SIGNUP
  LOGIN

Με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, στα γραφεία του ΠΔΣ ο Πρόεδρος δρ Χρίστος Κληρίδης, ο Γραμματέας κ. Νικόλας Τσαρδελλής, ο Ταμίας κ. Σταύρος Μαυρομάτης και η Εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ κ. Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου.

Τον κ. Χριστοδουλίδη συνόδευσαν οι δικηγόροι μέλη του ΠΔΣ κ. Αντώνης Παπαλλής, κ. Ηρακλής Αγαθοκλέους, κ. Μαρίνα Χατζημανώλη, κ. Ανδρέας Χρίστου κ. Αυγούστα Φακοντή καθώς και η δημοσιογράφος κ. Μαριλένα Ευαγγέλου.

Ο δρ Κληρίδης και τα μέλη του ΔΣ του ΠΔΣ παρέθεσαν συνοπτική ενημέρωση για τα μείζονα ζητήματα της δικαιοσύνης, εστιάζοντας σε πτυχές που άπτονται της δικαστικής μεταρρύθμισης. Επανατονίστηκε η πρωταρχική προτεραιότητα της υλοποίησής της για την οποία προϋπόθεση είναι η εξεύρεση χώρων για τη στέγαση των νέων δικαστηρίων με όλη την απαραίτητη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και την υποστήριξη σε εξοπλισμό.

Όσον αφορά την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, έγινε αναφορά στη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων για την κατώτερη βαθμίδα της δικαιοσύνης, στην αύξηση των δικαστών με προσλήψεις από τον δικηγορικό κόσμο, σε δικαστήρια που θα επιλαμβάνονται υποθέσεις μέχρι 10,000 ευρώ, στην παραπομπή υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, στην προώθηση του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του ΠΔΣ, την άμεση θέσπιση των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, την εξ αποστάσεως εκδίκαση υποθέσεων, διορισμό masters από τις τάξεις των δικηγόρων, εισαγωγή του θεσμού των recorders.

Ο δρ Κληρίδης τόνισε ότι για να τελεσφορήσει η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια μεταξύ των λειτουργών της δικαιοσύνης, δικαστών και δικηγόρων, στο πλαίσιο της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στις ενέργειες του ΠΔΣ για τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος υφίσταται κλυδωνισμούς με αλυσιδωτές συνέπειες καθώς και στη συμβολή που μπορεί να έχει ο ΠΔΣ στη διαχείριση του μεγάλου όγκου των αιτήσεων ασύλου. Την ίδια ώρα, εκφράστηκε η διαχρονική ανάγκη εκσυγχρονισμού και άμεσης ανταπόκρισης του δημόσιου τομέα στα σύγχρονα δεδομένα. 

Ο ΠΔΣ επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι για να είναι λειτουργική η δικαιοσύνη και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, προκύπτει η ανάγκη η Πολιτεία να επενδύσει στις απαραίτητες υποδομές σε συνεργασία με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης, κατανοώντας ότι η δικαιοσύνη αποτελεί βασικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής σταθερότητας, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο προεκλογικό του πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προωθούνται στοχευμένες ενέργειες και να επαναξιολογείται η πρόοδος εφαρμογής τους στη βάση χρονοδιαγραμμάτων μέσω ενός μηχανισμού που θα εδρεύει στο Προεδρικό.

Έχοντας ως κοινή συναντίληψη ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την οικονομική ανάπτυξη και για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, εκφράστηκε εκατέρωθεν η θέση ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποτελεί ένα βασικό πεδίο έμπρακτων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να αντικρίζονται ως συλλογικό εγχείρημα.