653
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2026, 16:00-19:45 στην Αίθουσα 010, «Εύη Σοφιανού» ΚΟΔ07, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Πανεπιστήμιο Κύπρου σε εκδήλωση με θέμα: «Ημερίδα Διδακτορικών Φοιτητών Τμήματος Νομικής».

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του ΠΔΣ.

 

Πρόγραμμα

16:00 Χαιρετισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιωάννα Χατζηγιάννη, Συντονίστρια Διδακτορικού Προγράμματος

Πρώτη Ενότητα: Συντονισμός: Αμφιτρίτη Παναγιώτου

16:05 – 16:45 Χρήστος Κωνσταντής

Πέραν του Ορισμού της Γενοκτονίας: Η Πολιτική Ομάδα, το Jus Cogens και η Προοπτική ενός Πέμ- πτου Οικουμενικού Εγκλήματος.

Η παρούσα παρουσίαση εντάσσεται σε ευρύτερη δι- δακτορική έρευνα για την πολιτική γενοκτονία, τον απο- κλεισμό των πολιτικών ομάδων από το συμβατικό πλαί- σιο του 1948, τη συνάφεια του ζητήματος με το jus co- gens και, σε ευρύτερο επίπεδο, την προοπτική αναγνώ- ρισης ενός πέμπτου οικουμενικού εγκλήματος στο διε- θνές δίκαιο. Το ειδικότερο αντικείμενο της παρούσας εισήγησης αφορά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της Σύμβασης για τη Γενοκτονία και τη φάση κατά την οποία αποκρυσταλλώθηκε το τελικό της κείμενο έως την υιοθέτηση και υπογραφή του.

Η προσέγγιση εστιάζει στα travaux préparatoires, στα πρακτικά των σχετικών συζητήσεων, στις εκθέσεις της Ad Hoc Επιτροπής, στο αρχικό σχέδιο και στο ιστορι- κοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η Σύμβαση έλαβε την οριστική της μορφή. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται τό- σο στα στοιχεία που διατηρήθηκαν στο τελικό κείμενο όσο και σε εκείνα που αφαιρέθηκαν, περιορίστηκαν ή αναδιατυπώθηκαν κατά τη διαδρομή προς τη συμ- βατική κατοχύρωση, αναδεικνύοντας τις κανονιστικές και πολιτικές παραμέτρους που συνόδευσαν τη δια- μόρφωση του ορισμού της γενοκτονίας.

16:45-17:25 Βασίλης Κυβερνήτης

Η Δίκη της Σεξουαλικής Συναίνεσης: Το Αδύνατο Αρνητικό και η Οντολογική Βία της Ποινικής Διαδικασίας.

Η παρούσα διδακτορική έρευνα αποδομεί την ποινική δίκη για σεξουαλικά αδικήματα ως μηχανισμό παρα- γωγής δευτερογενούς θυματοποίησης, εστιάζοντας στο αποδεικτικό παράδοξο της μη-συναίνεσης ως ον- τολογικής απάτης. Χρησιμοποιώντας διαλεκτική ιστο- ρική διαστρωμάτωση (από τον Hale στα μοντέλα της καταφατικής συναίνεσης), φιλοσοφική αποδόμηση (Benjamin, Lacan, Derrida) και ψυχαναλυτικές πηγές (Leguil, Springora), η διατριβή δείχνει ότι η απαίτηση απόδειξης του «αδύνατου αρνητικού» τιμωρεί το θύμα για την αδυναμία συμβολισμού του τραύματος. Απορ- ρίπτοντας τις συμβατικές μεταρρυθμίσεις, η έρευνα προτείνει μια ριζική ρήξη στο δίκαιο της απόδειξης, δη- λαδή τη μόνιμη ανωνυμία, τη πλήρη απαγόρευση αν- τεξέτασης για το σεξουαλικό ιστορικό και τη καθιέρωση τεκμηρίων μη-συναίνεσης που απορρέουν από το αν- τικειμενικό πλαίσιο εξουσίας.

Διάλειμμα: 17:25-17:40

Δεύτερη Ενότητα: Συντονισμός: Σάββας Θεοφάνους

17:40 – 18:20 Νάντια Τυπογράφου

Η ποινική ευθύνη των εταιρειών, με εφαρμογή στα εγκλήματα κατά της ζωής και της υγείας των φαρ- μακευτικών εταιρειών στην Κύπρο.

