SIGNUP
  LOGIN

 

 

 

 

 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Δ.Σ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 21(1) του Περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2 όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα) έχει καλέσει Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017, στις 4.00 μ.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης, στο Υπουργείο Οικονομικών, με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:

(α) Εισαγωγή από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Επίτιμο Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 (β) Σύντομη λογοδοσία από τον αιρετό Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 (γ)  Eκλογή αιρετού Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για την περίοδο που διαρκεί μέχρι της εκλογής νέου Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.  Δικαίωμα εκλέγεσθαι έχουν δικηγόροι ασκούντες το επάγγελμα με δωδεκαετή τουλάχιστο άσκησή του.

 (δ) Εκλογή τεσσάρων δικηγόρων, ως Μελών του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για την ίδια περίοδο, και οι οποίοι πρέπει να είναι δικηγόροι ασκούντες το επάγγελμα και ο ένας απ΄ αυτούς πρέπει να έχει τουλάχιστο δεκαετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

(ε)  Εκλογή πέντε δικηγόρων, ως Μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων, για την ίδια περίοδο, και οι οποίοι πρέπει να είναι δικηγόροι ασκούντες το επάγγελμα και οι δύο απ΄ αυτούς πρέπει να έχουν τουλάχιστο δεκαπενταετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Υποψηφιότητες για οποιαδήποτε εκλογή διενεργούμενη από τη Γενική Συνέλευση υποβάλλονται προσωπικά στα γραφεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Φλωρίνης 11, 1ος όρ., γρ. 301,  την 18ην Οκτωβρίου 2017 από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.

Εάν σε μισή ώρα από εκείνη που ορίστηκε για τη Γενική Συνέλευση δεν σχηματισθεί απαρτία, τότε η Συνέλευση, σύμφωνα με την επιφύλαξη στο εδάφιο (4) του άρθρου 21 του περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2 όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα), θα αναβληθεί για την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017, στις 4 μ.μ., και θα γίνει και πάλι στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης, στο Υπουργείο Οικονομικών.

 Επισύρεται η προσοχή όλων των ενδιαφερομένων στις σχετικές διατάξεις, και ιδιαίτερα στο άρθρο 21 του περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2 όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα).

                                                           Κώστας Κληρίδης,

                                                  Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας,

                                         Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 

 

 

 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Δ.Σ.

 

Υποψηφιότητες που τέθηκαν στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για τις θέσεις του Προέδρου, των τεσσάρων αιρετών Μελών του Συμβουλίου και των πέντε μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

 

Θέση Αιρετού Προέδρου:      Δώρος Ιωαννίδης

Αιρετά Μέλη:                           Διομήδης Καλλής

                                                Κυριάκος Θεοδωρίδης

                                                Γιώργος Παπαντωνίου    

                                                Θανάσης Κορφιώτης

                                                           

Μέλη Πειθαρχικού Συμβουλίου:     Γιώργος Μηχανικός

                                        Γαβρίλης Αμπίζας

                                        Ίκαρος Τυπογράφος

                                        Μαρία Χαραλαμπίδου

                                        Φοίβος Ζωμενής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΛΩΡΙΝΗΣ 11, Γρ. 101, 1ος Όρ.,
1065 ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Τ.Θ. 21446,
1508 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

Τ: +357 22 873300
Φ: +357 22 87 3013

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
W: www.cyprusbarassociation.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λογοδοσία από τον αιρετό Πρόεδρο του Π.Δ.Σ κ. Δώρο Ιωαννίδη

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Σας καλωσορίζω στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το έτος 2017.

Πρώτα τόσον εκ μέρους μου όσο και εκ μέρους των άλλων συναδέλφων που εκλέγονται σήμερα σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάμνετε.  Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας.

Τα τελευταία χρόνια ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο οργανισμό και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου αναλώνουν πολλές ώρες από τον χρόνο τους για την διεκπεραίωση των υποθέσεών του.

Το 2005 το Μητρώο των Δικηγόρων που ασκούσαν τη δικηγορία είχε μόνον 1100 Mέλη ενώ σήμερα το 2017 έχουμε φτάσει τα 3500 Μέλη και συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία αφού οι νέοι μας επιλέγουν το επάγγελμα του δικηγόρου και πιστεύουν σ’ αυτό.

Ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί και μαζί με το αριθμό και οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του Π.Δ.Σ.

 Εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω όσο πιο συνοπτικά μπορώ και χωρίς να σας κουράσω τις ενέργειες του Συλλόγου.

Λόγω αυτής της ραγδαίας αύξησης των μελών μας τα τελευταία χρόνια η αναβάθμιση των υπηρεσιών κατέστη αναγκαία και άμεση.

Έχουμε επιτύχει την αναβάθμιση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε  μέσω της ιστοσελίδας μας, αφού καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κανάλι καθημερινής επικοινωνίας μαζί σας.

qΣτην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε αναρτημένα όλα τα μητρώα των αδειούχων δικηγόρων, των Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών των εμπιστευμάτων και των συμβούλων αφερεγγυότητας.

q Το μητρώο πτωχευσάντων ενημερώνεται κάθε Παρασκευή.

 

Επίσης καθημερινά σας αποστέλλονται οι καταλόγοι υποθέσεων τόσο του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και των επαρχιακών Δικαστηρίων, θέσεις εργασίας, ανακοινώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας ξεπερνούν τις 20000 τον μήνα.

Λόγω της αύξησης των αναγκών μας προχωρήσαμε και στην αύξηση των υπαλλήλων  σε 13 και σε ενοικίαση επιπρόσθετου ορόφου.

Μέσα από ατέλειωτες ώρες εργασίας,  συνεδριάσεων και συναντήσεων τόσο μόνοι μας όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είτε του δημόσιου τομέα είτε με άλλα επαγγελματικά σώματα προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα πολύπλοκα προβλήματα που προκύπτουν.

Η εποπτεία των μελών μας για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος γίνεται σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, σωστό και αμερόληπτο στη βάση όλων των νομοθεσιών που ισχύουν τόσο στη Κυπριακή Δημοκρατία όσο και Διεθνώς.

Είστε όλοι ενήμεροι αφού καθημερινά σας αποστέλλουμε ανακοινώσεις και οδηγίες αναφορικά με το θέμα τούτο.

Ως εποπτική αρχή στελεχώσαμε από το 2013 το τμήμα με 4 νομικούς και γραμματειακό προσωπικό. Οι λειτουργοί με βάσει κατηγοριοποίησης που έχει διεξαχθεί μέσω εξειδικευμένων συστημάτων διαχείρισης κινδύνου που ετοιμάστηκε ειδικά για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο εποπτεύουν με  επί τόπου ελέγχους τα δικηγορικά γραφεία σε όλες τις επαρχίες και ετοιμάζουν έκθεση βάσει των στοιχείων που κατέγραψαν με αναφορά στο Συμβούλιο για περαιτέρω ενέργειες και για επιβολή ποινών όπως προνοεί η νομοθεσία.

Φυσικά τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αυστηρώς απόρρητα και δεν δημοσιεύονται. Οποιαδήποτε δεδομένα των ελεγχόμενων τηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Αναβαθμίσαμε πριν λίγες μέρες και πάλι την υποδομή μέσω της καινούργιας ιστοσελίδας μας έτσι ώστε να συστήματα μας να σας εξυπηρετούν άμεσα και γρήγορα και να γίνεται άμεσα η εγγραφή των εμπιστευμάτων και η έκδοση πιστοποιητικών των εν λόγω εταιρειών.

1)  Έχουμε διεξάγει 450 επιτόπιους εποπτικούς ελέγχους τον τελευταίο χρόνο, περιλαμβανομένων και ελέγχων που διεξήχθηκαν στα πλαίσια έρευνας για τα Panama Papers.

 

2)   Συμμετείχαμε στη διαδικασία διαμόρφωσης του τροποποιητικού νομοσχεδίου για το Νόμο 188 (Ι)/2007 για την ενσωμάτωση των προνοιών της 4ης  Ευρωπαϊκής Οδηγίας , προωθώντας τις θέσεις και απόψεις των μελών μας.

 

3)  Προβήκαμε στην έκδοση Κατευθυντήριων γραμμών προς τα εποπτευόμενα μέλη.

 

4)  Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλες τις επαρχίες για σκοπούς ενημέρωσης και επιμόρφωσης των  μελών. Στόχος είναι η διεξαγωγή πιο εξειδικευμένων σεμιναρίων ανά επαρχία σε ετήσια βάση.

