SIGNUP
  LOGIN

Events Calendar

Επιστημονική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Frederick για τα δικαιώματα γυναικών και ανηλίκων πριν, στη διάρκεια και μετά από εμπόλεμες συρράξεις
Tuesday 28 November 2023, 06:00pm - 08:00pm
Hits : 1807
by Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ομιλητές ο Δρ Ανδρέας Μαυρογιάννης και οι συγγραφείς του βιβλίου

“Protection of Women and Children in Armed Conflicts”

 

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ίδρυμα «Ζωή κατά της Εμπόλεμης Βίας» (ZOE vs War Violence) συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και ανηλίκων από τη σεξουαλική βία στο πλαίσιο του Jus in Bello και στο Jus post Bellum». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου μεταξύ των ωρών 18:00 – 20:00 στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και στο πλαίσιό της θα απευθύνουν χαιρετισμό η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κα Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, και η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ζωή κατά Εμπόλεμης Βίας».

Ομιλητές στην επιστημονική εκδήλωση θα είναι ο Δρ Ανδρέας Μαυρογιάννης, Μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, Πρέσβης επί Τιμή και συνεργάτης Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, και οι συγγραφείς του βιβλίου “Protection of Women and Children in Armed Conflicts” (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη): η Δρ Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, τ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών, ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, και ο Δρ Ιωάννης Τζιβάρας, Διδάκτωρ Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διδάσκων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην παρουσίασή τους, οι τρεις ακαδημαϊκοί θα μιλήσουν για την προστασία των αμάχων σε περιόδους ενόπλων συρράξεων από τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ενώ ο Δρ Μαυρογιάννης θα αναφερθεί στις προσπάθειες για καταδίκη των διεθνών εγκλημάτων της Τουρκίας, κατά και μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και στις μαζικές παραβιάσεις ενάντια στις γυναίκες. Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίζει ο Δρ Παναγιώτης Δέγλερης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Frederick.

«Μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλουμε να φωτιστούν οι ξεχωριστές πτυχές των δικαιωμάτων γυναικών και ανηλίκων και να τονιστεί η ανάγκη καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας στη διάρκεια ένοπλων συρράξεων. Επιδιώκουμε, επιπλέον, να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο προστασίας προσώπων σε διεθνές επίπεδο, τα οποία επηρεάζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε πολεμική σύρραξη», εξηγεί η κα Νατάσσα Φρειδερίκου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 16ήμερων δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μια εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την εκδήλωση στηρίζουν το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι αναρτημένο εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εγγραφούν εδώ ή να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο τηλ. 22394394 (Χριστιάνα Ιωάννου, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-16:00) μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση αναγνωρίζεται ως πιστοποιημένο πρόγραμμα για σκοπούς Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΣΕΕ) των δικηγόρων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κ.Δ.Π 386/2017 με 2 πιστοποιημένες μονάδες CPD. Τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να εγγραφούν μέσω της πλατφόρμας του ΠΔΣ.

-ΤΕΛΟΣ-

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Μερόπη Μωυσέως, Communications Officer, Communications and Outreach Service

T. +357 22394394, εσωτ. 41139 | E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία.

Στις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου προσφέρονται περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο με άδεια λειτουργίας σε Λευκωσία και Λεμεσό. Το 2022 κατατάχθηκε στην 139η θέση ανάμεσα σε 1103 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην 194η διεθνώς, ανάμεσα στα συνολικά 2068 Πανεπιστήμια που αξιολογήθηκαν στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα Times Higher Education Impact Rankings 2023, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 Πανεπιστήμια παγκοσμίως, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα. Σε σχέση με τον Στόχο που αφορά την Ποιοτική Εκπαίδευση κατατάχθηκε στην 44η θέση παγκοσμίως, ενώ σε σχέση με τον Στόχο για Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια κατατάχθηκε στην 100ή θέση.