ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Εναρκτήρια Τελετή του Προγράμματος HELP με θέμα «Εισαγωγή στην ΕΣΔΑ και το ΕΔΔΑ»

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή Εναρκτήρια Τελετή των συμμετεχόντων στο εξ’ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Εισαγωγή στην ΕΣΔΑ και το ΕΔΔΑ».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Βρετανική Κυβέρνηση, εκ μέρους της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Sam Morgan, Επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος στηΒρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου ο κύριος Νικόλας Τσαρδελλής, HELP focal point, και εκ μέρους του HELP η προϊστάμενη του τμήματος κυρία Eva Pastrana. Τη σημασία και την επίδραση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο ανέλυσε ο κύριος Κώστας Παρασκευάς, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα παρουσίασε η κυρία Ana Stepanova, εκ μέρους του ΕΔΔΑ.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι το τρίτο, σε σειρά, εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του εκπαιδευτικού Προγράμματος HELP το οποίο αποτελεί την κύρια εκπαιδευτική πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ευρωπαϊκά πρότυπα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε Δικαστές, Δικηγόρους, Μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, Νομικούς Λειτουργούς του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Μέλη της Αστυνομίας.

Το Πρόγραμμα διεκπεραιώνεται με τη βοήθεια Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Προς το σκοπό αυτό, έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης για να διευθύνουν το εξ’ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, η δικηγόρος Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου από την Αθήνα και εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου οι δικηγόροι κύριοι Κατερίνα Αθηαινίτη και Βασίλης Μπίσας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εγγράφηκαν και θα το παρακολουθήσουν 140 Δικηγόροι. Η εκπαίδευση τους αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2021.

Τα εξ’ αποστάσεως αυτά εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνεχιστούν και ευελπιστούμε ότι θα γίνονται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα για την καλύτερη δυνατή επιμόρφωση των Δικηγόρων σε άκρως εξειδικευμένα και επίκαιρα θέματα.