 

5)  Προβήκαμε στη συλλογή απαιτούμενων στοιχείων για διαμόρφωση της τελικής έκθεσης που θα υποβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της αξιολόγησης (National Risk Assessment).

 

6)  Προετοιμάσαμε το υποχρεωτικό ερωτηματολόγιο για σκοπούς επαναξιολόγησης και επανακατηγοριοποίησης των εποπτευόμενων μελών όπως επίσης και συλλογής στοιχείων. Το εν λόγω ερωτηματολόγιο θα αποσταλεί στα μέλη.

 

7)  Οι Λειτουργοί του Π.Δ.Σ τυγχάνουν συνεχώς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης μέσω της συμμετοχής τους σε εσωτερικά και εξωτερικά σεμινάρια. Στόχος είναι η συνέχιση και ενίσχυση της κατάρτισης των Λειτουργών και σε πιο εξειδικευμένους τομείς.

 

Παράκληση μου είναι να συμμετέχετε σε τέτοιου είδους συνέδρια για να ενημερώνεστε και για να αποφύγετε τυχόν παραπτώματα κατά την διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματος σας. 

 Ηόλη συντονισμένη προσπάθεια η οποία πραγματοποιείται από όλες τις εποπτικές αρχές μαζί  με τον δημόσιο τομέα έχει επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Hπαρουσία μας στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπωνείναι σε εβδομαδιαία βάση και ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Π.Δ.Σ συμμετέχουν και προσφέρουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους σε εξειδικευμένα θέματα για διάφορες νομοθεσίες.

 

Στην συνέχεια ο Π.Δ.Σ από τον Μάρτιο του 2017 προχώρησε στη ετοιμασία νομοσχεδίου που σκοπό έχει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του Περί Δικηγόρων Νόμου. Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής νομικών και αναμένουμε την πρόσκληση για την περαιτέρω συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου.  Εδώ θέλω να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου προς την Επιτροπή Νομικών, η οποία αποτελείται από δικηγόρους για την μή προώθηση μέχρι σήμερα του Νομοσχεδίου που αφορά την τροποποίηση του Περί Δικηγόρων Νόμου.  Ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Δικηγόρους και είχαν υποχρέωση τουλάχιστο να το προωθήσουν.

 

ΘΕΜΑ: Συνεχή επιμόρφωσης των Δικηγόρων Κανονισμοί. Πρόταση για συζήτηση.

 

Το Συμβούλιο αποφάσισε μετά από μελέτη να προχωρήσει σε ετοιμασία Κανονισμών αναφορικά με τη συνεχή επιμόρφωση των Δικηγόρων και να τον θέσει ενώπιον των Μελών για συζήτηση και έγκριση.

Σήμερα τα δεδομένα για τους δικηγόρους είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που συναντήσαμε εμείς πριν πολλές δεκαετίες.  Η Κύπρος έχει ενταχθεί στη Ευρώπη και καθημερινά δέχεται την επίδραση αλλά και τις συνέπειες της Ένταξης.  Το δίκαιο προσαρμόζεται στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι οδηγίες οι οποίες έρχονται συνεχώς από τις Βρυξέλλες θέλουν τους δικηγόρους να ευρίσκονται σε εγρήγορση και απαιτούν συνεχή επιμόρφωση.

Έχουμε ήδη αξιολογηθεί από την Αρχή Ανθρώπινου δυναμικού ( ΑΝΑΔ) με στόχο να εγκριθούμε ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και ελπίζουμε ότι η αξιολόγηση της ΑΝΑΔ θα είναι θετική και έτσι θα μπορέσουμε  να δημιουργήσουμε σωστή υποδομή στο Γραφείο του Π.Δ.Σ έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σύστημα το οποίο θα δεχθεί το όλο πρόγραμμα της επιμόρφωσης.

Λόγω της συμμετοχής μας στoΣυμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων έχουμε μαζέψει και συμβουλευτεί άλλες χώρες που ήδη έχουν εφαρμόσει με επιτυχία το σύστημα.  

Επίσης έχουμε υπογράψει στην Βιέννη τον Φεβρουάριο του 2017 μνημόνιο συναντίληψης με όλα τα δικηγορικά σώματα της Ευρώπης για αναγνώριση μεταξύ μας των οποιονδήποτε επαγγελματικών καταρτίσεων από την μία χώρα στην άλλη.

Ο τρόπος προετοιμασίας έγινε μετά από μελέτη με το τι ισχύει σήμερα στα άλλα κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

 

Επιπρόσθετα και στα πλαίσια των Νομοθεσιών που αφορούν την Αφερεγγυότητα έχουμε αδειοδοτήσει ως αρμόδια αρχή 200 περίπου δικηγόρους μέλη μας και τηρούμε το μητρώο των Συμβούλων Αφερεγγυότητας.

Η δημιουργία της δικής μας μη κερδοσκοπικής εταιρείας – νομικό ινστιτούτο νομικής πληροφόρησης η οποία χειρίζεται την ελεύθερη πρόσβαση τόσο της ενοποιημένης νομοθεσίας όσο και της νομολογίας το γνωστό Cylawένα έργο το οποίο υποσχεθήκαμε πριν μερικά χρόνια πέτυχε τον στόχο της και προχώρησε επίσης σε υπογραφή μνημονίου συναντίληψής από τις 5 Σεπτεμβρίου με τη Κυβέρνηση με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση γιατί η ελεύθερη πρόσβαση στις νομοθεσίες είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Εδώ να ευχαριστήσω και τον κ. Λάρη Βραχίμη που καθημερινά βρίσκεται στο σύλλογο για να στηρίζει και να βοηθά στην υποστήριξη του συστήματος.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η πληροφορική έχει διεισδύσει σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ιδιωτικής και δημόσιας. Έτσι και το νομικό επάγγελμα έχει υποχρέωση να αναβαθμίζεται και να προσαρμόζεται στα πλαίσια αυτά πάντοτε όμως με ήθος και σεβασμό και να μην ξεχνάμε ότι το επάγγελμα του δικηγόρου είναι και λειτούργημα και θα πρέπει πάντοτε να τηρούνται και οι Κανονισμοί Δεοντολογίας.  

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Αλέκο Μαρκίδη ο οποίος Προεδρεύει του Κυπριακού Ινστιτούτου Νομικής Πληροφόρησης από της ίδρυσής του.

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Η δραστηριότητα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε διεθνείς επιχειρήσεις γίνεται μέσα από ένα αυστηρό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο δίνοντας ευκαιρία σε ξένους επενδυτές και διεθνείς επιχειρήσεις να διεξάγουν τις εργασίες τους σε ένα σταθερό, αξιόπιστο, εποπτευόμενο και επαγγελματικό περιβάλλον.  Κυρίως όμως σε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε πράξει ακόμα το ίδιο για την δικαιοσύνη η οποία  έχει μείνει χρόνια πίσω και  επανειλημμένα καλέσαμε το κράτος να εκσυγχρονίσει και να μεταρρύθμιση τη Δικαστική εξουσία. Τα μέσα που διαθέτει το κράτος για εκδίκαση υποθέσεων είναι περιορισμένα και οι πόροι που διατίθενται για τον τομέα αυτό είναι ελάχιστοι, παρά το ότι τα τελευταία χρόνια εδόθησαν περισσότερα χρήματα και έγιναν προσπάθειες καλυτέρευσης.

Ειδική επιτροπή έχει συσταθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ιρλανδία με συντονιστή του όλου έργου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μοναδικό σκοπό την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων.

Στην τελευταία έκθεση η οποία ετοιμάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο έχουν καταγραφεί όλα τα προβλήματα αλλά και οι ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν έτσι ώστε να μεταρρυθμιστεί το δικαστικό σύστημα.

Η μεταρρύθμιση του  δικαστικού συστήματος χωρίζεται σε δύο πυλώνες:

1.  Τροποποίηση των θεσμών πολιτικής δικονομίας

2.  Εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων.

 

1.  Τροποποίηση των θεσμών πολιτικής δικονομίας

Οι θεσμοί πολιτικής δικονομίας, δηλαδή ο τρόπος εισαγωγής μιας υπόθεσης στο δικαστήριο και η διαδικασία εκδίκαση της. Με το υφιστάμενο σύστημα είναι χρονοβόρες αλλά και όταν έρθει η ώρα της εκδίκασης μιας υπόθεσης τα μέσα που διαθέτουμε είναι του περασμένου αιώνα. Η τροποποίηση φυσικά των θεσμών εδώ που έχουμε φθάσει σε τίποτε πλέον δεν μπορεί να ωφελέσει εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία. 

