Σημαντικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Frederick υπό τον τίτλο: «Κυπριακό: Quo vadis».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εις μνήμην του δρος Κύπρου Χρυσοστομίδη και παρέστησαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης, η σύζυγός και μέλη της οικογένειας του δρος Χρυσοστομίδη, δικηγόροι και φοιτητές Νομικής.

Η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι αυτού του είδους οι νομικές συνευρέσεις συμβάλλουν και ενισχύουν την παραγωγή νομικής σκέψης, έρευνας και συζήτησης σε πολλά επίπεδα, με επίκεντρο το σημαντικό θέμα του κυπριακού προβλήματος. «Όταν ο τόπος μας κινδυνεύει και το μέλλον μας απειλείται, όταν η εθνική μας αξιοπρέπεια πλήττεται, όταν ο εισβολέας, ωμά και αδίστακτα, προωθεί τα καταστρεπτικά για την Κύπρο σχέδιά του και απειλεί, κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα της αδιαφορίας, για κανένα δεν ισχύουν δικαιολογητικά απάθειας και απουσίας. Παράλληλα, η ανυπακοή στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατατείνει στη μονιμοποίηση των παράνομων τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής», υπογράμμισε.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick κ. Γιώργος Δημοσθένους ανέφερε ότι ο Κύπρος Χρυσοστομίδης άφησε πίσω του ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό και έντονο επιστημονικό και πολιτικό αποτύπωμα.
Κάνοντας αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε ότι ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από το 1974 μέχρι σήμερα. «Πρόβλημα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεχούς παραβίασης της διεθνούς έννομης τάξης και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, είπε, αρκετά δεδομένα που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα έχουν μεταβληθεί και μεταβάλλονται συνεχώς. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η συνεχής παρακολούθησή τους αλλά και η συστηματική μελέτη και έρευνα επ' αυτών των θεμάτων είναι επιβεβλημένη και εκ των ων ουκ άνευ, όχι ως αυτοσκοπός αλλά ως βασική προϋπόθεση για μια αποτελεσματική διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη της οριστικής διευθέτησής του».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης σημείωσε ότι ο ΠΔΣ θεώρησε υποχρέωσή του να τιμήσει ένα άξιο μέλος του, με τεράστια συνεισφορά στο επάγγελμα. «Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ήταν από τους πρώτους νομικούς ο οποίος ασχολήθηκε με το Κυπριακό έχοντας συγγράψει κλασικά βιβλία νομικοπολιτικής ανάλυσης του προβλήματος», ανέφερε.

Όσον αφορά την προοπτική του Κυπριακού, επεσήμανε ότι οι αδυναμίες του συστήματος Διεθνούς Δικαίου ακόμα και του Ευρωπαϊκού είναι έκδηλες, όμως, κάποιες δυνατότητες υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο.

Περαιτέρω, δήλωσε ότι τα πορίσματα του Συνεδρίου καθώς και οι εισηγήσεις θα αποσταλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει των πρωτοβουλιών που ανέλαβε για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, τις πολύπτυχες προκλήσεις για την Τουρκία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τις νομικές πτυχές του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και τις δυνατότητες και περιορισμούς του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν ως ομιλητές οι:
κ. Νίκος Κοτζιάς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας
«Το Σύστημα Ασφάλειας και ο ρόλος των Εγγυητριών Δυνάμεων»

Δρ Ελένη Μίχα, Επισκέπτρια Λέκτορας Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick, Μέλος ΕΔΙΠ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
«Η Τουρκία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Προκλήσεις και προοπτικές»

Δρ Στέλιος Περράκης, Ομότ. Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Πρώην Πρέσβης - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Α' Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων

«Κυπριακό: Αντιστίξεις στη διχοτόμο Δικαίου και Πολιτικής. Ματιές από τη σκοπιά του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου»
Δρ Νικόλας Ιωαννίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του ΠΔΣ και διδάσκων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ: Νομικές πτυχές»

Στο δεύτερο μέρος οι:

Δρ Κώστας Παρασκευά, Δικηγόρος, Πρόεδρος Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΔΣ
«Ο κανόνας της εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων υπό το πρίσμα της Νομολογίας του ΕΔΑΔ στις ελληνοκυπριακές προσφυγές στο Στρασβούργο»

Δρ Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Δικηγόρος, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
«Το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων»

κ. Πόλυς Πολυβίου, Δικηγόρος
«Διεθνές Δίκαιο – Δυνατότητες και Περιορισμοί»

