SIGNUP
  LOGIN

 

 

 

 

 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Δ.Σ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 21(1) του Περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2 όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα) έχει καλέσει Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου την Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014, στις 3.00 μ.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης, στο Υπουργείο Οικονομικών, με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:

(α) Εισαγωγή από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Επίτιμο Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 (β) Σύντομη λογοδοσία από τον αιρετό Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

 (γ)  Eκλογή αιρετού Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για την περίοδο που διαρκεί μέχρι της εκλογής νέου Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.  Δικαίωμα εκλέγεσθαι έχουν δικηγόροι ασκούντες το επάγγελμα με δωδεκαετή τουλάχιστο άσκησή του.

 (δ) Εκλογή τεσσάρων δικηγόρων, ως Μελών του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για την ίδια περίοδο, και οι οποίοι πρέπει να είναι δικηγόροι ασκούντες το επάγγελμα και ο ένας απ΄ αυτούς πρέπει να έχει τουλάχιστο δεκαετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

(ε)  Εκλογή πέντε δικηγόρων, ως Μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων, για την ίδια περίοδο, και οι οποίοι πρέπει να είναι δικηγόροι ασκούντες το επάγγελμα και οι δύο απ΄ αυτούς πρέπει να έχουν τουλάχιστο δεκαπενταετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Υποψηφιότητες για οποιαδήποτε εκλογή διενεργούμενη από τη Γενική Συνέλευση υποβάλλονται προσωπικά στα γραφεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Φλωρίνης 11, 1ος όρ., γρ. 301,  την 13ην Οκτωβρίου 2014 από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.

Εάν σε μισή ώρα από εκείνη που ορίστηκε για τη Γενική Συνέλευση δεν σχηματισθεί απαρτία, τότε η Συνέλευση, σύμφωνα με την επιφύλαξη στο εδάφιο (4) του άρθρου 21 του περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2 όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα), θα αναβληθεί για την Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, στις 3 μ.μ., και θα γίνει και πάλι στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης, στο Υπουργείο Οικονομικών.

 Επισύρεται η προσοχή όλων των ενδιαφερομένων στις σχετικές διατάξεις, και ιδιαίτερα στο άρθρο 21 του περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2 όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα).

                                                           Κώστας Κληρίδης,

                                                  Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας,

                                         Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Δ.Σ.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΛΩΡΙΝΗΣ 11, Γρ. 101, 1ος Όρ.,
1065 ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Τ.Θ. 21446,
1508 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

Τ: +357 22 873300
Φ: +357 22 87 3013

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
W: www.cyprusbarassociation.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λογοδοσία από τον αιρετό Πρόεδρο του Π.Δ.Σ κ. Δώρο Ιωαννίδη

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Σας καλωσορίζω στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το έτος 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2012 στην Τακτική Γενική Συνέλευση ανάφερα ότι θα ήταν η τελευταία μου θητεία. Την ίδια επιθυμία εξέφρασα και στην τελευταία συνεδρία του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.

Παραμένω για μιά ακόμη θητεία, κατόπιν παράκλησης των Προέδρων των τοπικών δικηγορικών συλλόγων και του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα μεγάλα προβλήματα του επαγγέλματος που συσσώρευσε η οικονομική κρίσης.

Όπως θα δείτε πιο κάτω ο Πρόεδρος του Π.Δ.Σ χρειάζεται πλέον να διαθέτει το σύνολο του χρόνου του στον Δικηγορικό Σύλλογο

Ίσως είναι και αυτός ένας από τους λόγους που επανεκλέγομαι. Ελπίζω σύντομα να βρεθεί κάποιος άλλος να αναλάβει την Προεδρία του Π.Δ.Σ.   

Όπως όλοι γνωρίζετε έχουμε τροποποιήσει τον περί Δικηγόρων Νόμο και οι Γενικές Συνελεύσεις των Τοπικών Συλλόγων συγκαλούνται τον μήνα Σεπτέμβριο και του Π.Δ.Σ τον Οκτώβριο ώστε να αποφεύγεται η τεράστια ταλαιπωρία που υπήρχε το Φεβρουάριο με τις ανανεώσεις των αδειών.

 

Δυστυχώς, τα τελευταία  χρόνια βρεθήκαμε σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον με δυσμενείς συνθήκες που εξελίχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς δημιουργώντας ένα κυκεώνα προβλημάτων με πολλά αδιέξοδα.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε έχει κτυπηθεί και το δικηγορικό επάγγελμα από την πολύπλευρη κρίση που έχει διάρκεια και δυστυχώς με πολλά θύματα και ανέργους. Οι δικηγόροι δεν έμειναν εκτός του σκηνικού αυτού. Η κρίση δεν άφησε εκτός τους δικηγόρους.