2.  Εκσυγχρονισμός των δικαστηρίων.

Προβλήματα όπως η στενοτύπηση, τα κτήρια, μη επαρκή ηλεκτρονικά μέσα είναι μερικά από αυτά που καθυστερούν τη απονομή της δικαιοσύνης.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης πρέπει να τεθεί άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Περαιτέρω καθυστέρηση βλάπτει σοβαρά την Κύπρο ως Κέντρο υπηρεσιών.

Οι επενδυτές θα πρέπει να μπορούν να προσφύγουν με ταχύτητα ενώπιον των δικαστηρίων μας για να έχουν άμεσα αποτελέσματα αφού διακυβεύονται τεράστια ποσά και τεράστιες επενδύσεις.  Ήδη σε μεγάλες συμβάσεις εξαιρείται η Κύπρος και η δικαιοδοσία της λόγω των καθυστερήσεων.

Η προσπάθεια για την δημιουργία του εμπορικού δικαστηρίου όπως επίσης και η δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου μας δίνει ενθαρρυντικά σημάδια για τα σωστά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού .

Η Κύπρος είναι ένα κράτος παροχής υπηρεσιών και επιβάλλεται να έχει τέτοιου είδους δικαστήρια τα οποία θα μπορούν με ταχείς ρυθμούς  να δώσουν λύσεις σε υποθέσεις οι οποίες θα σχετίζονται με τον εμπορικό τομέα στο οποίο όλοι μας δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση. Η λειτουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου ήταν και είναι μία από τις πολλές εισηγήσεις που στηρίξαμε ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. 

Ευελπιστούμε ως Δικηγορικός Σύλλογος ότι η εποχή του εκσυγχρονισμού έφτασε και ότι οι ενέργειες θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.

Η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παροχή υπηρεσιών.  Τα περισσότερα Ευρωπαϊκά Κράτη Μέλη έχουν ήδη μηχανογραφήσει όλες τις Δικαστηριακές υπηρεσίες (λειτουργία της ηλεκτρονικής κατάθεσης αγωγών και αιτήσεων) και η πρόσβαση στην δικαιοσύνη έγινε ακόμα πιο εύκολη.

Πορευόμαστε με την ελπίδα, ότι τα σοβαρά προβλήματα της Δικαιοσύνης θα βρουν σύντομα τη λύση τους, γιατί, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και οι ενέργειες μας μέχρι σήμερα έχουν αποφέρει καρπούς για την Κύπρο ως Κέντρο υπηρεσιών.

Είχαμε εισηγηθεί όπως όλοι γνωρίζετε και έχουν εγκριθεί και οι αυξήσεις στα δικαστικά έξοδα χθες έγινε και η δημοσίευση τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Σας έχει σταλεί και ενημερωτικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ας προστατέψουμε και την δικαιοσύνη όσο καλύτερα μπορούμε και να την εκσυγχρονίσουμε το συντομότερο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι δεν μπορεί να είσαι κέντρο παροχής υπηρεσιών χωρίς άμεση και αποτελεσματική δικαιοσύνη.

Εντάλματα – Ειδικοί Αστυφύλακες

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (Π.Δ.Σ.), όπως γνωρίζετε, είχε προβεί στην έκδοση Κανονισμών (Κ.Δ.Π. 302/2015), οι οποίοι αναφέρονται ως «οι περί Δικηγόρων (Είσπραξη Ενταλμάτων) Τέλη Κανονισμοί του 2015» και οι οποίοι είχαν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 11/9/2015  και τυγχάνουν εφαρμογής από τις 21/9/2015.

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίσε τον διορισμό των 6 ειδικών Αστυφυλάκων για όλες τις επαρχίες με υποχρέωση του Π.Δ.Σ να πληρώνει τον μισθό των αστυφυλάκων ο οποίος ανερχόταν στο συνόλο του στις 9000 ευρώ μηνιαίως για την αποτελεσματική είσπραξη των καθυστερημένων χρεών και προστίμων που αφορούν ποινικές διαδικασίες, δυνάμει του  Περί Καταδολίευσης των εκ  Δικαστικής Αποφάσεως Πιστωτών Νόμου του 2008 (Ν 60 (Ι)/2008),

 

Προσπάθεια του Π.Δ.Σ ήταν να εισπραχθούν και τα εντάλματα τα οποία έχουν εκδοθεί πριν την 21/9/2015, ημερομηνία που έχει τεθεί σε εφαρμογή η Κ.Δ.Π. 302/2015.

 

Στην συνέχεια προβήκαμε στην πρόσληψη προσωπικού έτσι ‘ώστε να καταγραφούν ηλεκτρονικά τα εντάλματα και στάλθηκαν 2922 επιστολές σε όλα τα Μέλη μας που είχαν ανεκτέλεστα εντάλματα. Κάθε επιστολή αφορούσε από ένα εώς 200 ανεκτέλεστα εντάλματα

 

Δυστυχώς, από την ημερομηνία εφαρμογής της όλης διαδικασίας έχει μειωθεί ο όγκος καταχώρισης των ποινικών υποθέσεων, με φυσικό συνεπακόλουθο να μην υπάρχουν οι αναμενόμενες εισπράξεις και να είναι σε θέση ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις.Το ταμείο εισπράξεως των ενταλμάτων που τηρεί ο Π.Δ.Σ δείχνει μείωση του 70% με 80 %.

 

Επίσης η ομάδα που είχε δημιουργηθεί από το Αρχηγείο Αστυνομίας για το σκοπό αυτό και αποτελείτο από 6 Ειδικούς Αστυνομικούς οι οποίοι θα ασχολούντο αποκλειστικά με την εκτέλεση των εν λόγω Ενταλμάτων έχει μειωθεί στους 5. Επιπρόσθετα αντί να εκτελούν εντάλματα αποκλειστικά για τον σκοπό που έχουν εργοδοτηθεί, εκτελούν και εντάλματα του Δημοσίου.

Σήμερα το αίτημα του Π.Δ.Σ προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο έχει αποσταλεί γραπτώς  είναι η μείωση του μηναίου ποσού από 9000 σε 3000. Ένα δεν εγκριθεί η μείωση τότε έχουμε ζητήσει τον τερματισμό της όλης διαδικασίας.

 

Ασκούμενοι ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στο τελευταίο έργο που αφορά απόφοιτους Νομικής που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

 

Αναφέρομαι φυσικά στο Έργο Επιδότησης των ασκουμένων δικηγόρων για την περίοδο του 2017- 2020 που στόχο έχει την κατάρτιση των νέων μας και την χορηγία επιδόματος τριπλάσιου ποσού από αυτό που μέχρι σήμερα έπαιρναν οι ασκούμενοι.

 

Μας έχει δοθεί ένα κονδύλι 12 εκατομμυρίων να λειτουργήσουμε ως φορέας υλοποίησης αυτού του έργου.

Για να καταφέρουμε όμως και για να σιγουρευτούμε ότι το έργο αυτό θα είναι η αρχή της σωστής πλέον άσκησης και όχι επιπόλαιας και επιφανειακής έπρεπε και πρέπει να τηρηθούναυστηρά κριτήρια και διαδικασίες.

 

Οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν τέθηκαν από τον Π.Δ.Σ . αυτά τα έργα έχουν τις δικές τους προϋποθέσεις οι οποίες καθορίζονται από την ευρωπαϊκή ένωση και συγκεκριμένα τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

 

Η ημερομηνία δεν μπορούσε να τεθεί πριν από την 1 Σεπτεμβρίου παρόλο του ότι είχαμε ζητήσει να έχει αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου. Δυστυχώς η προκήρυξη του έργου έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου και ήταν αδύνατο να δοθεί αναδρομικά από την 1 Ιουλίου ή ακόμα από την 1 Αυγούστου.

 

Προσπαθούμε να βρούμε κάποια λύση και για αυτούς που άρχισαν άσκηση τον Αύγουστο αλλά ακόμα δεν έχω κάτι για να ανακοινώσω..

Σκοπός μας πλέον είναι ο εποπτικός έλεγχος των δικηγόρων και ο τρόπος που τηρούν για την άσκηση.

 Καταλήγοντας ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα έρχεται πάντοτε αρωγός στην προσπάθειά της βελτίωσης της άσκησης και θα  συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις για να βοηθήσει την νέα γενιά.

