1. Παροτρύνονται όσοι δικηγόροι ατομικά ή σαν ΔΕΠΕ δεν έχουν εγγραφεί ακόμα, ως οι οδηγίες του Π.Δ.Σ., για το ενδιάμεσο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

2. Η προγραμματισθείσα ημερομηνία της 8ης Φεβρουαρίου 2021 όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σαν η έναρξη λειτουργίας του i-justice, θα τηρηθεί νοουμένου ότι:

(α) θα υπάρξει συμφωνία στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης του συστήματος, και

(β) θα λειτουργεί παράλληλα και η φυσική καταχώριση στο Πρωτοκολλητείο για μία μεταβατική περίοδο (όπως ζήτησε ο Π.Δ.Σ.), τουλάχιστον μέχρι την έναρξη νέου δικαστηριακού έτους 2021.

3. Όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, ως γνωστόν ο Π.Δ.Σ. έθεσε θέμα διατήρησης του 2% προμήθειας επί των πωλήσεων των χαρτοσήμων που ίσχυε μέχρι σήμερα, εφόσον η συνδρομή των δικηγόρων παραμένει η ίδια. Υπενθυμίζουμε ότι τα έσοδα αυτά τα τελευταία περίπου 25 χρόνια εισπράττονται από τους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους και αποτελούν βασικό οικονομικό πόρο επιβίωσής τους. Επιπρόσθετα, προϋπόθεση ανάληψης της οικονομικής διαχείρισης από τον Π.Δ.Σ. αποτελούν τόσο η κάλυψη όλων των χρεώσεων της JCCαπό την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η κάλυψη των διοικητικών εξόδων του Π.Δ.Σ. που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος. Όσον αφορά την παράλληλη διαδικασία καταχωρίσεων στα Πρωτοκολλητεία, ο Π.Δ.Σ θεωρεί πως αυτή κατέστη αναγκαία δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νέο σύστημα το οποίο αναπόφευκτα θα έχει κάποια προβλήματα στην αρχική  λειτουργία του και επιπρόσθετα θα πρέπει να παρασχεθεί χρόνος για να διατεθούν τα χαρτόσημα και άλλα ένσημα τα οποία είναι ήδη στη κατοχή των τοπικών συλλόγων και δικηγορικών γραφείων. Επιπρόσθετα θα παρασχεθεί η άνεση χρόνου για στήριξη των όποιων δικηγόρων χρειάζονται εξοικείωση με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών καταχωρίσεων.

4. Ο Π.Δ.Σ. βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ευελπιστεί σε θετική τελική κατάληξη η οποία είναι και προϋπόθεση για να μπορέσει το σύστημα να τεθεί απρόσκοπτα σε λειτουργία την προσεχή Δευτέρα  8 Φεβρουαρίου.

Ο Π.Δ.Σ. θα σας κρατεί ενήμερους των εξελίξεων με αναμενόμενη ανακοίνωσή του προς το τέλος της εβδομάδας.