Για να αντιληφθείτε το πρόβλημα απλά αναφέρω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, αριθμός συναδέλφων δεν είχε  την οικονομική ευχέρεια να ανανεώσει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος  στα χρονικά πλαίσια που προνοεί ο νόμος.

Το Συμβούλιο αποφάσισε τότε να τροποποιήσει τον περί Δικηγόρων Νόμο ώστε να έχει δικαίωμα να δίδει παράταση στη μη επιβολή προστίμου, ευκολύνοντας λίγο τους συναδέλφους.

Αυτά τα λέω για να αντιληφθούν αυτοί που δεν συμμετέχουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος πόσο διαφορετική είναι η άσκηση της δικηγορίας τα τελευταία χρόνια.

 Τα προβλήματα και οι προτεραιότητες του δικηγορικού συλλόγου ξαφνικά άλλαξαν. Βρεθήκαμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω όσο πιο συνοπτικά μπορώ και χωρίς να σας κουράσω τις ενέργειες του Συλλόγου των τελευταίων δυόμιση χρόνων.

Το Συμβούλιο μέσα από ατέλειωτες ώρες εργασίας,  συνεδριάσεων και συναντήσεων τόσο μόνοι μας όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είτε του δημόσιου τομέα είτε με άλλα επαγγελματικά σώματα προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τα πολύπλοκα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του μνημονίου συναντίληψης που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα θέματα μεταξύ άλλων που μας έφερε η Τροίκα και αφορούσαν άμεσα τον Σύλλογο μας ήσαν τα πιο κάτω:

Το κυριότερο θέμα ήταν κατά πόσο η εποπτεία των μελών μας για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος γίνεται σε επίπεδο υψηλό, σωστό και αμερόληπτο στη βάση όλων των νομοθεσιών που ισχύουν τόσο στη Κυπριακή Δημοκρατία όσο και Διεθνώς.

Είστε όλοι ενήμεροι αφού καθημερινά σας αποστέλλουμε ανακοινώσεις και οδηγίες αναφορικά με το θέμα τούτο.

Κατηγορηθήκαμε ότι η Κύπρος ως διεθνές οικονομικό κέντρο χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες, οι οποίες μέσω των δικηγορικών γραφείων ή των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες προωθούσαν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η τρόικα μέσω του μνημονίου συναντίληψης σε κάθε επίσκεψη της απαιτεί από τον Π.Δ.Σ  να τις γνωστοποιούμε όλες τις διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας που ακολουθούμεν και να τις επιβλέπει.

Στις πολύωρες επισκέψεις τους εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε πρακτική πλέον διαδικασία και αξιολογούν ανάλογα.

Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί 89 επιτόπιοι έλεγχοι σε δικηγορικά γραφεία, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί καθώς μετά την κατηγοριοποίηση των Δικηγόρων και την εφαρμογή νέων συστημάτων θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι. Ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή τον νέο τρόπο διεξαγωγής ελέγχου σε 9 Δικηγορικά Γραφεία.

Ο ΠΔΣ ως εποπτική αρχή έχει προχωρήσει στην στελέχωση του τμήματος με 3 νομικούς και γραμματειακό προσωπικό. Οι λειτουργοί με βάσει κατηγοριοποίησης που έχει διεξαχθεί μέσω εξειδικευμένων συστημάτων διαχείρισης κινδύνου που ετοιμάστηκε ειδικά για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο εποπτεύει με  επί τόπου ελέγχους τα δικηγορικά γραφεία σε όλες τις επαρχίες και ετοιμάζει έκθεση βάσει των στοιχείων που κατέγραψε με αναφορά στο Συμβούλιο για περαιτέρω ενέργειες και για επιβολή ποινών όπως προνοεί η νομοθεσία.

Δημιουργήσαμε την υποδομή μέσω της ιστοσελίδας μας έτσι ώστε να αναρτήσουμε τα μητρώα των δικηγορικών μας εταιρειών και των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών την ανάρτηση όλων των οδηγιών μας την άμεση εγγραφή των εμπιστευμάτων και την έκδοση πιστοποιητικών των εν λόγω εταιρειών.

Στην συνέχεια ο σύλλογος έχει υποχρέωση να διοργανώνει είτε με άλλους φορείς είτε με εξειδικευμένες ιδιωτικές υπηρεσίες εκπαιδευτικά σεμινάρια για το συγκεκριμένο θέμα.

Για σκοπούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μελών του ο ΠΔΣ διοργάνωσε σεμινάρια στην Λευκωσία και στην Λεμεσό. Στόχος είναι να γίνονται συχνά και πιο εξειδικευμένα σεμινάρια για τη πρόληψη του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος. Επίσης είναι στα πλάνα του ΠΔΣ, η δημιουργία ενός είδους διαδικτυακού Σεμιναρίου που θα παρέχεται στα μέλη μας.

Παράκληση μου είναι να συμμετέχετε σε τέτοιου είδους συνέδρια για να ενημερώνεστε και για να αποφύγετε τυχόν παραπτώματα κατά την διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματος σας. 

Οι  λειτουργοί μας εκπαιδεύονται από διεθνείς οργανισμούς και ενημερώνονται για το τι συμβαίνει και στο εξωτερικό για να μπορούν να εποπτεύουν σωστά.

Σε συνέχεια των πιο πάνω ενεργειών μας και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με το κλιμάκιο της ΤΡΟΙΚΑ έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε στο έπακρο σε όλα τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες που μας επιβάλλονται από το Μνημόνιο. Ηόλη συντονισμένη προσπάθεια η οποία πραγματοποιείται από όλες τις εποπτικές αρχές μαζί  με τον δημόσιο τομέα έχει επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το Δεύτερο θέμα και απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η συμμόρφωση όλων μας στο θέμα της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αιτήματα ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα φορολογίας.

Η ανταλλαγή πληροφοριών αποσκοπεί στο να σταλεί το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι και παραμένει συνεργάσιμη με όλα τα κράτη που συνάπτει συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας και ότι συμμετέχει εμπράκτως στον κοινό αγώνα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε μία άμεση και συντονισμένη προσπάθεια εφαρμόσαμε μέτρα με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας.

Συμμετείχαμε σε πολύωρες συναντήσεις με μοναδικό στόχο και προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο και οι επαγγελματικές υπηρεσίες που προσφέρουν τόσο οι δικηγόροι όσο και άλλοι να διατηρηθούν στο επίπεδο που δημιουργήσαμε μετά από τόσα χρόνια.

Επίσης ο Σύλλογος συμμετέχει σε όλες τις ομάδες τόσο για τον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών όσο και στα κλιμάκια που συστάθηκαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στα διάφορα θέματα που εγείρονται από το μνημόνιο.

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι συμμετέχουμε στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο της αφερεγγυότητας και στον εκσυγχρονισμό του περί εταιρειών νόμου.  Ζητήσαμε την αναθεώρηση της νομοθεσίας του

Εταιρικού Δικαίου από ομάδα ειδικών, ώστε να απλουστευθεί η

 

διαδικασία εγγραφής εταιρειών και έκδοσης σχετικών πιστοποιητικών.

 

Ζητήσαμε την σωστή στελέχωση του Γραφείου του Εφόρου Εταιρειών και τη συνεχή αναβάθμιση του με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη μηχανογραφημένη λειτουργία.

 

Θα πρέπει να επισημάνω ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου έχουμε προχωρήσει σε τέτοια διαθρωτικά μέτρα τα οποία ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος πάντοτε εισηγείτο και είμαστε βέβαιοι ότι πλέον ορισμένα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε άρχισαν να επιλύονται.

Εάν δούμε από την θετική σκοπιά όλο αυτό το κυκεώνα από καινούργιες νομοθεσίες και απαιτήσεις ίσως αποκομίσουμε θετικά αποτελέσματα.

Συμμετέχουμε επίσης στην ομάδα ειδικών για την σύναψη των συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Σημειώνεται ότι κατά τα τελευταία  χρόνια έχουν υπογραφεί 10 Συμφωνίες στις οποίες περιλαμβάνονται νέες αναθεωρημένες συμφωνίες καθώς  επίσης και πρωτόκολλα συνεργασίας. 

 

Hπαρουσία μας στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι σε εβδομαδιαία βάση και ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Π.Δ.Σ συμμετέχουν και προσφέρουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους σε εξειδικευμένα θέματα για διάφορες νομοθεσίες.

 

Δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρεια στα νομοσχέδια που ετοιμάσαμε για να μην σας κουράσω.

