SIGNUP
  LOGIN

Ο Αντιπρόεδρος του ΠΔΣ κ. Γιώργος Χριστοφίδης συμμετείχε στο πρώτο σε σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών (ΚΣΚ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs/Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών) σε μια προσπάθεια εκπαίδευσης φυσικών και νομικών προσώπων για τα γενικά δικαιώματα των καταναλωτών.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια αναλύουν και επεξηγούν το νομικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του πρώτου σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 υπό τον τίτλο: «Ευρωπαϊκή Οδηγία 93/13/ΕΟΚ για τις καταχρηστικές ρήτρες σε καταναλωτικές συμβάσεις. Είναι αποτελεσματική η εφαρμογή αυτής σε εθνικό επίπεδο;» ο κ. Χριστοφίδης ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Πώς αντιμετωπίζει το δικαστικό σύστημα τις υποθέσεις των υπερχρεώσεων των τραπεζών και κυρίως των καταχρηστικών όρων στα συμβόλαια των καταναλωτών».

Στα συμπεράσματα της εισήγησης του κ. Χριστοφίδη για το συγκεκριμένο θέμα σταχυολογούνται τα ακόλουθα: Η περιορισμένη προσαρμογή στο Ενωσιακό Δίκαιο, η απουσία εξειδικευμένης γνώσης και αντίληψης των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ο ελλιπής έλεγχος από εθνικά δικαστήρια για την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις, η δυσκολία του συστήματος δικαιοσύνης να κηρύξει συμβάσεις άκυρες και αδύναμες προς εκτέλεση και η επιβολή διά νομοθεσίας της υποχρεωτικής εξέτασης, αυτεπαγγέλτως, καταχρηστικών ρητρών από δικαστήρια.

Για το βίντεο του σεμιναρίου πατήστε ΕΔΩ