SIGNUP
  LOGIN

Η 40ή θλιβερή επέτειος της μονομερούς παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα οποία καταδίκασε ρητά την εν λόγω ενέργεια, καλώντας όλα τα κράτη να σεβαστούν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναγνώρισης.

Η σημερινή μέρα αποτελεί βροντερή υπενθύμιση των εγκλημάτων του πολέμου, της κατοχής, των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής.

Αποτελεί υπενθύμιση της κατάφωρης παραβίασης και περιφρόνησης θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έννοιας του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για πέντε σχεδόν δεκαετίες.

Υπενθύμιση ότι κάθε φορά που η Τουρκία εντείνει τις προκλητικές της ενέργειες και απεργάζεται επίμονες μεθοδεύσεις θα πρέπει να γρηγορούμε και να επιδεικνύουμε την αναγκαία σωφροσύνη, υπευθυνότητα και οξεία αντίληψη όπως επιβάλλει η ιστορική ευθύνη.

Ο ΠΔΣ καταδικάζει, για μια ακόμα αφορά, την αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας για ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα εδάφη στις 15 Νοεμβρίου 1983.

Οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και υπερασπιστές της νομιμότητας και των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, εκφράζουμε την ανησυχία μας για δυνητικές νέες πραγματικότητες.

Έχουμε ευθύνη να εργαστούμε για την αποκατάσταση της ενότητας της ΚΔ, τη διασφάλιση και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του τόπου, την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία του συνόλου των πολιτών.

Προς τον πιο πάνω στόχο, ο ΠΔΣ εκφράζει εκ νέου την ετοιμότητά του να διαθέσει σε αρμόδιες αρχές της πολιτείας την εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη μελών του για να εργαστούν συμβουλευτικά επί πτυχών του κυπριακού ζητήματος.

Για την εξεύρεση λύσης που θα είναι συμβατή με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα δημιουργεί πραγματικές συνθήκες ειρήνης και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών.

Για ένα κράτος με μία κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, μία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία του, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς το καθεστώς των παρωχημένων εγγυήσεων, χωρίς να αναγνωρίζονται επεμβατικά δικαιώματα. Μία λύση που δεν θα καθιστά την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας.