SIGNUP
  LOGIN

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με μια σημαντική αλλαγή που αφορά στο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποθέσεων που καταχωρούνται στα Κυπριακά Δικαστήρια. Το σύστημα δικαιοσύνης συνεχίζοντας τη διαδρομή του στη νέα εποχή ψηφιακής δικαιοσύνης ενεργοποιεί τις επόμενες εβδομάδες την πλατφόρμα "eJustice", η οποία θα περιλάβει πλέον και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, πέραν των δικηγόρων, όπως Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία, Γραφείο Ευημερίας, κ.λπ.

Αυτή η σημαντική αλλαγή απαιτεί από όλους μας σοβαρότητα και προσήλωση στην ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της δικαιοσύνης και την ανάπτυξη της ψηφιακής εποχής στον χώρο της δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν αλλαγές που αφορούν όλους μας, και είμαστε αφοσιωμένοι στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της μετάβασης.

O ΠΔΣ τα τελευταία δύο περίπου χρόνια συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του συστήματος δια των κ.κ. Νικόλα Κουκούνη, Σπύρου Βασιλείου, Χαράλαμπου Νικολάου, Γιώργου Ξιναρή, Στέλιου Ασπρόφτα και Νικόλα Χριστοφίνη, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Οι προσπάθειες και οι παρεμβάσεις τους ήταν καθοριστικές ώστε το νέο σύστημα να βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο πολύ καλύτερο από αυτό που παρουσιάστηκε αρχικά. Προσδοκία μας είναι όπως το νέο σύστημα συνεχίσει να αναβαθμίζεται όπως προνοείται και στους όρους και προδιαγραφές του διαγωνισμού, ώστε να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες που θα εντοπίζονται και παράλληλα να προσθέσει στις λειτουργίες του ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο εργαλείο για όλους τους συντελεστές που θα το χρησιμοποιούν.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν και είναι τα εξής:

Παράδοση Πλατφόρμας eJustice σε δοκιμαστικό περιβάλλον:

  • Από την 4/12/2023 και μέχρι την 15/12/2023 η πλατφόρμα θα λειτουργεί σε δοκιμαστικό περιβάλλον.
  • Κατά τη διάρκεια αυτή θα μπορείτε να δημιουργήσετε προσωρινά δοκιμαστικά προφίλ στο σύστημα Αριάδνη, ώστε να δοκιμάσετε τη νέα πλατφόρμα eJustice, χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία με σκοπό να εξοικειωθείτε με τη λειτουργικότητά της.
  • Στο δοκιμαστικό αυτό περιβάλλον θα υπάρχει αναρτημένο και πλήρως προσβάσιμο εγχειρίδιο οδηγιών για τη χρήση και λειτουργία της πλατφόρμας.

Πώς να δημιουργήσετε δοκιμαστικό προφίλ:

  • Για να δημιουργήσετε δοκιμαστικό προφίλ θα πρέπει να το κάνετε στο δοκιμαστικό (testing) περιβάλλον του CyLogin.
  • Το URL του CyLogin είναι: https://aztest.cyprus.gov.cy/cyloginregistration/register
  • Αφού δημιουργήσετε το account σας θα πρέπει να αποσταλεί το email που θα λάβετε από το CyLogin με τον αριθμό του Profile ID, εντός 15 λεπτών από την παραλαβή του, αφού θα το ενεργοποιήσετε, στα πιο κάτω emails για να γίνει ταυτοποίηση από την ομάδα του CyLogin, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Λόγω του ότι η ταυτοποίηση δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, θα χρειαστεί να αναμένετε μέχρι 48 ώρες από την αποστολή του πιο πάνω email στο ΤΥΠ για να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση.
  • Για τη δημιουργία του δοκιμαστικού σας προφίλ από το URL του CyLogin https://aztest.cyprus.gov.cy/cyloginregistration/register, παρακαλούμε ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες:
  • Μπείτε στο πιο πάνω URL
  • Πατήστε «Δημιουργία Προφίλ» κάτω από την επιλογή «Για Πολίτες»
  • Έπειτα πατήστε «Ξεκινήστε Εδώ»
  • Στην ερώτηση αν «Διαθέτετε ένα από τα ακόλουθα έγγραφα: Κυπριακή Ταυτότητα ή Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού» πατήστε ΟΧΙ. Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό διαφορετικά δεν θα δημιουργηθεί σωστά το δοκιμαστικό σας προφίλ.
  • Έπειτα πατήστε «Δημιουργία Προφίλ»
  • Συμπληρώστε τα στοιχεία τα οποία ζητούνται και πατήστε «Δημιουργία»
  • Θα λάβετε στο email που θα έχετε ήδη δώσει στη σελίδα της δημιουργίας του προφίλ σας, ηλεκτρονική επικοινωνία με την οποία θα πληροφορήστε ότι έχετε δημιουργήσει ένα νέο Προφίλ Χρήστη. Στην εν λόγω επικοινωνία θα πρέπει εντός 15 λεπτών να πατήσετε το κουμπί ΕΔΩ για να ενεργοποιήσετε το Προφίλ σας.
  • Άμεσα ο υπερσύνδεσμος (hyperlink) ΕΔΩ θα σας μεταφέρει στη σελίδα όπου θα επιβεβαιώσει την ενεργοποίηση του Δοκιμαστικού σας Προφίλ.
  • Την ηλεκτρονική επικοινωνία που θα λάβετε με τον υπερσυνδεσμό παρακαλούμε όπως την προωθήστε στα email που σας αναφέρονται πιο πάνω.
  • Σας συστήνουμε να ολοκληρώσετε την δημιουργία του δοκιμαστικού σας προφίλ σύμφωνα με τις πιο πάνω οδηγίες, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη της περιόδου εξοικείωσης  του συστήματος eJustice που αρχίζει στις 4/12/2023.
  • Η πρόσβαση για τη δημιουργία του δοκιμαστικού προφίλ είναι ανοικτή από σήμερα.