Έχουμε ξεφύγει από την παραδοσιακή δικηγορία. Είμαστε στην εποχή της εξειδίκευσης και της καλύτερης μόρφωσης. Οι νέοι άνθρωποι φέρνουν μαζί τους πολύ καλές σπουδές και ειδικεύονται σε διάφορα θέματα, προσφέροντας πληρέστερες υπηρεσίες. Πιστεύω ότι έχει εξελιχθεί το επάγγελμα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να εξελιχτούν.

      Η επιτυχία όλων των πιο πάνω που έχω αναφέρει φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι μονον από την δική μας δουλεία ως συμβούλιο αλλά από τις υποεπιτροπές μας. 

 

      Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο και να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Λέλλο Δημητριάδη ο οποίος αυτές τις μέρες περνά δύσκολα και η σκέψη μας είναι μαζί του. Οι υπηρεσίες και οι γνώσεις που μας παρείχε στην επιτροπή εταιρειών είναι ανεκτίμητες.

 

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και στις υπόλοιπες επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεοντολογίας, οικογενειακού δικαίου, νομοθεσίας και την επιτροπή ναυτιλίας.  Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους κ.κ. Στέλιο Τριανταφυλλίδη, Ξένιο Ξενόπουλο, Χρίστο Μαυρέλλη, Αχιλλέα Δημητριάδη που προέδρευαν των επιτροπών.

 

Ευχαριστώ και δημόσια όλες τις επιτροπές για την άμεση δράση τους και για τις παρέμβασεις τους με εισηγήσεις στα αρμόδια Υπουργεία και στα νομοσχέδια που τα αφορούσαν.  Ιδιαίτερα ακόμη ευχαριστώ τις κυρίες Νικόλ Φινοπούλου και Μαρία Γρηγορίου για την εκπροσώπηση του Συλλόγου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

 

Αξιόλογο είναι επίσης το έργο της Επιτροπής Καθορισμού Εξωδικαστηριακής Αμοιβής η οποία πραγματοποίησε ένα πολύ σημαντικό αριθμό συνεδριών και επιλήφθηκε σωρεία υποθέσεων που αφορούσαν υποθέσεις μεταξύ δικηγόρων και πελατών τους και καθόρισε την αμοιβή των δικηγόρων.

Για διευκόλυνση των συνεδριών έχουμε εφαρμόσει την τακτική να πραγματοποιούνται συνεδρίες και στις άλλες επαρχίες και έτσι δόθηκε η δυνατότητα να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και οι δικηγόροι άλλων επαρχιών.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιώργο Μηχανικό και μέσω του τα μέλη της.

Λόγω του φόρτου εργασίας και των πολλών υποθέσεων εισήγηση μας σήμερα όπως θα δείτε στην ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία και δεύτερης επιτροπής.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για την εξαίρετη και αμερόληπτη εργασία.

Να ευχαριστήσω τα μέλη του Πειθαρχικού που προσπαθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αποπερατώνουν τις υποθέσεις τους. Επίσης έχουμε στελεχώσει το πειθαρχικό με γραμματειακό προσωπικό που ασχολείται ειδικά με τις υποθέσεις. 

Τελευταία αλλά το ίδιο σημαντική είναι η εργασία του  Νομικού Συμβουλίου, που λόγω της αύξησης των ασκούμενων δικηγόρων, της εγγραφής των Δικηγορικών εταιρειών και  της εγγραφής των Ευρωπαίων δικηγόρων υποχρεώνει τα μέλη του ασχολούνται καθημερινά και  εξετάζουν τις αιτήσεις άμεσα και γρήγορα.

 

Οι Δικηγορικές Εταιρείες μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τον αριθμό των 1524.

Όσον αφορά το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων στην τελευταία Γενική συνέλευση που έγινε τώρα τον Σεπτέμβρη οι αναλογιστές παρουσίασαν την όλη την εικόνα και τις ενέργειες που θα εφαρμόσουμε για την βιωσιμότητα του Ταμείου μας και τον μέλλον του. Ένεκα των περιστάσεων, διατηρούμε μια αρκετά συντηρητική στάση σε σχέση με τις επενδύσεις του κεφαλαίου του Ταμείου εφόσον στόχος μας ήταν και παραμένει η προστασία των ωφελημάτων των δικηγόρων.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ Σε ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ όπως

}  Councils and Bars of the European Union (CCBE)

}  InternationalBarAssociation

}  Common Wealth Lawyers Association

}  Balkan Bar Association

}  CEEBA

Καταφέραμε να έχουμε μια άψογη συνεργασία με την οποία εισπράττουμε καθημερινά την βοήθεια τους και την ενημέρωση για όλα τα θέματα που τρέχουν  και για τις εξελίξεις στο δικηγορικό επάγγελμα στην Ευρώπη.