Στην ομιλία του ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος πρώην αποικία της εποχής του καπιταλισμού, που έχει πάνω της πολύπλευρες και ποικίλες αποικιοκρατικού τύπου δεσμεύσεις, επισημαίνοντας ότι οι εγγυήσεις του τύπου που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο είναι εγγυήσεις της εποχής του απολυταρχισμού και όχι της νεωτερικότητας.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο σύστημα ασφαλείας για την Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες πολιτικές προτάσεις από διαφορετικές πολιτικές πλευρές για το πώς θα μπορούσε να ήταν ένα σύστημα ασφαλείας στην Κύπρο, εφόσον καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων και της στρατιωτικής κατοχής. Αυτό, επεξήγησε, απαιτεί δημοκρατικό δημόσιο διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς εχθρότητες ανάμεσα στα τμήματα του ελληνισμού και απαιτεί βαθιά επιστημονική μελέτη.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κομμάτι της λύσης του Κυπριακού είναι η σοφότερη μελέτη του έργου του Κύπρου Χρυσοστομίδη, η αξιοποίησή του, η αξιολόγησή του και η προσπάθεια εμπέδωσης του στην πράξη. Η Κύπρος, υπογράμμισε, πρέπει να είναι ελεύθερη, ενωμένη, δημοκρατική μέσα σε μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ένα δημοκρατικό κόσμο με διασφαλισμένη -με όποια εκείνη καταλήξει- την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η Επισκέπτρια Λέκτορας Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick και μέλος ΕΔΙΠ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, δρ Ελένη Μίχα αναφέρθηκε σε θέματα Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Κύπρου Χρυσοστομίδη σε μια συνέντευξή του το 2016, «ότι υπάρχει μια δυνατότητα για καταγγελία των υπευθύνων, με τους όρους που προβλέπει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τη δρα Μίχα ο Κύπρος Χρυσοστομίδης υποστήριξε τότε ότι ο εποικισμός των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και μπορεί να τιμωρηθεί από το ίδιο το Δικαστήριο.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια τέτοια προσπάθεια, ώστε να αποκαλυφθούν -όχι μόνο τα εγκλήματα που τελέστηκαν- αλλά και τα εγκλήματα που εξακολουθούν να τελούνται στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ο Ομότ. Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Πρώην Πρέσβης - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Α' Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, δρ Στέλιος Περράκης, ανέλυσε το Κυπριακό και τις αντιστίξεις στη διχοτόμο Δικαίου και Πολιτικής, με μια ματιά από τη σκοπιά του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Σύμφωνα με τον δρα Περράκη η απάντηση είναι σε αυτό που υπηρέτησε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, δηλαδή τις αρχές και τις αξίες, για να προσθέσει ότι δεν γνωρίζει πόσα χρόνια αυτές οι αξίες και οι αρχές αμφισβητούνται και δεν γνωρίζει ακόμα πως θα ορθοποδήσουν στη διεθνή δικαιοταξία. «Ας πιστέψουμε σε αυτή και στις δυνατότητες τις οποίες έχουμε», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του ΠΔΣ και διδάσκων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρ Νικόλας Ιωαννίδης, ανέπτυξε τις νομικές πτυχές του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.Όπως είπε, οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου έχουν υποστηρίξει τα επιχειρήματα και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», για να σημειώσει ότι χωρίς τους σχετικούς κανόνες δεν θα υπήρχε βήμα, για να διεκδικήσει δικαιώματα η Κυπριακή Δημοκρατία και όλα τα κράτη, που υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Ο ρόλος τους διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο δρ Ιωαννίδης, είναι κρίσιμος, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι η λύση για όλα. Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως καθήκον των νομικών είναι να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εφαρμογή των κανόνων διεθνούς δικαίου, ούτως ώστε να λειτουργεί καλύτερα η ζωή και η διεθνής κοινότητα, για να μειωθούν όσο γίνεται οι παραβιάσεις.

Τέλος, στον χώρο της εκδήλωσης διατέθηκε το βιβλίο του δρος Χρυσοστομίδη «Διεθνές Δίκαιο: Παραβίαση και παρακμή» για ενίσχυση του ιδρύματος «Αλκίνοος Αρτεμίου, για παιδιά με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις».

Ευχαριστίες στο Πανεπιστήμιο Frederick για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και την προσφορά του κοκτέιλ.