SIGNUP
  LOGIN

Τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο αποτυπώνουν για ακόμη μια φορά τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση «The 2022 EU Justice Scoreboard», επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις εντεινόμενες ανησυχίες του ΠΔΣ, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την κατάρρευση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Η κατακόρυφη αύξηση των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων, ως αποτέλεσμα βασικών ελλείψεων και χρόνιων προβλημάτων του συστήματος, φανερώνει και πάλι ξεκάθαρα την ανάγκη για προώθηση και ολοκλήρωση της συνολικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης με παρεμβάσεις που είναι άμεσα εφικτές.

Μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης, θα συντελούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και θα ανυψώνουν διεθνώς το κύρος της χώρας μας ως κράτους δικαίου.

Στον πιο κάτω πίνακα, παρουσιάζεται ο υπολογιζόμενος χρόνος επίλυσης υποθέσεων για τα έτη 2012, 2018 – 2020 όπου είναι εμφανές ότι η Κύπρος σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση διαφορών.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν για ακόμα μια φορά την οδυνηρή θέση της Κύπρου στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, η οποία επιφέρει μείζονες συνέπειες στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος δικαίου.

Τα ευρήματα των ερευνών όμως δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και μόνο προς διαβεβαίωση των αδυναμιών του συστήματος, αλλά για να αναδειχθούν και τα περιθώρια βελτίωσης, ώστε να μπορέσει το σύστημα δικαιοσύνης να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Δεν νοείται, πλέον, η άρνηση του ζητήματος. Ούτε αρκεί η θεωρητική παραδοχή του χωρίς να υπάρχει η έμπρακτη βούληση για υλοποίηση έργων, μακριά από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, οι οποίες συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Δεν μπορεί να προβάλλεται αόριστα η ανάγκη λήψης μέτρων, με παράλληλη όμως άρνηση των προτεινόμενων λύσεων της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Θα πρέπει επιτέλους όσοι αντικρίζουν με σκεπτικισμό τη δικαστική μεταρρύθμιση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να αντιληφθούν ότι η μόνη οδός είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στη δικαιοσύνη.

Ο ΠΔΣ απευθύνει εκ νέου έκκληση για ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Η συζήτηση έχει πλέον εξαντληθεί. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο χρόνου.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής δεν είναι θέμα κομματικό, αλλά εθνικό. Είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του και να λογοδοτήσει στον πολίτη που περιμένει πέραν των 12 χρόνων για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στα δικαστήριά μας.

Δεδομένου ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για την οικονομική ανάπτυξη, ο ΠΔΣ θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου η δικαιοσύνη να ανταποκριθεί ουσιαστικά στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης «The 2022 EU Justice Scoreboard» πατήστε ΕΔΩ