SIGNUP
  LOGIN

17/10/2014

 

Έντιμε κ. Πρόεδρε

Έντιμοι κ. Δικαστές

 

Είναι με χαρά που είμαστε στη σημερινή εκδήλωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την τελετή παρουσίασης των νέων δικηγόρων οι οποίοι αποτελούν το μέλλον αλλά και τη συνέχεια μας στο δικηγορικό επάγγελμα και τη δικαιοσύνη γενικότερα.

 

Πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς για τους νέους συναδέλφους μας γι’ αυτό και δεν θα ασχοληθώ με τα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση και τα όσα απαξιωτικά συμβαίνουν στη μικρή κοινωνία μας.

 

Αγαπητοί νέοι Δικηγόροι

 

Το κάθε αρχή δύσκολη θα το ακούσετε πολλές φορές.  Η απογοήτευση όμως ποτέ δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη καριέρα σας, αλλά ούτε και στις προσπάθειες σας.

 

Είστε η νέα γενιά από την οποία όλοι περιμένουν τα καλύτερα και στην οποία στηριζόμαστε.

Έχετε όλα τα προσόντα που αποκτήσετε με κόπο αλλά και με τις θυσίες των γονιών σας.  Γι’ αυτό αναμένουμε αλλά και επιβάλλεται η ένταξη σας στο χώρο της δικαιοσύνης να γίνει με το πιο σωστό τρόπο.

 

Αυτό δεν είναι εύκολο.  Δεν είναι εύκολο διότι θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες, τόσο με το νομικό σύστημα το οποίο υπάρχει στη χώρα μας, όσο και με το μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στο χώρο μας.

 

Εσείς σήμερα εισέρχεστε επίσημα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

 

Σε ένα από τους θεσμούς που στέκει ψηλά ακόμα σ’ αυτό το τόπο και που απολαμβάνει το σεβασμό.

 

Αυτό το χώρο καλείστε να υπηρετήσετε.

 

Τα προσόντα τα οποία αποκτήσατε καλείσθε τώρα να τα εξαργυρώσετε.  Αυτό το οφείλετε πρώτα στον εαυτό σας και την οικογένεια σας και μετά σε οποιοδήποτε τρίτο.  Μην δεχτείτε ποτέ να γίνετε μια χαμένη γενιά.  Μη δεχτείτε να σας παρασύρει το ποτάμι της μιζέριας και της μετριότητας αυτών που δεν μπορούν να αντιδράσουν.

 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι όποιος προσπαθεί στο τέλος παρά τις δυσκολίες που συναντά  δικαιώνεται.

 

Όπως είπα η Δικαιοσύνη στη πατρίδα μας έχει κρατηθεί ψηλά και σ’ αυτό συνέβαλαν όλοι όσοι υπηρετούν στον χώρο αυτό.

Μερίδιο σ’ αυτή τη γενική αποδοχή έχει και ο Δικηγορικός κόσμος.

 

Με σεβασμό στη Δικαστική εξουσία, με ευγένεια και ήθος υπηρετούμε το δικηγορικό επάγγελμα, ένα επάγγελμα που στην αρχή το βλέπουμε σαν βιοποριστικό στην συνέχεια σαν λειτούργημα και τέλος καταλήγει όπως πάντοτε λέγω, να είναι επάγγελμα συνείδησης.

 

Ο χώρος της δικαιοσύνης είναι έτοιμος να δεχθεί τις νέες ιδέες, τις καλύτερες ημέρες που φέρνουν οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι δικηγόροι όπως είστε εσείς.

 

Ο δρόμος όμως πρέπει να είναι αμφίδρομος.

 

Πρέπει κα εσείς να είστε έτοιμοι να δεχθείτε τις αρχές της δικαιοσύνης  όπως έχουν καθιερωθεί.

 

Σας συμβουλεύω να τηρείτε τη δεοντολογία του επαγγέλματος.

 

Οφείλετε να υπερασπίζετε τις θέσεις σας με εντιμότητα.  Έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις θα νιώσετε ότι αδικείστε ποτέ μην ξεφύγετε από τους κανόνες της δεοντολογίας.

 

Η τιμιότητα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του επαγγέλματος μας αλλά και της συμπεριφοράς του Δικηγόρου.  Η προσπάθεια που θα καταβάλετε για την καθιέρωσή σας, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σας εξωθήσει να ξεφύγετε από  όσα ανάφερα προηγουμένως.

 

Η θέση του δικηγόρου ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης έχει αποστολή την εδραίωση του δικαίου και την δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων πολιτών.

 

Αυτό το ιδανικό καλείστε να διατηρήσετε και σεις σήμερα.  Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσετε ότι η προάσπιση της δικαιοσύνης είναι αυτοσκοπός και ότι σε εσάς θα εναποθέσουμε πολλοί τις αγωνίες και την ευτυχία τους.

 

Δυστυχώς η ευτυχώς αυτή τη στιγμή  τα μόνα που μπορούμε να σας κληρονομήσουμε, είναι η εντιμότητα και το ψηλό αίσθημα δικαίου, όλα τα άλλα που σας αφήνουμε είναι τραγικά.

 

Αυτά τα τραγικά καλείστε εσείς να τα αντιμετωπίσετε και κυρίως να τα διορθώσετε.  Μ’ αυτές τις συνθήκες λοιπόν εμείς οι παλαιότεροι έχουμε καθήκον να σταθούμε στο πλευρό σας περισσότερο από ποτέ.

 

Πρέπει να ξέρετε ότι ο μελετηρός και έντιμος Δικηγόρος στο τέλος θα δικαιωθεί.

 

Ο σεβασμός προς τους Δικαστές αλλά και προς του συναδέλφους σας είναι απαραίτητος.

 

Εάν δεν σεβαστείτε δεν θα σας σεβαστούν.

 

Εύχομαι να είσαστε δυνατοί ώστε να μας δικαιώσετε και να πραγματοποιηθούν τα όνειρά σας.

 

Με αυτά τα λίγα σας καλωσορίζω στη μεγάλη οικογένεια των δικηγόρων και κατ’ επέκταση της δικαιοσύνης.