 

Το άλλο θέμα που προέκυψε και με επιτυχία καταφέραμε να κλείσουμε ήταν το θέμα με την ελάχιστη αμοιβή.Η θέσπιση ελαχίστων ορίων αμοιβής υπαγορεύεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος (αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, δεν εισάγει διακρίσεις και θεωρείται ότι προστατεύεται ο πελάτης/καταναλωτής από την χειροτέρευση του επιπέδου της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, υπάρχει συσχέτιση/αναλογία μεταξύ του ύψους των αμοιβών και της ποιότητας των παρεχόμενων από τους δικηγόρους υπηρεσιών και ιδίως ο καθορισμός τέτοιων κατώτατων αμοιβών αποτελεί κατάλληλο μέτρο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, δηλαδή της προστασίας των καταναλωτών και της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης, οι αμοιβές αυτές λαμβάνονται υπόψη από τα δικαστήρια στην επιδίκαση  της δικαστικής δαπάνης, ο πολίτης/ πελάτης μπορεί να υπολογίσει προκαταβολικά το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών πριν την ανάθεση υποθέσεως στον δικηγόρο, το δημόσιο εισπράττει αμέσως τους οφειλόμενους φόρους σε ίση βάση κατά τον χρόνο παροχής υπηρεσιών, δημιουργείται δικαιοσύνη στις εμπορικές συναλλαγές.

Τονίζεται ότι για το θέμα του κατώτατου ορίου αμοιβής των δικηγόρων είχε καταχωρηθεί κατά της Κύπρου πριν ένα περίπου χρόνο φάκελος στο EU-PILOT, για τον οποίο δόθηκαν οι πιο πάνω διευκρινίσεις και έκτοτε το θέμα δεν επανήλθε.

ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

     Η επιτυχία όλων των πιο πάνω οφείλεται και πρέπει να αναφέρω στην δουλειά των υποεπιτροπών μας. Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι είναι πάρα πολλοί.

 

Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο και να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τους κ.κ. Λέλλο Δημητριάδη και  Χρίστο Μαυρέλλη οι οποίοι προεδρεύουν των δύο πολύ σημαντικών επιτροπών της εταιρειών και του φορολογικού σχεδιασμού αντίστοιχα, για τις υπηρεσίες και τις γνώσεις που μας παρείχαν μαζί φυσικά με όλα τα μέλη των επιτροπών αυτών.

 

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και στις υπόλοιπες επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεοντολογίας, οικογενειακού δικαίου, νομοθεσίας και την επιτροπή ναυτιλίας που προσπαθεί για την ενδυνάμωση της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας.

 

Ευχαριστώ και δημόσια την επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την άμεση δράση της κατά την διάρκεια των προβλημάτων των Φυλακών και για την παρέμβαση της με εισηγήσεις στο Υπουργό Δικαιοσύνης.

 

Αξιόλογο είναι επίσης το έργο της Επιτροπής Καθορισμού Εξωδικαστηριακής Αμοιβής η οποία πραγματοποίησε ένα πολύ σημαντικό αριθμό συνεδριών και επιλήφθηκε σωρεία υποθέσεων που αφορούσαν υποθέσεις μεταξύ δικηγόρων και πελατών τους και καθόρισε την αμοιβή των δικηγόρων.

Για διευκόλυνση των συνεδριών έχουμε εφαρμόσει την τακτική να πραγματοποιούνται συνεδρίες και στις άλλες επαρχίες και έτσι δόθηκε η δυνατότητα να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και οι δικηγόροι άλλων επαρχιών.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιώργο Μηχανικό και μέσω του τα μέλη της.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΓΚ.ΔΙΚ.ΣΥΛΛ.

Στην συνέχεια θα ήθελα να αναφέρω κάποιες από τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα ο Σύλλογος.

Έχουμε επιτύχει την αναβάθμιση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε  μέσω της ιστοσελίδας μας, αφού καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κανάλι καθημερινής επικοινωνίας μαζί σας.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των μελών μας τα τελευταία χρόνια πέραν των 3000 πλέον εγγεγραμμένοι δικηγόροι, η αναβάθμιση των υπηρεσιών κατέστη  αναγκαία και άμεση.

qΣτην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε αναρτημένα όλα τα μητρώα .

q Εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά από συνεννόηση με το τμήμα πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ έχουμε αναρτήσει και τα μητρώα τους και μπορείτε βάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης να προβείτε σε άμεση έρευνα.

qΤο μητρώο πτωχευσάντων ενημερώνεται κάθε Παρασκευή.

 

Επίσης καθημερινά σας αποστέλλονται οι λίστες υποθέσεων τόσο του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και των επαρχιακών Δικαστηρίων, θέσεις εργασίας, ανακοινώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας ξεπερνούν τις 18000 τον μήνα.

CYLAW

Εδώ θα πρέπει να σας θυμίσω την υπόσχεση μου πριν από τρία χρόνια να αποδεσμευτούμε από την σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία και να προχωρήσουμε στην δημιουργία της δικής μας μη κερδοσκοπικής εταιρείας –νομικό ινστιτούτο νομικής πληροφόρησης η οποία χειρίζεται την ελεύθερη πρόσβαση τόσο της ενοποιημένης νομοθεσίας όσο και της νομολογίας.

Τα έξοδα ανάπτυξης και λειτουργίας του CyLaw καλύπτονται από τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ενώ η διαχείριση του CyLaw έχει ανατεθεί στο Κυπριακό Ίδρυμα Νομικής Πληροφόρησης (ΚΙΝΟΠ/CyLii) το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ιδρυθεί από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για αυτό τον σκοπό.

Οι βάσεις δεδομένων του CyLaw περιλαμβάνουν όλη τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, την ενοποιημένη και αριθμημένη νομοθεσία καθώς και τους θεσμούς πολιτικής δικονομίας, μέρος της δευτερογενούς νομοθεσίας και αποφάσεων διαιτητικών οργάνων.

Μέσω της ιστοσελίδας cylawσας παρέχεται άμεσα με την δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας η νομοθεσίαπλήρως ενοποιημένη και όλες οι υποθέσεις τόσο του Ανώτατου όσο και των Επαρχιακών δικαστηρίων.

·       Πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να σας δώσουμε πρόσβαση  στα αρχεία μας όπου υπάρχουν όλοι οι Διαδικαστικοί Κανονισμοί. Επίσης όσοι Δ.Κ. έχουν τροποποιήσεις, έχουν ενοποιηθεί πλήρως. Παραμένει να διευθετηθούν κάποια ζητήματα για να προχωρήσει η δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα.

·       Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις: έχει ξεκινήσει η δημιουργία ευρετηρίου (index) και η καταγραφή τους από το 1937. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην ιστοσελίδα.

Εδώ να ευχαριστήσω και τον κ. Λάρη Βραχίμη που καθημερινά βρίσκεται στο σύλλογο για να στηρίζει και να βοηθά στην υποστήριξη του συστήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ Σε ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ όπως

 

}   InternationalBarAssociation

}  Common Wealth Lawyers Association

}  Councils and Bars of the European Union (CCBE)

}  Balkan Bar Association

}  CEEBA

Καταφέραμε να έχουμε μια άψογη συνεργασία με την οποία εισπράττουμε καθημερινά την βοήθεια τους και την ενημέρωση για όλα τα θέματα που τρέχουν  και για τις εξελίξεις στο δικηγορικό επάγγελμα στην Ευρώπη.

 

Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε  το παρόν μας σε τέτοια συνέδρια οπού καταφέρνουμε να ακούγεται η φωνή του συλλόγου μας στο εξωτερικό.

 

Επίσης εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του Π.Δ.Σ ο κ. Θάνασης Κορφιώτης συμμετέχει σε όλες τις συνεδρίες στις Βρυξέλλες κάθε δυο μήνες και εκφράζει τις απόψεις του Π.Δ.Σ.  

 

Η ένταξη του Συλλόγου ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις για συμμετοχή στις συνεδρίες των Επιτροπών κατά την διάρκεια των οποίων λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις που αφορούν την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

 

ΝΕΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στους νέους δικηγόρους και να σας επισημάνω ότι ο αριθμός των νέων δικηγόρων που εγγράφηκαν φέτος στο μητρώο δικηγόρων, είναι ο μεγαλύτερος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην χθεσινή τελετή του Ανώτατου Δικαστηρίου παρευρέθηκαν 320 νέοι δικηγόροι. Λόγω της αναγνώρισης των πτυχίων από τα Κυπριακά Πανεπιστήμια η αύξηση είναι ραγδαία.

Το κυριότερο δυστυχώς πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η εξεύρεση εργασίας.

Η αγορά και ειδικά τα δικηγορικά γραφεία δεν μπορούν να τους απορροφήσουν.Συμμετέχουμε στο σχέδιο της ΑΝΑΔ που αποτελεί μία μικρή βοήθεια προς το παρόν.

Όλες οι υποθέσεις των ημικρατικών οργανισμών αλλά και κάποιων κυβερνητικών Τμημάτων, οι οποίες είναι υποθέσεις ρουτίνας  διοχετεύονται μέσω του Παγκύπριου και των Τοπικών Συλλόγων στους Νέους Δικηγόρους.