Η διατριβή εξετάζει το ζήτημα της εταιρικής ποινικής ευθύνης στον χώρο του κοινοδικαίου, με ειδικότερη αναφορά στην ποινική ευθύνη των φαρμακευτικών εταιρειών στην κυπριακή έννομη τάξη. Το παρόν κε- φάλαιο επικεντρώνεται στην ιστορική εξέλιξη της εται- ρικής ποινικής ευθύνης στο αγγλικό δίκαιο, η οποία διαμορφώθηκε κυρίως μέσω της νομολογίας. Περαι- τέρω, αναλύονται τα δυο παραδοσιακά μοντέλα κα- ταλογισμού, η αρχή της ταύτισης (identification doc- trine) και η αντιπροσωπευτική ευθύνη (vicarious lia- bility), τα οποία επιχειρούν να γεφυρώσουν την αν- θρωπομορφική λογική του ποινικού δικαίου με τη λει- τουργία των εταιρειών. Η ανάλυση καταδεικνύει ότι τα μοντέλα αυτά δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν ένα λειτουργικό και βιώσιμο στην πράξη σύστημα κα- ταλογισμού εταιρικής ευθύνης και δεν επαρκούν για την αποτελεσματική απόδοση ευθύνης σε σύγχρονες εταιρείες με σύνθετη οργανωτική δομή.

18:20 – 19:00 Μαρκέλλα Μπιτσιούνη

Η προστασία των αθλητριών από τη σεξουαλική βία: η αυτονομία του αθλητισμού και οι κρατικές υποχρε- ώσεις βάσει του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πίσω από την εξιδανικευμένη εικόνα του αθλητισμού ως χώρου αξιών, ευγενούς άμιλλας και συμπερίληψης, διαγράφεται μια λιγότερο ορατή και συχνά αποσιω- πημένη πραγματικότητα, εκείνη της σεξουαλικής βίας κατά των αθλητριών. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπο- ρεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως εσωτερική υπόθεση των αθλητικών οργανισμών, αλλά εγείρει ζητήματα κρατικής ευθύνης και εφαρμογής του δι- καίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν χώρο που παραδοσιακά νοείται ως αυτόνομος και αυτορ- ρυθμιζόμενος. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν και οφεί- λουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των αθλητριών, καθώς και το κατά πόσο τα υφιστάμενα μοντέλα σχέσης κράτους και αθλητι- σμού διασφαλίζουν ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία. Απώτερος στόχος της παρούσας έρευνας είναι η διαμόρφωση ενός νομικά τεκμηριωμένου μον- τέλου εποπτευόμενης αθλητικής αυτονομίας, ικανού να διασφαλίζει την προστασία των αθλητριών από τη σεξουαλική βία και να αποσαφηνίζει τις υποχρεώσεις των κρατών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

19:00 – 19:40 Mary – Olive McCluskey

Implementation of the Cape Town Convention and Aircraft Protocol by the Republic of Cyprus.

The Cape Town Convention on International Interests in Mobile Equipment is a uniform commercial law in- strument establishing an international legal framework for security interests in high-value mobile equipment. Together with its Aircraft Protocol, it harmonizes rules governing the creation, protection, priority, and en- forcement of rights in aircraft objects, providing cred- itors with default and insolvency remedies aiming to reduce financing and leasing costs in cross-border transactions. This first study on aviation secured trans- actions law in Cyprus employs doctrinal legal research to examine the objectives of the Convention and Pro- tocol, assess the obligations arising from recent ac- cession and identify national challenges.

19:45 Δεξίωση

 

Σημαντικές Πληροφορίες:

  • Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ
  • Το σεμινάριο είναι μέρος της συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης των δικηγόρων και μοριοδοτείται με 3.5 μονάδες ΣΕΕ.
  • Οι μονάδες θα καταχωρηθούν αυτόματα από τον Π.Δ.Σ. σε όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριο στο σύνολό του.

 

Εγγραφή:

  • Η εγγραφή στο σεμινάριο πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας εκπαίδευσης (portal) του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
  • Θα πρέπει να γίνει σύνδεση πριν την εγγραφή σας ως ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ και όχι ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ.
  • Η τελευταία ημερομηνία εγγραφής είναι η Τετάρτη, 29 Απριλίου 2026, και ώρα 11:00 π.μ.

 

Για την εγγραφή σας, πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.cyprusbar.org/CourseEventDetails?Id=YSqxmF8yezW1WhAzqFG%2fng%3d%3d