 

Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε  το παρόν μας σε τέτοια συνέδρια οπού καταφέρνουμε να ακούγεται η φωνή του συλλόγου μας στο εξωτερικό.

 

Ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του Π.Δ.Σ ο κ. Θάνασης Κορφιώτης τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα συμμετέχει σε όλες τις συνεδρίες στις Βρυξέλλες και εκφράζει τις απόψεις του Π.Δ.Σ.  

 

Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ και στην δημιουργίας επίσης στενής συνεργασίας με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ελλάδας και ιδιαίτερα  με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσαλλονικής.

 

Επίσης στενή πλέον είναι η συνεργασία μας με το BarCouncil του Ηνωμένου Βασιλείου και έχουμε καθιερώσει την CypriotEnglishLawdayπου μεγάλη επιτυχία έχουμε πραγματοποιήσει  το δεύτερο συνέδριο και πάλι φέτος στην Λεμεσό.

 

Η ένταξη του Συλλόγου ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) από το 2004 δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις για συμμετοχή στις συνεδρίες των Επιτροπών κατά την διάρκεια των οποίων λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις που αφορούν την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο και δεν θα αναφερθώ σε αλλά θέματα που μας απασχολούν ως σύλλογο αλλά θα υποσχεθώ και πάλι εδώ ότι μέλημα μας είναι ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος.

Η αναβάθμιση του Συλλόγου είναι εμφανής και ενδεικτική του κύρους και της αναγνώρισης που έχουμε πετύχει από όλους τους αναγνωρισμένους φορείς. Αυτό οφείλεται και στην αρμονική συνεργασία που έχει ο Σύλλογος με τους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους.

Από το προηγούμενο Συμβούλιο αποχώρησαν οι κ.κ. Κώστας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Μαρία Σουρουλλά και Αλέξανδρος Τσιρίδης.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους και ειδικά στον κ. Κώστα Δημητριάδη ο οποίος από την θέση του Γενικού Γραμματέα αφιέρωσε τεράστιο χρόνο εξυπηρετώντας τον Παγκύπριο Δικηγορικού Σύλλογο.

 

Τελευταίες άφησα τις ευχαριστίες μου προς τον  Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη με τον οποίο έχουμε άψογη συνεργασία. Τον ευχαριστούμεν ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο Δικηγορικό Σώμα.

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως γνωρίζετε προεδρεύει του Ταμείου Συντάξεων του Νομικού Συμβουλίου του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Γενικών Συνελεύσεων και των  Συνεδριών  του Διοικητικού Συμβουλίου εάν το επιθυμεί.

 

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Κώστας Κληρίδης ανάλαβε και τα πιο πάνω καθήκοντα του. Παρευρίσκεται συνεχώς σε όλες τις συνεδρίες  και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλα τα μέλη των Συμβουλίων και το προσωπικό του Συλλόγου όπως και του Ταμείου Συντάξεως για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενίσχυση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, όσο και για την αθόρυβη και ανιδιοτελή προσφορά τους στον Σύλλογο και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να προσβλέπουμε  στη συνέχιση μια ιδιαίτερα επωφελούς συνεργασίας με όλους.

Ο δρόμος προς το μέλλον περνάει μέσα από

αλληλοσεβασμό, πραγματικό και όχι φραστικό. Μέσα από

την ουσιαστική συναδελφική αλληλεγγύη.

Σας καλώ όλους να γίνετε στο μέτρο του δυνατού κοινωνοί μιας συλλογικής προσπάθειας για ένα καλύτερο δικηγορικό μέλλον για μας αλλά κυρίως για τις νέες γενιές των δικηγόρων που θα ακολουθήσουν. Τους το οφείλουμε.

 

 

Δώρος Ιωαννίδης

Πρόεδρος Π.Δ.Σ.