 

Καταφέραμε μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και με την Ένωση Δήμων ώστε οι υποθέσεις των Δήμων με τον ίδιο τρόπο να διοχετεύονται στους Νέους Δικηγόρους.

 

Επίσης Ο Π.Δ.Σ εισηγήθηκε όπως υποθέσεις που δίνονται από την Νομική Υπηρεσία σε Δικηγόρους να δίνονται με προτεραιότητα σε νέους δικηγόρους κάτω των 10 χρόνων άσκησης του επαγγέλματος.

Έχουμε ξεφύγει από την παραδοσιακή δικηγορία. Είμαστε στην εποχή της εξειδίκευσης και της καλύτερης μόρφωσης. Οι νέοι άνθρωποι φέρνουν μαζί τους πολύ καλές σπουδές και ειδικεύονται σε διάφορα θέματα, προσφέροντας πληρέστερες υπηρεσίες. Πιστεύω ότι έχει εξελιχθεί το επάγγελμα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να εξελιχτούν.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αποφάσισε με πρωτοποριακή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου να καταγράψει τα προβλήματα και να ακούσει μέσω της έρευνας τις εισηγήσεις των μελών του. Για την έρευνα ετοιμάστηκε ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο συμπλήρωσανανώνυμα και εθελοντικά 370 νομικοί (δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, και Δικαστές) από όλες τις επαρχίες. Τα πορίσματα έχουν παρουσιαστεί σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 15 Οκτωβρίου 2014 και έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

Η έρευνα έχει δείξει ότι χρειάζονται πάρα πολλά να γίνουν στο χώρο της δικαιοσύνης ώστε να καλυτερεύσουν το σύστημα.

 

 

 

 

ΝΟΜΙΚΗ ΑΡΩΓΗ

 

Εφαρμόζεται πλήρως το σύστημα για την παροχή νομικής αρωγής στις ποινικές διαδικασίες που εγείρονται ενώπιον Δικαστηρίου, στις διαδικασίες ενώπιον των Οικογενειακών Δικαστηρίων και σε διαδικασίες για καθορισμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα έχει δοθεί και νομική αρωγή για τις εκποιήσεις. Οι δικηγόροι αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν από μόνοι τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους λόγω του ότι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να το πράξουν. Η καταβολή της δικηγορικής αμοιβής γίνεται από την Δημοκρατία.

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Πρόκειται για προβλήματα δεκαετιών που έχουν ως αποτέλεσμα, η δικαιοσύνη να μην μπορεί ν' ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Δυστυχώς η οικονομική δυσπραγία άλλαξε πολλά.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα έχουν σχέση με τις καθυστερήσεις.

Εκείνο όμως που θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη στη απαξίωση με μαθηματική μάλιστα ακρίβεια, είναι το πρόβλημα που παρατηρείται με την εκτέλεση των Δικαστικών Αποφάσεων και την είσπραξη – εκτέλεση των  ενταλμάτων.

Οι Δικαστικές αποφάσεις δεν εκτελούνται, τα ανείσπρακτα εντάλματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και τα παλαιότερα επιστρέφονται ανεκτέλεστα.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στη επίλυση του προβλήματος εζητήσαμε να καταβάλλουμε μέρος της αντιμισθίας των αστυνομικών για να εκτελούν τα εντάλματα.

Ο Π.Δ.Σ. υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να προσληφθούν έξι ειδικοί Αστυφύλακες οι οποίοι θα απασχολούνται μόνο με την είσπραξη των εν λόγω ενταλμάτων.

Το μισθό των Ειδικών Αστυφυλάκων εισηγηθήκαμε να καταβάλλει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, συμφώνησε με το αίτημα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ανέλαβε να προωθήσει αμέσως την πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να εκδοθεί απόφαση, ώστε ο Αρχηγός της Αστυνομίας να προχωρήσει με την πρόσληψη των Ειδικών Αστυφυλάκων.

Εάν συνεχιστεί η αναποτελεσματικότητα της είσπραξης των δικαστικών αποφάσεων, οι πολίτες θα προσφύγουν σε άλλες μεθόδους και οι παράνομοι θα έχουν το πάνω χέρι.

Δυστυχώς τότε θα οδηγηθούμε σε πλήρη απαξίωση της Δικαιοσύνης, και  δεν θα υπάρχει οδός επιστροφής.

Σημειώνω και την πρόσφατη τροποποίηση του Περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου για τις εκτελέσεις, παρά την αντίθετη άποψη του Π.Δ.Σ., που ουσιαστικά κατάργησε το ένταλμα κινητής περιουσίας.