Διαδικτυακά Σεμινάρια:

  • Στις 4/12/2023 θα διεξαχθεί υπό την εποπτεία των προγραμματιστών της πλατφόρμας διαδικτυακό σεμινάριο, κατά το οποίο θα εξηγηθεί πως να χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα "eJustice" ως δικηγόροι - εξωτερικοί χρήστες. Θα επανέλθουμε σύντομα με περαιτέρω πληροφορίες.

Εφαρμογή της πλατφόρμας "eJustice" σε παραγωγικό στάδιο:

  • Η πλατφόρμα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 18/12/2023.
  • Από αυτήν την ημερομηνία, θα είναι διαθέσιμη μόνο η πλατφόρμα "eJustice" για τη διαχείριση των δικαστικών υποθέσεών σας.
  • Κατά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος eJustice, όλες οι υποθέσεις και τα δεδομένα που υπήρχαν στο σύστημα iJustice, θα υπάρχουν στο σύστημα eJustice και οι υποθέσεις, θα συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους, στο νέο σύστημα. Κατά την περίοδο μεταξύ 16 και 17 Δεκεμβρίου, 2023, τα δεδομένα του συστήματος iJustice, θα μεταπτωθούν στο σύστημα eJustice.
  • Η προηγούμενη πλατφόρμα "iJustice" θα παραμείνει σε λειτουργία "προβολής" για τον έλεγχο των προφίλ σας και των στοιχείων σας καθώς και των υποθέσεων σας, προκειμένου να επιβεβαιώσετε ότι έχουν μεταφερθεί σωστά στη νέα πλατφόρμα.

Γενικά:

  • Τo σύστημα eJustice θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία σε όλα τα Δικαστήρια εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την τριτοβάθμιά του δικαιοδοσία και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.
  • Το σύστημα τίθεται, επίσης, σε παραγωγική λειτουργία, σε σχέση με όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πλην της Ποινικής Δικαιοδοσίας και της δικαιοδοσίας του Κακουργιοδικείου και του Στρατιωτικού Δικαστηρίου.
  • Η ενημέρωση και ο χειρισμός των υποθέσεων που καταχωρίστηκαν στο σύστημα iJustice, θα συνεχίσουν να γίνονται στο σύστημα eJustice.
  • Οι υποθέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν σε φυσικό φάκελο, πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε από τα δύο ηλεκτρονικά συστήματα, θα ενημερώνονται, μόνο, με φυσική καταχώριση.
  • Το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης iJustice, θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, 2023 η ώρα 13:00. Δεν θα επιτρέπονται/γίνονται δεκτές καταχωρίσεις σε αυτό μετά την 13.00 ώρα της πιο πάνω ημερομηνίας.
  • Όλες οι εκκρεμούσες καταχωρίσεις στο iJustice (εκτός από τα εγκεκριμένα αιτήματα για σύνταξη διαταγμάτων και για ετοιμασία πιστών αντιγράφων) θα διεκπεραιωθούν από τα Πρωτοκολλητεία μέχρι την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, 2023 η ώρα 15:00.     
  • Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει επισημάνει και έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρχει διακοπή στη δραστηριότητα των καταχωρήσεων και να μην διακινδυνεύσει καμιά απαίτηση λόγω παραγραφής από την μετάβαση στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης.

Υποστήριξη:

Για να σας υποστηρίξουμε κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής μετάβασης, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει εξασφαλίσει και/ή θα παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

  • Πρόσβαση στο Κέντρο Υποστήριξης (Helpdesk): Θα υπάρχει διαθέσιμο κέντρο υποστήριξης που θα παρέχει βοήθεια μέσω τηλεφώνου για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίσετε.
  • Δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης (Helpdesk) από τους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους: Θα υποστηρίξουμε τη δημιουργία από τους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους κέντρων υποστήριξης προς όλους τους δικηγόρους της επαρχίας τους.
  • Επιπλέον Εκπαιδευτικά Σεμινάρια: Θα δημιουργήσουμε και θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία εκ μέρους των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων, επιπλέον εκπαιδευτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων με σκοπό τη βελτίωση της κατανόησης και της εξοικείωσης με τη νέα πλατφόρμα. Θα επανέλθουμε σύντομα με περαιτέρω πληροφορίες.

Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας και την κατανόησή σας κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής μετάβασης.

 

Με εκτίμηση,

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος