SIGNUP
  LOGIN

Το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης αγωγών, δικογράφων και αιτήσεων βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο,. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι καθιέρωσης του πλήρους συστήματος γνωστού σαν e–justiceτο οποίο αναμένεται να συμπληρωθεί την επόμενη διετία. Το ενδιάμεσο σύστημα i- justiceβρίσκεται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας του κάτω από την αιγίδα του Yφυπουργείου Έρευνας, Kαινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Yφυπουργού Κυριάκου Κόκκινου.

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα, αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική βάση γύρω στις 8/12/20 για ένα περίπου μήνα και στην συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή. Για μια μεταβατική περίοδο ολίγων μηνών θα λειτουργούν παράλληλα και Πρωτοκολλητεία για να δοθεί χρόνος στα δικηγορικά γραφεία να εκπαιδευτούν για την χρήση του.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος λαμβάνει μέτρα για την εξασφάλιση ικανού αριθμού εκπαιδευτών για να αρχίσει η εκπαίδευση το συντομότερο δυνατόν.

Πιθανότατά να χρειαστούν  2 - 3 μήνες εκπαίδευσης των δικηγορικών γραφείων, για να είναι έτοιμα να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το σύστημα. Με το σύστημα αυτό όλες οι καταχωρήσεις αγωγών πρωτογενών αιτήσεων, δικογράφων, ενδιαμέσων αιτήσεων, ενόρκων δηλώσεων κλπ , θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και μόνο όπως και οι πληρωμές με την πιστωτική κάρτα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει θέσει θέμα ψηφιοποίησης όλων των εκκρεμουσών υποθέσεων, κάτι το οποίο είναι ανεξάρτητο με το i–justiceκαι θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα.

Ορισμένα πρακτικά θέματα για την εφαρμογή του συστήματος έθεσε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στην ευρεία συνάντηση παρουσίασης του συστήματος που έλαβε χώρα χθες. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, θα ζητήσει να διατεθεί στους χρήστες του το σύστημα το συντομότερο δυνατό και λαμβάνει μέτρα τροχοδρόμησης εκπαίδευσης των δικηγορικών γραφείων.