Σημειώνω ότι καταβάλλουμεν προσπάθειες για να τροποποιηθεί και πάλιν ο νόμος με λιγότερες εξαιρέσεις.

Υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα για τα οποία μπορώ να σας μιλώ για ώρες και τα οποία σχετίζονται με την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης.  Με το τρίτο βαθμό δικαιοσύνης κ.ο.κ.

Γίνεται τεράστια προσπάθεια για τροποποίηση των Θεσμών της Πολιτικής Δικονομίας και την σύσταση Διοικητικών Δικαστηρίου.

Σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τροποποιηθεί η Διαταγή 25 και η Διαταγή 30. Η Διαταγή 30 σχετίζεται και με τις μικρές απαιτήσεις.

Έχουν δημοσιευθεί και θα τύχουν εφαρμογής στις αγωγές που θα καταχωρούνται από 1/1/2015. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν διαλέξεις σε όλους τους τοπικούς συλλόγους για να σας επεξηγηθούν.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια θα εξαγγέλοντο από τον περασμένο Ιούλιο. Δυστυχώς κάποιες διαφορές στάθηκαν εμπόδιο στην έγκριση του νόμου.

Σημειώνω ότι κατόπιν προσπαθειών μας έχει αυξηθεί ο αριθμός των Δικαστών κατά έξι όπως και η προσφερόμενη στενοτύπηση.   

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει υποσχεθεί ότι σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε την ηλεκτρονική δικαιοσύνη τουλάχιστο για την καταχώρηση δικογράφων και αιτήσεων.

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης εισήχθη στην Κύπρο το 2012 με τον νόμο της Διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Hδιαμεσολάβηση είναι μια καθαρά εθελοντική διαδικασία. Τα μέρη προσέρχονται με τη θέλησή τους και μπορούν να αποχωρήσουν σε κάθε στάδιο αυτής.

Κάθε δικηγόρος ο οποίος παρακολούθησε τα καταρτισμένα προγράμματα που προωθεί ο Σύλλογος μπορεί να εγγραφεί στο Μητρώο των δικηγόρων που τηρεί το Υπ. Δικαιοσύνης.

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο των Αστικών υποθέσεων γύρω στους 37 δικηγόρους και αναμένονται και άλλοι μετά την διεκπεραίωσή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για την εξαίρετη και αμερόληπτη εργασία.

 

Με την έκτακτη γενική συνέλευση που έγινε το 2013 τροποποιήθηκε και ο κανονισμός της διαφήμισης ώστε πλέον να συνάδει με τον κώδικα δεοντολογίας των ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων( CCBE)

Δυστυχώς η τροποποίηση έχει παρεξηγηθεί, τα πειθαρχικά παραπτώματα είναι καθημερινά, για αυτό σύντομα θα σας σταλεί οδηγία για αυτό το θέμα. 

Να ευχαριστήσω τα μέλη του Πειθαρχικού που προσπαθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αποπερατώνουν τις υποθέσεις τους. Μετά από συνεννόηση και με το Γενικό εισαγγελέα μελετούμε την αύξηση του αριθμού των κλιμακίων με σκοπό την άμεση και γρήγορή εκδίκαση των υποθέσεων. Επίσης έχουμε στελεχώσει το πειθαρχικό με γραμματειακό προσωπικό που ασχολείται ειδικά με τις υποθέσεις. 

 Η αναβάθμιση του Συλλόγου είναι εμφανής και ενδεικτική του κύρους και της αναγνώρισης που έχουμε πετύχει την τριετία που μας πέρασε, από όλους τους αναγνωρισμένους φορείς. Αυτό οφείλεται και στην αρμονική συνεργασία που έχει ο Σύλλογος με τους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους.

 

Τελευταία αλλά το ίδιο σημαντική είναι η εργασία του  Νομικού Συμβουλίου, που λόγω της αύξησης των ασκούμενων δικηγόρων, της εγγραφής των Δικηγορικών εταιρειών και  της εγγραφής των Ευρωπαίων δικηγόρων υποχρεώνει τα μέλη του να ασχολούνται καθημερινά και  να εξετάζουν τις αιτήσεις άμεσα και γρήγορα.

 

Οι Δικηγορικές Εταιρείες μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τον αριθμό των 564

Και ο αριθμός των Ευρωπαίων δικηγόρων έχει φτάσει τους 58.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τα Μέλη του Νομικού Συμβουλίου.

 

Όσον αφορά το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι παρόλο που διανύουμε δύσκολες οικονομικά εποχές, τα αποτελέσματα του Ταμείου σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είναι πάρα πολύ θετικά.  Ένεκα των περιστάσεων, διατηρούμε μια αρκετά συντηρητική στάση σε σχέση με τις επενδύσεις του κεφαλαίου του Ταμείου εφόσον στόχος μας ήταν και παραμένει η προστασία των ωφελημάτων των δικηγόρων.

 

Να αναφέρω επίσης ότι τα ενεργά μέλη του Ταμείου σήμερα είναι περίπου 2.900 και οι συνταξιούχοι δικηγόροι και χήρες είναι 221.

 

Οι εξελεγμένοι οικονομικοί λογαριασμοί και καταστάσεις του Π.Δ.Σ. είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα μας και μπορείτε να τους μελετήσετε .

Οι λογαριασμοί ελέγχονται κάθε μήνα από τους λογιστές του συλλόγου μας με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Τελευταίες άφησα τις ευχαριστίες μου προς τον Τέως Γενικό Εισαγγελέα κ. Πέτρο Κληρίδη με τον οποίο είχαμε άψογη συνεργασία. Τον ευχαριστούμεν ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο Δικηγορικό Σώμα.

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως γνωρίζετε προεδρεύει του Ταμείου Συντάξεων του Νομικού Συμβουλίου του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Γενικών Συνελεύσεων και των  Συνεδριών  του Διοικητικού Συμβουλίου εάν το επιθυμεί.

 

Σε περίπτωση απουσίας του τον αναπληρεί ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

 

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Κώστας Κληρίδης ανάλαβε και τα πιο πάνω καθήκοντα του. Παρευρίσκεται συνεχώς σε όλες τις συνεδρίες  και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ιδιαίτερα ευχαριστούμεν και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κ. Ρίκκο Ερωτοκρίτου ο οποίος πάντοτε είναι έτοιμος να βοηθήσει. 

    

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλα τα μέλη των Συμβουλίων και το προσωπικό του Συλλόγου για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενίσχυση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, όσο και για την αθόρυβη και ανιδιοτελή προσφορά τους στον Σύλλογο και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να προσβλέπουμε  στη συνέχιση μια ιδιαίτερα επωφελούς συνεργασίας με όλους.

 

 

Δώρος Ιωαννίδης

Πρόεδρος Π.Δ.Σ.

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

2013

·       «The member states of the European Union before the Union’s Court, viewed through the case of France” Απρίλιος2013

 

·       “New technologies used in the fight against Money Laundering” Σεπτέμβριος2013

 

·       “Anti-money Laundering Seminar” Οκτώβριος2013

 

·       “Anti-money Laundering Law and ICPAC AML Directive”Νοέμβριος2013

 

2014

 

·       “Anti-money Laundering Seminar” Ιανουάριος2014

 

·       “Foundations of International Investment Law” Ιανουάριος2014

 

·       «Από την απόφαση Λοϊζίδου στη Δημόπουλος. Η περιουσιακή πτυχή του κυπριακού προβλήματος ενώπιον του ΕΔΑΔ» Ιανουάριος 2014

 

·       «CBA’s AML Directive seminar for trainee advocates” Φεβρουάριος2014

 

·       “Introduction to Anti- Money Laundering” Απρίλιος2014

 

·       «Εφαρμογή του Nομοθετικού Πλαισίου κατά του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος

·       Και Εποπτεία από τον Π.Δ.Σ.»  Μάιος 2014

 

·       «Εισαγωγή στην Διαμεσολάβηση» Μάιος 2014

 

·       «Πρακτική Εφαρμογή του Νομοθετικού Πλαισίου κατά του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας» Ιούνιος του 2014

 

·       «Ιατρική Αμέλεια- Ποινικό Δίκαιο και Γυναικολογία» Ιούνιος 2014

 

·       «Εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση» Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος 2014

 

·       “ASP Law and Exchange of Information in Tax Matters” Ιούνιος2014

 

·       "FACTA essentials and deadlines" Ιούλιος2014

 

·       “The Future of Cyprus for Russian Business” Σεπτέμβριος2014

 

·       «Εκπαιδευτικά προγράμματα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών για αστικά και εμπορικά θέματα», Σεπτέμβριος 2014

 

·       «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».(Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Συντάγματα των Κρατών – Μελών.), Οκτώβριος 2014

 

·       «New Courses for Introduction Course in Int. Com. Arbitration & Modules 1, 2, 3 & 4» 2014

 

 


Εκθεση και Οικονομικές Καταστάσεις