SIGNUP
  LOGIN

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη θωράκιση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει το επάγγελμα του δικηγόρου καθώς και την καλύτερη εποπτεία του, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες την τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας και των συντονισμένων ενεργειών του Προέδρου του  ΠΔΣ δρος Χρίστου Κληρίδη σε ουσιαστική συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.  

Πιο συγκεκριμένα, όσοι δικηγόροι εγγράφονται στο «Μητρώο των Δικηγόρων», το οποίο τηρείται από τον Αρχιπρωτοκολλητή, αυτόματα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο, το οποίο θα ονομάζεται «Μητρώο των δικηγόρων που τηρείται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο»  και θα  τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή από το Συμβούλιο του ΠΔΣ. ‘Έτσι κανείς δεν θα διαγράφεται από το Μητρώο των δικηγόρων  μετά από 10 χρόνια μη άσκησης του επαγγέλματος όπως προνοούσε ο κανονισμός.  

Επίσης, όλοι οι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι στο «Μητρώο των Δικηγόρων», θα διατηρούν το δικαίωμα εγγραφής στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα», εφόσον καταβάλουν όλα τα ετήσια δικαιώματα και παρακολουθήσουν την απαιτούμενη εκπαίδευση όπως ισχύει για τους ασκούντες τη δικηγορία στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι στο «Μητρώο των Δικηγόρων» και επιθυμούν να εγγραφούν στο «Μητρώο των Δικηγόρων που ασκούν το επάγγελμα», δικαιούνται να καταβάλουν σωρευτικά την ετήσια συνδρομή που απαιτείται για εγγραφή στο «Μητρώο των Δικηγόρων», εφόσον δεν το έχουν πράξει τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, θα δικαιούνται να παρακολουθήσουν εντός καθορισμένης προθεσμίας τον προαπαιτούμενο αριθμό ωρών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εφόσον επίσης δεν το έχουν πράξει τα προηγούμενα χρόνια. 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους δικηγόρους που υπηρετούν στη Νομική Υπηρεσία. 

Τροποποιείται επίσης ο βασικός νόμος, σε σχέση με τις ΔΕΠΕ, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος του Μητρώου Εταιρειών Δικηγόρων που τηρεί ο ΠΔΣ, καθώς και το μέρος που αφορά τα πειθαρχικά αδικήματα και τη διαδικασία, προκειμένου να είναι πιο σαφής και λειτουργική. 

Τέλος, προστίθεται νέα διάταξη στον νόμο για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων εναντίον του ΠΔΣ, του Νομικού Συμβουλίου ή του Ταμείου Συντάξεως των Δικηγόρων. 

Να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας θα σταλεί αναλυτική ανακοίνωση/ενημέρωση.